Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Българските фрегати

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

ще черпя!
    Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

Comment

Thorn написа Виж мнение
      Малък въпрос - ще определите ли вероятния противник?
      Вероятен противник е Русия. Има различни хипотези повече или по-малко вероятни.

Например: Конфликт с Украйна за Крим и намеса на Молдова и Румъния. България според задълженията си в НАТО също се намесва срещу Русия и т.н.

Забележи, че тук вече съвсем не става въпрос за марсианци и бластери, а за реални военно-политически сценарии.

Ти прекалено политизираш дискусията. За теб всяко оръжие позволяващо на България да изпълнява ангажиментите си е ненужно. Същата би била и позицията например на Русия., но сигурно е просто съвпадение.
      С уважение контрол_alt.

Comment

Вероятен противник е Русия.
        А? Кво?
        Един въпрос, за да илюстрирам безумието на горното твърдение - откъде си внася България 80% от енергийните ресурси в наши дни?
        Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

Comment

"България според задълженията си в НАТО също се намесва срещу Русия"
          Това по-скоро е обект на алтернативната история. Фрегатките по-добре биха я свършили в Аденския залив, да отменят къде по-пълноценни кораби.

Comment

Kramer написа Виж мнение
            Фрегатките по-добре биха я свършили в Аденския залив, да отменят къде по-пълноценни кораби.
            Не гледай фасадата, а какво се крие зад нея. Зад българските "фрегатки" е нареден целият натовски флот.

Вероятен противник на НАТО в Черно море е Русия. България е в НАТО.
            С уважение контрол_alt.

Comment

На някои им се привижда цяла бойна линия: Трите Вилингена, след тях 4-те френски корвети. Въобще мечти...

Comment

контрол_alt написа Виж мнение
                Не гледай фасадата, а какво се крие зад нея. Зад българските "фрегатки" е нареден целият натовски флот.

Вероятен противник на НАТО в Черно море е Русия. България е в НАТО.
                Поредното безумие,
                Защо му е на 98% от НАТО(практически всички държави членки освен САЩ и Канада) да си резне доставките на природен газ(а доставчика се казва Газпром, че и доста дружества доставящи газ до крайните потребители са негова собственост) като се дърляви с Русия?

Овреме спирай с Том Кланси!
                Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

Comment

Бойните кораби

Изчетох всички мнения по темата и в мен се породи желание:
                  1. Да уточним какви са видовете бойни кораби и каква е тяхната функция.
                  2. Да си припомним целите и задачите на Отбраната на РБ, Въоръжените сили, а оттам и на ВМС като част от структурата.
                  3. Да споделя с Вас впечатления за Фрегата 41 Дръзки от извора, тъй като служа на борда още от времето, когато беше белгийския BNS F912 WANDELAAR.

1. Ще спомена само 4 вида бойни кораби, с което се надявам да се уточни разликата най-вече между корвети и фрегати. В този смисъл миночистачите и десантните не се класират като "бойни", а като спомагателни (auxiliary ships).
                  - Fast Attack Craft - в българските ВМС са известни като ракетни катери. Те са малки, бързи, маневрени нападателни бойни кораби, въоръжени с противокорабни ракети или торпеда, артилеийски установки и др. Предназначени са за действие в близост до брега, тъй като имат малка автономност. Водоизместване между 40 и 500 тона. Достигат скорост 25 - 50 възела. Ниска мореходност - при вълнение над 3-4 бала се прибират в пункта за базиране.
                  - Corvette - (от фр.) - Корвет - Малък, маневрен, леко въоръжен боен кораб, обикновено по-голям от бърз катер и по-малък от фрегата. Обикновено морските държави ги използват за брегова охрана, но не всички ги наричат "Корвет". Те са с водоизместване между 500 и 2000 тона. Корвет "GOWIND", за който се споменава в темата е от типа FFLG (Guided-Missile Corvette).
                  - Frigate - Фрегат - това са най използваните бойни кораби от съвременните ВМС по света. Те са с водоизместване над 2000 тона, с голяма автономност и мореходност. Мисиите, които могат да изпълняват, се застъпват с тези на корветите, разрушителите и крайцерите. Това са многоцелеви бойни кораби, които се използват за охрана на други военни или търговски кораби, откриване и защита от подводници (anti-submarine warfare (ASW)), ПВО (AAW), отбрана от надводни бойни кораби (anti-surface warfare), като също така могат да водят артилерийски огън по наземни цели.
                  Сами можете да оцените предимствата на Фрегатите, които могат да изпълняват функциите на няколко други вида бойни кораби едновременно. Ние няма да открием сега "топлата вода", големите морски държави са я открили отдавна - всички строят или купуват предимно фрегати.
                  - Destroyer - Разрушител - не можем да си го позволим, а и мисля, че не ни е нужен, за това няма да се впускам в подробности.

