Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Хипотетична ПСВ от 1904

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #31
    Чакай малко, Пламене - как така коалиция от Великобиртания, Русия, Япония, Франция - та Руся и Япония имат основни противоречия към 1904 г. - почти невероятно е да се окажат в един и същи лагер. Плюс това Русия по това време съвсем не е в приятелски отношения с Великобритания, даже напротив. Докато с Франция е, но пък Франция има претенции към Германия, а не към някого другиго (и при това съвсем не е готова да ги отстоява в този момент).
    Същевременно Германия няма абсолютно никакви основания да пазочва война с когото и да било - вес още тя съвсем не е подготвена, пък и текат спорове кой е най-добрия път на развитие.
    Въобще, за да избухне война през 1904 г. трябва да има причина. А единствената причина за която се сещам е именно острия конфликт между Русия и Япония. Но той няма основания да прераства в по-оглям конфликт, освен ако Русия не се договори с Германия за съвместни действия срещу Великобиратиня (която поддържа Япония), което моментално ще развали отоншенията на Русия с Франция (и ще сближи последната още повече с Великобиртания).
    Т.е., ако примем тази хопитеза най-вероятната разстановка на силите е:

    1. съюз
    Япония (активно воюва), Великобритания (флотата й готова за война), Франция (мобилизира сухопътната си армия и прави някакви импровизирани планове за настъпление в Елзас и Лотарингия, като оставя не малка част от армията си откъм Италия)

    2. съюз
    Русия (воюва активно по море и суша в Далечния изток), Германия (мобилизира флота и армията си без да има каквато и да е подготовка и план за война. Най-вероятно е или да се отбранява по западната си граница или фон Шлифен да направи някаква "белгийско-холандска" импорвизация (но все пак е малко вероятно))

    Съответно:
    САЩ (изчакват)
    Турция, Италия, Австро-Унгария (изчакват, чакат да бъдатпривлечени срещу изгода, участват пасивно в смеките на другите като средство някой да бъде склонен към една или друга остъпка).
    Впорчем, съюзът Русия-Германия почти автоматично означава, че Австро-Унгария и Турция ще са неутрални.

    Comment


      #32
      Съответно, първият съюз има пълно господство по море и ограничена способност за континентални действия.
      Вторият съюз има пълната възможност да се защитава по суша, съчетана с неспособност за каквито и да е офанзивни действия на континента, още по-малко пък ще има възможност да защити морските си комуникации.
      Прогноза: първият съюз печели чрез блокада, вторият съюз съответно губи. Загубата няма да е тотална, а войната ще завърши с мирно споразумение, ощетяващо главно външнополитечските интереси на Русия/Германия, но не толкова териториите им (е, вероятно ще загубят някоя и друга колония).

      Comment


        #33
        Аз така виждам нещата:
        Обтегнатите отношение между Русия и Япония.Зад Япония застава активно - Великобритания, пасивно с пари САЩ.Зад Русия е Германия, тъй като кайзера иска целия й флот да се разкара от Балтика, Франция автоматично ще застане зад В-я, Турция и Австро-унгария ще са в изчаквателна позиция
        П.В.

        Comment


          #34
          Plamen написа
          сравняваме кораби от еднакви поколения.Лорд Нелсън да не е влезнъл преди Дредноути, чий кули и броневи плочи отиват за броня на Дредноут?А това че има двуетажни кули е лошо, но има и + - тежък бордов залп
          Смех на кристалчета, от едно поколение били. Знаеш ли колко измисленно звучи това? Важно е кога влиза в строя и кога може да бъде използуван дадения кораб а не на кое поколение отговаря. Е значи ти когато МОЖЕШ да използуваш Вирджиния аз МОГА да противопостявя Дредноут. Или ти ще ревнеш "ама нее честно той е от друго поколение" и британските адмирали ще го върнат в пристанището :? :lol: Пък тази глупост за по-големият бордов залп е върховна, би трябвало да си чел че двата калибъра не могат да стрелят едновременно икато така залпът е дооста по-малък, още повече че на нелсън вторият калибър е доста по-голям.Пък и дори теоретично имаш само едно оръдие повече.

