Дайте да разгледаме структурата и въоръжението на армиите и техните съюзници. Защо започват тези войни? Как така гръцките полиси с по-малка армия успяват да разбият пълчищата на Дарий и Ксеркс?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Гръко-персийските войни
Collapse
X
-
Да, както се казва - с удар по снабдителните линии и успешна дипломация . А и отделен въпрос е дали персийската армия има сериозно числено превъзходство (защото в технологично отношение е малко по-изостанала). Да не говорим за вътрешнополитическите проблеми на Персия към това време. Въобще много неща, които изискват по-обстойно обсъждане .
Comment
-
Когато Ксеркс нахлува в Атика през ...............а де 481г.пр.Хр. май беше-забравил съм. Изворите споменават за 80 000 души. Нещо огромно. Тогава е и битката при Термопилите с цар Леонид, който с 300 спартанци задържа за известно време армията на персийците за да могат гръцките полиси да се организират. та въпросът ми е следният.
Знае ли някой каква е била числеността на Гърците?То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
Според мен онова за "шъпата спартанци под сганта на Ксеркса" (ако цитирам правилно) е в най-добрия случай благонамерена легенда на победителите. Най-вероятно армиите им са били доста близки по численост (особено като се има предвид скоростта на "износване" на войските при дълъг преход по онова време).
Comment
-
хъм
Значи скоро довърших една книга на Гор Видал "Сътворението" се казва и става дума точно за Персийската Държава. Както и да е там срещнах една синтенция относно Древната Пропаганда.
И тя беше следната горе долу : "Когато някой ти говори за своята армия, нека важи правилото за една десета". С една дума май истинската стойност на една армия е 1/10 от численоста за която се говори. Ако сме чували за 150 000 армия на Ксеркс, най вероятно става дума за 15 000 Перси. За гръцките армии е известно : около 3 000 Спартанци и 5 000 - 6 000 Атиняни + 3 000 - 4 000 от останалите Полиси. Численото превъзходство според мен не е било особенно важно в случая.
Пък на фона на Откровенните лъжи на древните гърци, смятам че гръцкия вариант е най-недостоверен. :stupid:
Comment
-
не, няма недоразумение в случая
Да, книгата на Гор е много хубава, но все пак не може да се използва като източник (за съжаление ). Между другото, ако не си го сторил вече - той има една много хубава книжка за император Юлиан, струва си да се прочете.
А за численото превъзходство, смятам че горе-долу това ще да е реалното съотношение, пък и наистина няма чак толкова голямо значение в сравнение с останалите фактори. Пък и гърците са победителите, да не говорим, че самите ние се чувстваме наследници на тяхната, а не на пресийската култура, така че пропагандния фактор не е за подценяване. Да не споменаваме, че самата академична дисцплина проследява корените си до гръцки, не до някакви други автори .
Comment
-
gollum каза:
[B]Да, книгата на Гор е много хубава, но все пак не може да се използва като източник (за съжаление ). Между другото, ако не си го сторил вече - той има една много хубава книжка за император Юлиан, струва си да се прочете.
А за численото превъзходство, смятам че горе-долу това ще да е реалното съотношение, пък и наистина няма чак толкова голямо значение в сравнение с останалите фактори. Пък и гърците са победителите, да не говорим, че самите ние се чувстваме наследници на тяхната, а не на пресийската култура, така че пропагандния фактор не е за подценяване. Да не споменаваме, че самата академична дисцплина проследява корените си до гръцки, не до някакви други автори .
Но не рабрах съгласен ли си с предположената от мен численост на Персийците.
Ката говорих за Гръцките измишльотени имах предвид древните , а не тези от ранното и късното средновековие.
Comment
-
За Леонид и спартанците - били са наистина някъде 300 души (ако може въобще да се говори за "сигурни" конкретни цифри) + някъде още толкова съюзни войски. Но това е само на един от проходите на Термопилите, доколкото си спомням има още два, където също са стационирани гарнизони. Освен това зад теснините са били на стан няколко хиляди (2 - 3 хиляди по много бегли спомени), които си вдигат чукалата като виждат разгрома при прохода. А после окончателната победа на гърците при Платаеа е извоювана с комбинираната армия на полисите, наброяваща повечко народ. Точните числа не си ги спомням, ще трябва да погледна в книжките.XV mile the sea brode is
From Turkey to the Ile of Rodez...
Comment
-
Какви са били основните културни различия между полисите и империята, в "Сътворението", което звяра цитира (чел съм я много отдавна) се споменава, че и двата народа са "арийски". Какво значи това?"Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"
И други затворници
нека четат пред вратите
нашата памет остъклена
с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"
Comment
-
Окултизма в Третия райх
ami ariiski sigyrno trqa da se razbira indoevropeiski v koeto ima ne6to vqrno..axeicite 4iito naslednici se qvqvat gurcite sa indoevropeiski narod do6ul ot sever a puk ypravlqva6tata vurxy6ka v persiq su6to e imala indoevrpopeiski proizxod kato voinskata kasta sa preobladavali semitite..a na men mi e 4ydno za6to vsi4ki indoevropeici trqa da sa ariici..a otnosno do 4islenostta na voiskata ot xerodot 4etem 4e e bila dosta pustra sbir6tina ot razli4ni voiski i narodi..e kakvo iskate da ne se razbqgat kato pilci kato vidat 4e drygite ne se biqta spartancite sa imale nai dobrata podgotovka ne samo za vremeto si no po moe mnenie i do sega..prosto texniq jivot e 1 golqma kazarma..sumnqvam se nqkoi da ystoi na armiq rodena i otgledala pod lonoto na voinata.....Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
Comment
-
Да, че арийците са индоевропейци си прав, но защо питаш: "Защо всички индоевропейци трябва да са арийци?", ами точно поради тази причина двете понятия са синоними, също както индоиранци."Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"
И други затворници
нека четат пред вратите
нашата памет остъклена
с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"
Comment
-
За Леонид такова е било предсказанието на Пития - царят ще умре или Лакедемон ще бъде сринат от варварите. Всъщност подобна ситуация има и след Маратон. Пeрсите се качват на корабите и тръгват да обсаждат Атина, но гърците притичват до Атина, като пращат един лек пехотинец да предупреди старейшините. Персите слизат на брега и... виждат същите тези, които са ги победили при Маратон. Персийците решават, че гърците са демони и бягат.:church: Regnum Serenissima Poloniae :sm229:
Comment
Comment