Comment

Какво е "Отбрана на РБ"?

И има ли тя почва у нас?!?

"Отбраната на Република България е система от политически, икономически, военни, социални и други дейности за осигуряване на стабилна среда на сигурност и за подготовка и осъществяване на въоръжена защита на териториалната цялост и независимостта на държавата."

"За подготовката и осъществяването на отбраната на страната се възлагат права и задължения на въоръжените сили на Република България, на държавните органи, на органите на местното самоуправление и местната администрация, на юридическите лица и на гражданите."

"Отбраната на Република България е част от националната сигурност, която се определя от националните интереси."

"Отбраната на Република България се осъществява и при условията на колективната отбрана на съюзниците от Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), както и в рамките на Европейската политика за сигурност и отбрана.

"Дейностите, свързани с отбраната, се осъществяват в съответствие с Конституцията, законите и с международните договори, по които Република България е страна."

Надявам се с това да съм отговорил на всички, които се чудят все още, трябва ли ни армия и в частност Военоморски сили. Трябват ли ни кораби, които да патрулират не само между 42-ия и 44-ия паралел в Черно море, а също така и в Средиземно море, където да изпълняват поетите ангажименти от международните договори.
                    И ще Ви дам за пример Белгия - страна заобиколена от приятели - Холандия, Германия, Франция и Англия - с излаз на море 4 пъти по-малък от нашия (около 30 мор. мили). За какво са им фрегати според вас? За какво са им въобще ВМС? Явно има за какво...
                    Освен това исках да кажа, че ВМС не изпълняват само военни мисии. Какво ще кажете за предотвратяване на контрабанди? А за операциите "търсене и спасяване" (SAR)? И много други...

Comment

За Фрегата 41 ДРЪЗКИ

Може и да съм пропуснал, но не срещнах нито едно положително мнение за този кораб. Предполагам, че мненията са на хора, които са го виждали само на снимка и са повлияни от разни платени статии от цензурирани медии.
                      Въпреки името на този форум "Бойна слава", ние пак типично по български "едно хубаво нещо ще имаме, и ще го омаловажим и оплюем".
                      А аз сега ще се опитам малко да "прославя", въпреки че подозирам каква ще бъде реакцията....
                      На всички, които твърдят, че Дръзки е старо корито от времето на студената война, ще отговоря:
                      Вярно е, пуснат е на вода през 1977 г. Но от тогава досега е останала само формата на корпуса. Корабът е модернизиран няколко пъти, като последния е непосредствено преди закупуването му. Свидетел съм как на турските офицери им "увиснаха" долните челюсти като видяха например сонара - оказа се, че е доста модерен дори и за тях. Не се впускам в подробности, за да не наруша правилата за Класифицираната информация.
                      Корабът беше закупен с нови двигатели, механизми и техника, за които имаше 3 годишна гаранция. Същото се отнася и за въоръжението.
                      Още през 2006 г. корабът доказа качествата си в мисията на ООН UNIFIL MAROPS пред Ливан. В тридневна буря при вятър 25-30 м/с и вълнение 6-7 бала, от всички кораби в съединението останаха да патрулират само 4 фрегати. Единият от тях беше Дръзки, и нямаше нито един механизъм извън строя, с което малко други кораби биха се похвалили.
                      На Дръзки и екипажът му беше поверен доста "горещ" район за патрулиране - в близост до Израел.
                      Казвам го за тези, които твърдят, че Дръзки "се пречкал" на НАТО в Средиземно море. Ще ми се да мога тук да цитирам оценката на германския адмирал, който беше командващ на съединението тогава, за свършената от нас работа. Ще кажа само, че е останал приятно изненадан. А всички знаем колко са "пестеливи" германците на похвали и емоции.
                      Ето оценката на германския Alster: "Best air picture". Тя се дължи както на сензорите за въздушна обстановка, които покриват площ от 176 000 кв. км., така и на операторите, които предават данните.
                      Техниката и системите на кораба са съвременни и напълно съвместими с натовските. Корабът и екипажът за 3 години са преминали всички нива на сертификация за съвместно плаване и изпълнение на задачи в натовски съединения. С което засега друг кораб от нашите ВМС не може да се похвали. А и няма как да се получи при руските кораби.
                      Навсякъде сме получавали похвали и одобрение, и това не са някакви си журналисти, нямащи никаква представа от корабната служба, а военноморски офицери, врели и кипели в морското дело.
                      А кои сте Вие, господа лаици, които твърдите, че сме се "пречкали" на НАТО в Средиземно море? Да Ви обясня и за Операция Active Endeavour (OAE)? За 4 участия в операцията сме събрали, оценили и предали на командването данни за стотици кораби, извършили сме проверка с качване на така наречената "бординг-група" на десетки съмнителни кораби. И оценката отново е висока!
                      Дръзки и екипажът му си изпълняват мисиите на 100%, както всеки друг кораб от натовско съединение!
                      А дали и защо има нужда от такива кораби - нека да решават политиците. Но, доколкото съм запознат, според поетите ангажименти към НАТО и други международни договори, се изискват точно такива кораби за изпълнение на различни мисии, както и за включването им в международни Сили за сигурност, като например NATO Response Forces (NRF) и др.