          Comment


            #35
            Хъм, а САЩ каква изгода имат да застават зад Великобиртания и което е по-съществено - тя каква нужда има от тях? По-скоро никаква - те са си потенциален противник.

            А това пък съвсем не го схващам
            Зад Русия е Германия, тъй като кайзера иска целия й флот да се разкара от Балтика
            - това може да е основание за конфликто, но съвсем никак за сближение. Сближене между двете държави е възможно на вълната на анти-британизма, като задължително трябва да се реши въпроса с Турция и Австро-Унгария - Русия ще иска сериозен дял от Турция и при всички положения - от Австро-Унгария. Което означава, че ГЕрмания ще трябва да изостави последната и някак да си я поделят с Русия. И с това общо взето ще се изчерпят действията им на континента.
            Докато виж в морето те нямат дори и теоретичени шансове.
            Ако включим (макар че ще е неосновано) към тази калкулация САЩ на страната на Руско-Германския съюз, то последният едва ли би могъл да издеяни сериозно срещу британския флот, така че най-много ще забави развръзката, но не повече.
            По-съществения въпрос е колко време Русия и Германия ще издържат сами на континента и доколко склонни ще са страните на мир без решителен резултат.

            Comment


              #36
              Нека и аз да се намеся тук, става ли
              Няма да говоря за кораби, защото не ги разбирам
              Ще говоря за сухопътни сражения и мъничко политика
              През 1893 година е подписан Руско-Френският съюз, през 1904 Англо-Френският-т.е. Антантата се създава през 1904 година.Как стоят нещата при Централните сили? През 1882 г. се сключва догор между, Германия, Австро-Унгария и Италия.През 1885 се присъединява Румъния.
              Балканите-Все още Балканските страни не са се изпокарали помежду си и тепърва ще бъде сключен Балканският Съюз.
              Османската Империя е изолирана.
              Положението е доста мъгливо, дори да избухне Световна война Балканските държави биха предпочели да бъдат на страната на Антантата. Все още в България настроението е про-руско. При една Бъдеща война, Русия ще воюва с Османската империя, към която имат апетити Всички Балкански държави. Русия ще удари в Кавказ, а Балканският съюз ще удари в Тракия.
              Друг е въпросът, че Румъния ще бъде на страната на Централните сили, значи главен съперник се очертава да й бъде България.
              Интересното в случаят е, че Италия като съюзник на Турция трябва да си насочи териториалните апетити някъде другаде.
              Аз незнам какво е положението на гръцкият флот по това време, но ще трябва да му се наложи да воюва с Италианския, Австро-Унгарският и Турският.България флот няма, Русия ще доминира в Черно Море и може би с подкрепата на Руският флот Истанбул ще бъде превзет от Българската армия .Това отключва Проливите и ще помогне доста на Гърците, които ще се борят по някакъв начин с Жабарите и Австрийците.
              Да продължавам ли?
              То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

              Comment


                #37
                Парабелум, ще си позволя да те поправя малко - сключването на двустранни Френско-Руски и Англо-Френски договори, не означава създаване на Антантата, а само възможност за това. Точно в този период Великобритания стои зад Япония, а Русия има големи противоречия с последната. Като имаш предвид, че поначало именно Великобритания стои на пътя на руските интереси към проливите и това се осъзнава в самата Русия, то перспективите на Англо-Руски съюз не са много добри точно в този момент. Особено ако предположим изостряне на отношенията между Япония и Русия, което наистина има място тогава.
                Свързващият елемент между Русия и Великобритания е единствено Франция, а основните интереси на последната нямат пряка пресечна точка с руските (освен по вектора "ако немците ни нападнат разчитаме вие да ги ударите в гръб", което някак не отговаря на реалните руски интереси в този момент). И към това можем да добавим известна политическа недалновидност (за да не напиша "глупост") в Германия и Русия, която пречи да бъдат осъзнати изгодите от съюз между двете държави.
                Но като цяло при война през 1904 г. Антантата е малко вероятна във вида си от 1914 г. Впрочем, както отбелязах и по-рано - ако се образува Германо-Руски съюз (последният не се осъществява в ТР главно благодарение на добрата дипломатическа игра на Великобритания), то вероятно ще бде жертвана Австро-Унгрия (която и без друго е по-коро баласт в съюза на Централните сили ).

