Руският Флот
Collapse
X
-
Колега, понеже не съм вещ в морското въоръжение, ще ми кажеш ли, какви са тези сдвоени пушки на бака на лодката - по какво пуцат? Че си мисля, за нападение има ракети за отбрана има CIWS, и тез пушки на бака са ми много странни
Comment
-
Оръдието е АК-130. Универсално е по цели - въздух, земя, вода, всичко. На практика основните му задачи са по земя, тъй като съветския флот не разполага с много такива средства. Преди всичко при поддръжка на десантни операции. Имало е опити за поставяне на сериозни надводни задачи, но това са екзотики. Например в 5-та ескадра по едно време са разчитали с АК-130 да пуцат по самолетоносачите, но сам разбираш...Comment
-
Ако Р-500, Р-700 и Х-55 са оставили нещо по което да се пуца, артилерийския комплекс си е наистина универсален, макар и да е излишно тежък с тия две оръдияНапример в 5-та ескадра по едно време са разчитали с АК-130 да пуцат по самолетоносачите, но сам разбирашКървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.Comment
-
Благодаря! И като попрочетох, тази чудесия мята 13 санта (дебело) джилязо на 23 километра ли бре?! Линейните кораби не бяха ли отживелица?Comment
-
По принцип 130 милиметра са интересен калибър. Чел съм само хубави неща за него, като балистика, мощ и т.н. Но естественно само от руски източници, което автоматично поражда много съмнения, защото те имат склонност лееекичко да преувеличават и да се радват на оръжията си. Същото е и за "знаменитите" 180 мм. оръдия на "Киров" от ВСВ.
Някой ако се е зачел по-дълбоко за въпросните оръдия (различни източници от уики и подобни) и не го мързи много, ще е добре да сподели.Comment
-
Второто оръдие се появява, защото с едно не успяват да достигнат ТТЗ по скорострелност. В този смисъл не е излишно.
Точно като балистика няма какво чак толкова хубаво да се каже, понеже нея я жертват в полза на същата тая скорострелност. Режат дулната енергия, съответно и обсега. Иначе оръдието си е екстра, има огромна производителност.Comment
-
То има различни снаряди, според целта. Използва се и като CIWS срещу ПКР (доколкото съм чел с променлив успех). А иначе такъв полу-бронебоен снаряд може и да се използва като бетонобоен по крайбрежни отбранителни съоражения.This is my signature. There are many like it but this one is mine.Comment
-
Ей отново сте започнали интересна тема, която ме вълнува и мен
Сега за руските оръдия. Първо 130мм оръдия са интересен калибър наистина и имат своето начало още в дредноутната епоха като спомагателен калибър на линейните кораби Гангут. Впоследствие се изпозлват и на лидерите и разрушителите от ВСВ. Като скорострелност са добри, но ъгъл на възвишение - поне тези от ВСВ. Също и скоростта на въртене на установката ми се върти, че не е висока.
Колкото до уникалният 180мм калибър на крайцерите тип "Киров" могат да се изпишат много неща.
Руско-съветски източници:
Установката е уникална, компактна, по-лека отколкото триоръдейните установки от този клас /?/. Много висока начална скорост на снаряда, много голяма далекобойност - 38 км - това надхвърля далекобойността на 381мм и 356мм оръдия в Кралския флот. Всичко е прекрасно, но.........
Други източници: английски, американски, герамнски, дори частично и нови руски:
Установката е взаимствана от италианската 152мм двуоръдейна кула на крайцерите тип Раймондо Монтекуколи, при която оръдията са в една люлка и разсейката на големи дистанции е по-голяма отколокто на другите 152мм крайцери. Руснаците уголемяват малко кулата и слагат трети ствол, с което повишават залпа с 33%, но точността се влошава още повече. Все пак и трите оръдия са в една люлка. Скорострелността е доста ниска за такъв калибър - 3 изстрела в минута. За справка американските и японските тежки крайцери с 203мм оръдия дават 4 изстрела в минута, а германските и английските - 5. Леките крайцери Бруклин /САЩ/, Кливланд /САЩ/, Белфаст /Великобритания/, Фиджи /Великобритания/, Орион /Великобритания/, Лайпциг /Германия/, Яхаги /Япония/, Глоар и Монкалм /Франция/ имат скорострелнсто между 7 и 10 изстрела в минута.
За да намалят въздействието на дулните газове руснаците не внедряват закъснител /както американците/ или да разположат средния ствол по-навътре /както англичаните/, а използват снаряди с намален боен заряд. Те дават по-стръмна траектория на снаряда и възможност за поразяване на хоризонтални плоскости на противников кораб. Като цяло оръдията не са известни с точност Обективно погледнато няма и как да се проявят тъй като не воюват с други кораби. Но руските артилерийски специалисти ценят доста по-високо немската 203мм артилерийска установка монтирана на недостроения Петропавловск /само две оръдейни кули и 4 оръдия/П.В.Comment
-
С имащите недостатъчен ъгъл на възвишение 130 мм. оръдия на пр. 7 и 7У е свален не един немски самолет Рюйтер, а АК-130 е няколко поколения след Б-13, за която ти говориш. Делят ги има няма 40 години, тъй че да не мешаме нещата.Като скорострелност са добри, но ъгъл на възвишение - поне тези от ВСВКървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.Comment
-
ЗА новите оръдия не мога да се произнасям, тъй като там нямам информация, не съм чел и т.н.
За оръдието от ВСВ обаче - тое меко казано посредствено, да не кажа лошо в качеството му на зенитна установка. Това че снаряд бил свалил самолет е доста несериозно, щото по тая логика 460мм оръдия на Ямато стрелящи с шрапнелни снаряди със същия ъгъл на възвишение като руското 130мм оръдие - 45 градуса са свалили доста повече самолети но това не ги прави зенитни оръдия.
Английските 203мм, както и японските 200мм от първите поколения имат ъгъл на възвишение 70 градуса, но не значи че са зенитни. Освен това за зенитно оръдие скорострелността му е направо жалка - 7-8 изстрела в минута срещу 20-24 на 114мм английско, 15-17 на немското 105мм, и 18-20 на 127мм американско. Какъв зенитен заслон ще направи срещу атакуващи самолети просто не ми е ясно......
П.В.Comment
-
Посредствено, посредствено, ама те екипажите не знаели и чат пат сваляли по някой немец с него. Всеки случай в наши дни от Б-13 става само брегово оръдие(нелошо при това)За оръдието от ВСВ обаче - тое меко казано посредствено, да не кажа лошо в качеството му на зенитна установкаКървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.Comment
-
-
Хе хе, тоя калибър да се използва като CIWS ми е малко невероятно - къде е 4-5-6-7 изстрела в минута, къде са няколко хиляди
Отделно бързината на развръщане на системата...както каза колегата Амазон, тва си е пуцане по нещо голямо и по възможност неподвижно
Comment
Comment