Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Вашингтонска конференция

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Вашингтонска конференция

    Ето превод (на руски) на текста на договора от Вашингтонската конференция 1922 г. по въпросите на морското въоръжаване.


    ДАли ако не беше то нямаше да се избегне войната поне в Далечния Изток?
    Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
    Неизвестен руски адмирал

    #2
    а забелязахте ли че сложих доста морски сайтове при ВРЪЗКИ на портала?
    albireo написа
    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

    Comment


      #3
      Аха, забелязахме. Даже някои са много яки. Не бях ходил на тези странички
      Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
      Неизвестен руски адмирал

      Comment


        #4
        война щеше да има и може би още по-страшна.Японците щяха да построят своята програма 8-8, американците 10-6 и какво става?Пак война
        П.В.

        Comment


          #5
          ---Светкавица---

          Едва ли щеше да е по-кървава от ВСВ. Просто си мисля, че Вашингтонската конференция се явява като Версай за Япония. Тя е изгонена от Китай, губи съюзник и флота й се ограничава до 10 безполезни линкора. Ако САЩ не бяха притиснали толкова Япония едва ли щеше да се намери здравомислещ човек в Токио, който да си помисли да воюва със САЩ.
          Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
          Неизвестен руски адмирал

          Comment


            #6
            ----Светкавица----

            То и дни преди войната да започне здравомислещите хора в Токио не виждат във войната друго освен единствена алтернатива, която почти сигурно ги отвежда до поражение. Ако Великобритания си беше запазила Япония като съюзник, вероятно би могла и по-нататък да отстоява империята си. Още повече, че така не е задължена да се съюзява с еднинствената страна, която заплашва целостта на империята й отвън.

            Comment


              #7
              вашингтонския договор е наложен по силата на много обстоятелства.Англичаните са били в криза - нямали са средства да поддържат огромния си флот.Режат всички кораби с 12 инчова артилерия, линейните крайцери без Тайгър отиват за скрап, класа "Орион" 4 ед. е превърнат в учебни - това всичко преди Вашнгтонския договор.С вашингтонския договор те реало премахват класа КГV - 3 единици 1 потъва по време на войната запазват Айрън дюк - 4 ед., 5. КЕ, 5 "Р", Рипълс, Ринаун, Тайгър, Худ.Строят Нелсън и Родни - 20
              Американците нарязват само Мичиган и Саут Каролина, но строят 5 нови 15+5=20
              Джапнките имат 4 Конго, 2 Фусо, 2 Исе и се стремят да построят още 16!8+16=24Последните да бъдат с калибър 410мм или 460мм и скорост 26-30 възла.Кой мислиш, че ще го позволи?
              П.В.

              Comment


                #8
                Англичаните понасят последствията от необмислената си политика от времето преди и по време на ПСВ. Иначе погледнат чисто военно обединените флоти на Британия и Япония при реализирана програма 8-8 ще превъзхождат значително американския флот по програмата 10-6. Да не говорим, че баланса на съединенията изобщо не е на страната на САЩ. А и маневрирането между двата океана ще е значително затруднено от британските владения в Карибско море.
                Мисля че само огромната социална умора и ужас от отминалата война помага на САЩ да изплуват на първо място след войната. Дори не толкова и военните заеми.
                Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
                Неизвестен руски адмирал

                Comment


                  #9
                  Както някъде беше казано - по-голяма част от британците просто не желаят повече да се хабят по своята империя. Което показва вялост и отпуснатост , господстващи в техния социум - вероятно причинена от фактор, който бихме могли да назовем "цивилизационна умора". Те биха могли и да запазят империята си, но вече са загубили вяра в нея, както и може би не помнят защо са я създали - имам предвид на ниво социум.

                  Comment


                    #10
                    Въпрос към водещите?

                    Не съм много съгласен. Британската политика е много добре обмислена - те посичат вследствие на ПСВ основния си конкурент - Германия и го елиминират.Нормално е било да бъдат изтощени.Дори япониците да успеят да изпълнят своят програма 8-8 /а това ще стане с напрягъне, тъй като тяхната икономика е слаба/, американците няма да останат само с 16-те планирани линкора, а ще построят още.Не забравяй, че те имат 17 в строя срещу 8 японски, което им осигурява предимство пред японците.Англичаните са прекалено изтощени за нова война, а и те никога няма да се бият с американците - другите англичани.Освен това каква ще бъде ползата им?Нови колонии?Ресурси?Те просто искат да запазят статуквото на Британската империя.Единствената експанзионистично настроена държава е Япония - в далечния изток, а в Европа Германия, тъй като англичаните в своята алчност са заграбили целия свят
                    П.В.