                Comment


                  #38
                  Гоги, ще си позволя да те коригирам малко.Началото на войната е към 1904 г., така че нито един от Едуардите, Вирджиниите, Нелсъните :lol: не е завършен.
                  Тогава Великобритания има 31 броненосеца и 16 бр. крайцера
                  Русия - 22 броненосеца и 4 бр. крайцера
                  САЩ - 12 броненосеца и 4 броненосни крайцера
                  Германия - 14 броненосеца и 4 броненосни крайцера
                  Франция 13 броненосеца и 13 броненосни крайцера
                  Австро-унгария - 6 броненосеца - 2 броненосни крайцера
                  Япония - 8 броненосеца + 8 бр. крайцера
                  Италия - тя е гюле за всеки крак
                  П.В.

                  Comment


                    #39
                    Хайде нека ги изброим поименно:
                    започваме с Великобритания:
                    Серията "Роял Соверейн": 7 бр. "Роял Соверейн" (1892); "Емпрес ьф Индия"; "Рамилес"; "Резолюшьн"(1893); "Рипалз"; "Ривендж" и "Роял Оук" (1894). Вьорьжени са с 4х343-мм и 10х152-мм. Скорост:16.5 вьзла.
                    "Трафалгар" и "Наил" (1891). 4х343-мм и 6х120-мм 15.1 вьзла.
                    Серия"Маджестик": "Маджестик";"Магнифишьн" (1895); "Принс Джорж"; "Викториьс" (1896); "Марс"; "Юпитер" (1897) "Цезар"; "Иластриьс" и "Ханибал" (1898) 4х305-мм и 12х152-мм
                    17 вьзла.
                    Серия "Канопус": "Канопус"; "Албион"(1901); "Голиат"; "Оушьн"; "Глори" (1900) и "Венджьнс"(1902) 4х305-мм и 12х152-мм. 18.5 вьзла.
                    Серия "Формидабьл": "Имплекьбьл" (1901); "Формидабьл"; "Ирезестебьл"; "Белоуьрк"; "Лондон"; "Венерабьл (1902); "Принс ьф Уелс"; "Куин" (1904) 4х305-мм и 12х152-мм. 18 вьзла.
                    2-ри клас:
                    "Трайьмф" и "Суифтшьр" (1903) 4х254-мм, 14х178-мм и 14х76-мм. 18 вьзла.
                    "Барфльор" и "Центурион" (1894). 4х254-мм, 10х120-мм. 18.5 вьзла.
                    "Ринаун" (1897) 4х254-мм ,10х152-мми 12х76-мм. 18 вьзла.
                    "Албемарл"; "Корнуолис"; "Дьнкан"; "Ексмьт"; "Монтегю" и "Рьсел" (1903) 4х305-мм и 12х152-мм. 19 вьзла
                    "Британия"; "Кинг Едуард 7"; "Доминйон"; "Комонуелс"; "Хиндустан"; "Зеландия"; "Африка" и "Хиберния" тез последните са на стапел. Влизат в строя през 1905 г. 4х305-мм, 10х152-мм и 14х76-мм 18.3 вьзла.
                    Rolling, turning, diving
                    Rolling, turning, diving, going in again
                    Run, live to fly, fly to live, do or die
                    Run, live to fly, fly to live, Aces high.

                    Comment


                      #40
                      Пламене излизат 51 без последните 7 остават 44 бр
                      Rolling, turning, diving
                      Rolling, turning, diving, going in again
                      Run, live to fly, fly to live, do or die
                      Run, live to fly, fly to live, Aces high.

