Хъм, признава си - хич не разбирам от тези неща (не съм се интересувал от развитието на технологиите в тази посока), но на пръв поглед тази идея ми се струва не много добра (или по-скоро - опасна), по следната причина: подводният ракетоносец се намира постоянно под контрола на екипажа си, редовно може да се са обслужва и прочее, като това важи и за товара му - балистичните ракети. Т.е. опасността нещо да се случи с този товар е малка - има кой да го обслужва и да се грижи за него (и пак се случват инциденти). От друга страна, контейнер с ракета на дъното на океана (очевидно ще трябва да подберат някоя не много дълбока част) никой не го обслужва или контролира постоянно, а условията на такава дълбочина са достатъчно сложни. Т.е. или трябва технологията да е изключително сигурна (а има ли такава?) или просто си е опасно, защото вероятността за някакъв тип инцидент е по-голяма. Струва ми се, че колкото по-малък е контрола и обслужването на една такава технология - толкова по-зле.
Освен това, колко активни подводни ракетоносеца има Русия в момента? Едва ли е проблем да се проследява активността им, включително, да се набелязват разположенията на "дънните силози".
Освен това, колко активни подводни ракетоносеца има Русия в момента? Едва ли е проблем да се проследява активността им, включително, да се набелязват разположенията на "дънните силози".
Comment