                    Comment


                      #11
                      Аз възприемам нещата малко по-различно:
                      Едниственият истински конкурент на Великобритания (Вбр) са САЩ. Япония(Яя) не би моглада постигне нещо повече отконтрол над малка част от империята на Вбр, при това, дори подобно завовевание би било напълно затъмнено стратегически от каквито и да било дейстивя на САЩ. Така че Яя пир всяко положение е младши партньор, напълно доволен ако му оставят малко свобода и му гарантират мир и спокойствие в рамките на отделената му територия (най-вече - част от Южна Азия).
                      От своя страна САЩ се развиват много бързо и икономически се конкурират само с Вбр (придруго развитие на събитията през ПСВ би могло да е и с Германия), която е заела позициите, които техните далновидни политици-визионери виждат като свое поле за действие. Наистина, за Вбр САЩ са сходни с тях, но все пак пред империята няма приятели, а само интереси. Напълно възможно е за Вбр да опази империята си дори след абсолютно неадекватните действия през ПСВ (за това малко по-късно). И това става с помощта на Яя. двете заедно парират САЩ, при това - за дълго време. Особено при добра дипломация, нещо, което не е кой знае колко сложно.

                      За ПСВ - Вбр заема възможно най-глупавата позиция - обвързва се твърдо със задължението да влезе във война, която не й е кой знае колко необходима - особено в този й вид. Всъщност, Вбр би трябвало да следва своя модел на поведение и така би могла да постигне победа без въобще да прибягва до услугите на САЩ (т.е., безда им дава възможност да се превърнат във първостепенна сила, което те жадуват). Едниственото, което Вбр трябва да направи е да не се въвлича в сухопътни военни действия (които наистниа напълно изтощават човешкия й потенциал, а оттам и последвалия в междувоенния период естествен спад на енергия. Която им е така необходима за опазване и социални реформи на империята).
                      Вбр печели ПСВ срещу Германия дори само с континентална блокада (както става в дейстивтелност). Т.е., дори при победа на Германия над Франция, Вбр печели с война на изтощение (стига да опази Италия от влизане на страната на Германия, което не е чак толкова трудно).
                      А при подобна стартегия Вбр опазва потенциала си и има възможност да не позволи на САЩ да излязат от изолацията си - в перспектива дори да ги подчини културно. Те по онова време са все още твърде уязвими в това отношение. Да не говорим, че без събитията така както се разивват в ПСВ в ТР не би имало такъв огромен прилив на социална енергия от Европа към САЩ - респективно те са отслабени. Особено като се имапредвид, че горе-долу на тозипериод се пада първата им свръхсериозна социална криза.

                      Comment


                        #12
                        Пак не съм съгласен.През ПСВ немският флот е много по-мощен от ВСВ - има много надводни кораби, подводници.Така, че според мен Британия, без американска подкрепа не може да постигне нищо.През 1917 г. тя е била на границата на разгрома, тъй като немците са потапяли по над 600 000 тона кораби от търговския й флот, а англичаните не са могли да строят толкова бързо.След войната Германия е с умряла икономика, икономиките на Франция и Англия са в кома, САЩ излиза от войната по-богат, благодарение на заемите, с увереност в собствените си сили.Появила се е на световната сцена нова Велика сила и всички са длъжни да се съобразяват с нея
                        П.В.

                        Comment


                          #13
                          въпросът беше че Великобритания не трябваше да влиза във война с Германия въобще как успяха Великобритания и Франция от най-върли врагове изведнъж да станат първи приятели...
                          albireo написа
                          ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

                          Comment


                            #14
                            Императоре, от обединението на Германия - 1870 и разгрома на Франция във Франко пруската война 1870-71 Англия и Франция са от едната страна на барикадата, а от другата е Германия.След като през 1892 Тирпиц прокарва Първия си морски закон, а после 2-ри и т.н. и заплашва открито В-я англичаните нямат друг избор освен да строят все повече кораби.Фишър заявява: "Единственото нещо от което В-я трябва да се бои в света е Германия" Друго негово мото е "Бой се от Господ и бъди Безстрашен или от Дредноут?!! Fear God and Dreadnought
                            П.В.

                            Comment


                              #15
                              Да и същия този Фишер предвижда въобще да не се праща помощ на Франция - в неговите планове тя няма особено значение - дали ще бъде окупирана или не. Продължавам да твърдя, че Вбр се оправя безпроблемно с Германия само с морска стратегия. При това - ще има в пъти по-малки загуби и следователно, няма да е толкова застрашена след войната. Тогава САЩ могат все още много лесно да бъдат подавени. Още повече, че Германия не може да напарви кой знае какво по море. Целият й флот се оказва съвсем безсмислено начинание дори при тези неправилни десйтвия на Вбр. Инак би било още по-зле за Германия. Още повече, че съдбата на Франция реално се решава през август-септември, когато британците имат мизерни сухопътни сили, които оказват малко влияние върху събитията. При малко по-разумни действия на французите и Молтке-младши Германия така или иначе няма шанс.
                              Едниствената по-сериозна заплаха за Вбр съществува ако няма ПСВ - защото в подобна ситуация Германия е опасна икономически, още повече, че може да стане съюзник на САЩ в домогванията му.

                              Comment

                              Working...
                              X