                      Comment


                        #41
                        Продьлжавам с броненосните крайцери на Великобритания:
                        серия "Блейк" и "Бленхайм" (1889) 2х234-мм, 10х152-мм, скорост 21.5 вьзла.
                        серия "Пауьрфул" и "Терибьл" (1895) 2х234-мм, 12х152-мм и 16х76-мм, 22.2 вьзла.
                        серия "Едгар" (1890) "Ендимон", "Роял Арчьр", "Хоук" (1891), "Тезеус", "Графтьн", "Гибралтар", "Кресчьнт" (1892). 2х234-мм, 12х152-мм, 19.5 вьзла.
                        серия"Левитан", "Дрейк", "Левитан", "Кинг Алфред" (1901). 2х234-мм, 16х152-мм. 23 вьзла.
                        серия "Кент", "Есекс", "Монмьт" (1901), "Ланкастьр", "Беруик", "Донегал", "Корнуоли", "Кумбьрленд" (1902) "Сьфолк", "Бедфорд" (1903). 2х280-мм, 14х152-мм, 23 вьзла.
                        серия"Хемпшир", "Карнарвон", "Антрим"(1903), "Рогсбьрг", "Арджил", "Девоншир" (1904). 2х280-мм, 4х190-мм, 6х152-мм, 22вьзла.
                        серия "Сьтлей", "Креси" (1899), "Абукир", "Хог" (1900), "Бакчант", "Юриалус" (1901.
                        х234-мм, 12х152-мм. 22 вьзла.
                        серия "Дюк ьф Единбьрг" и "Бляк принц". 6х234-мм, 10х152-мм, 22 вьзла.
                        40 броя
                        Rolling, turning, diving
                        Rolling, turning, diving, going in again
                        Run, live to fly, fly to live, do or die
                        Run, live to fly, fly to live, Aces high.

                        Comment


                          #42
                          А сега главният им противник, германският флот от броненосци.
                          серия "Бранденбург", "Курфюрст Фридрих Вилхелм", "Вьорт" (1893), "Вайсенбург" (1894). 6х280-мм, 8х105-мм и 8х88-мм. 16.5 вьзла.
                          серия "Кайзер Фидрих 3" (1896), "К. Вилхелм 2" (1897), "К. Барбароса" (1900), "К. Вилхелм дер Гроссе" (1899), "К. Карл дер Гроссе" (1899). 4х240-мм, 14х150-мм и 18х88-мм. 17 вьзла.
                          серия "Вителсбах", "Зетин", "Царинген" (1902), "Мекленбург" (1903), "Швабен" (1904).4х240-мм, 18х150-мм, 12х88-мм17.5 вьзла
                          серия "Брауншвайг", "Елзас" (1904) трите останали влизат по-кьсно в строя и не влизат в сметките. 4х280-мм, 14х170-мм, 18х88-мм. 18.3 вьзла.
                          16 броя
                          Rolling, turning, diving
                          Rolling, turning, diving, going in again
                          Run, live to fly, fly to live, do or die
                          Run, live to fly, fly to live, Aces high.

                          Comment


                            #43
                            Четете какво ви е писал Гогата, бе хора. Какви 22 руски броненосци. Половината са или безнадежно устарели (Петър Велики, Орел и трите броненосеца за брегова отбрана) или са с малокалибрена артилерия-254 мм. Освен това бойната подготовка се води само пролет и лято.
                            САЩ-флота им може да се сравни само с испанския. И войната между двата показва кой колко струва.
                            Япония и Британия имат най-подготвените и модерни броненосци зза момента.
                            Франция и Германия от поредицата експерименти на тема флот просто нямат такъв. А за Австрия с далечина на плаване на корабите 3000-4000 мили далече няма да стигнат.
                            Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
                            Неизвестен руски адмирал

                            Comment


                              #44
                              A бе то и аз се учудих , Пламен като спомена 22 шуски броненосеца. Серията "Бородино не е достроена, броненосците за брегова охрана кой ти ги брои :roll: За това се хванах поименно да ги преброя.
                              Rolling, turning, diving
                              Rolling, turning, diving, going in again
                              Run, live to fly, fly to live, do or die
                              Run, live to fly, fly to live, Aces high.

                              Comment


                                #45
                                Пък и германските са едни такива недоразумения, слабички оръдия, мнооого странна архитектура, пък и доста малко. Френските са смях на кристалчета А руските все едно ги няма.

                                Comment

                                Working...
                                X