Comment

Ако съм засегнал или обидил някой с мненията си, моля да бъда извинен предвид крехката ми форумна възраст!

Comment

Привет, като гледам си част от екипажа на кораба и благодаря за информацията. Поне аз бих се радвал на всякакви разкази за нашите фрегати и ми се иска да те питам няколко въпроса, ако можеш да отговориш ще е чудесно, ако не можеш/не е разрешено - няма проблем.
                          Интересно ми е и трите фрегати ли са в толкова добро състояние както описваш "Дръзки"?
                          Провеждани ли са стрелби с цялото въоръжение и как се представя сий спероу-а, тъй като ако не се лъжа това е най-далекобойната зенитна ракета която наш кораб е имал на въоръжение?
                          Има ли възможност да се ползват по-модерни варианти на Екзосет-а?
                          100мм-тровото оръдие може ли да се ползва и срещу въздушни цели?
                          Решен ли е проблемът с поддръжката и въоръжаването със западна техника?
                          „Аз, Драгомир, писах.
                          Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

Моето лично мнение не е било, че фрегата Ванделаар е лош боен кораб. Моето мнение е, че на България не и е необходим военен флот или в най-добрия случай - нищо повече от стражеви кораби. НАТО има неописуемо излишни флотски ефективи към момента.

Освен това наличието на кораб, който може да се приеме условно за годен за далечни рейсове стимулира поемането на ангажименти в идиотски мисии като споменато шматкане по ливанското крайбрежие. Като нищо в някоя прегряла флотска глава ще се роди идеята да го прати в Аденския залив или още по- на майната си.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Отклоняването на средства за скъпа приумица като флота, в действителност отслабва и то значително националната сигурност на България.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Торн, макар определено да не съм фен на идеята, може да се защитава и тезата, че поемането на ангажименти по отдалечени райони помага за сигурността на страната и политическия й имидж сред определени съюзници, които могат да спрат заплахи за държавата далеч по-големи от тези, които бихме могли да ликвидираме с 60-70-те милиона инвестирани във фрегатите. Казвам какво е като идея, не че това е моето мнение за какво е правилно и какво не.

Освен това, фрегатите вече са купени и платени, каквито и идеи да е имало, тази е факт и може поне да видим доколко те са полезни. Не мисля, че с чисто отричане на флота по принцип може да се стигне далеч в каквато и да било дискуция за флота ни.
                                Last edited by Пилот; 31-12-2010, 01:00.
                                „Аз, Драгомир, писах.
                                Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

Working...
                                X