ВВС на България - избор на изтребител

Collapse
X

• Време
  • Show
new posts
  • Angelmr
    ветеран
    • Jun 2005
    • 1398

Super_Hornet написа
    Аха, значи Турция ни е враг, така ли? Щото знам, че сме съюзници с тях, а и с други държави от Балканите...
    До колкото ми е известно, Турция е единствената държава в която съществуват настроения свързани с териториални претвнции към държавата ни. Следователно е и основния потенциален противник, който трябва да вземаме предвид при обсъждане на отбранителни сценарии. Това че по някакви документи сме съюзници е без значение.

Comment

• Super_Hornet
      Временно суспендиран
      • Sep 2012
      • 1553

Angelmr написа
      До колкото ми е известно, Турция е единствената държава в която съществуват настроения свързани с териториални претвнции към държавата ни. Следователно е и основния потенциален противник, който трябва да вземаме предвид при обсъждане на отбранителни сценарии. Това че по някакви документи сме съюзници е без значение.

Чудесно, колега, току-що отписахте една огромна част от значението на международните договори, особено тези с отбранителен характер.

Иначе, макар че навлизам в пълен офтопик, ако обсъждаме подобен хипотетичен конфликт, то, ще се повторя, но значение имат и още много други фактори.

Comment

• Кухулин
        ветеран
        • Nov 2006
        • 12515

Super_Hornet написа
        Вундервафета не ми е известно да има, та и с нея е така. Да, в операция от типа 1000-1, или срещу папуаси, може и да е най-важното, но срещу развит противник, дали?
        Забелязал съм, че употребата на термина "папуаси" е сигурен признак за безполезност на конкретния междупотребителски диспут. В този смисъл, моля да ме извиниш.

Amazon написа
        ако ще се правим на трудна хапка за Турски пълзновения, СВ са най-важни а авиацията е важно допълнение
        Важни, важни, но нито от провокации ще ни опазят, нито сами себе си ще опазят в някакъв конфликт. Важни са на етапа партизанска война. Затова и търсим да купим самолети, а не танкове и ПВО.

Comment

• Super_Hornet
          Временно суспендиран
          • Sep 2012
          • 1553

Кухулин написа
          Забелязал съм, че употребата на термина "папуаси" е сигурен признак за безполезност на конкретния междупотребителски диспут. В този смисъл, моля да ме извиниш.

Важни, важни, но нито от провокации ще ни опазят, нито сами себе си ще опазят в някакъв конфликт. Важни са на етапа партизанска война. Затова и търсим да купим самолети, а не танкове и ПВО.

Ваша воля, колега.

п.с. Ролята на СВ, които са част от редовната армия, са важни на горния етап...

Comment

• Amazon
            Нередовен
            • May 2006
            • 7016

Кухулин написа
            Това не го разбрах. Оставям на страна партизанската война в която не вярвам, но как авиацията ще ни помогне при такъв апокалиптичен сценарий?
            This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

• Super_Hornet
              Временно суспендиран
              • Sep 2012
              • 1553

Amazon написа
              Това не го разбрах. Оставям на страна партизанската война в която не вярвам, но как авиацията ще ни помогне при такъв апокалиптичен сценарий?
              И аз така. Или по-точно - стана ясно, че редовните СВ участват единствено в партизански войни...

Comment

• Amazon
                Нередовен
                • May 2006
                • 7016

П.П: Понеже темата малко тръгна натам, пък и Кухулин ми припомни, ето линк към малка част от онази прочута алтернативка.

Пилот, Голъм и Моряка разглеждат потенциалната роля на ПВО от българска гледна точка. Според мен е ценно и е свързано с темата за избор на изтребител. А и Пилот е написал някой доста ценни неща (някой скоро питаше какво на практика представлява РЕБ).

Comment

• Кухулин
                  ветеран
                  • Nov 2006
                  • 12515

Amazon написа
                  Не знам какъв апокалиптичен сценарий имаш предвид. Мисълта ми е, че 10 самолета ще са по-силен възпиращ фактор за Турция, отколкото 100 танка. Или хайде да го кажем така - при един конфликт 10 самолета могат да нанесат повече щети на Турция, отколкото 100 танка. Танковете са голяма сила, ако въздуха е свой, оттам и ролята им в боя е съвсем друга.

Comment

• Super_Hornet
                    Временно суспендиран
                    • Sep 2012
                    • 1553

Интересно е 100 к тави с локум, какъв ли ефект биха имали...

Иначе, а какво ще направят 10-те самолета, ако им разбомбят летището, или пък склада с боеприпаси/ГСМ...

Comment

• Кухулин
                      ветеран
                      • Nov 2006
                      • 12515

Super_Hornet написа
                      Иначе, а какво ще направят 10-те самолета, ако им разбомбят летището, или пък склада с боеприпаси/ГСМ...
                      А какво ще помогнат танковете в случая?

Comment

• Super_Hornet
                        Временно суспендиран
                        • Sep 2012
                        • 1553

Кухулин написа
                        А какво ще помогнат танковете в случая?
                        Вероятно с нищо, или не повече от 10-те самолета, 20-те джипа, плюс 50-те тави с кадаиф. Вече си дадох мнението по този въпрос, но ако държите да го обсъдим, то нека да е в отделна тема. Бих я илюстрирал така: времеви отрязък, разполагаеми сили и средства, възможност за използването им, цели на страните-участнички, позиция на съседните нам държави и държави-членки на НАТО/ЕС...

Comment

• Amazon
                          Нередовен
                          • May 2006
                          • 7016

Кухулин написа
                          Не знам какъв апокалиптичен сценарий имаш предвид. Мисълта ми е, че 10 самолета ще са по-силен възпиращ фактор за Турция, отколкото 100 танка. Или хайде да го кажем така - при един конфликт 10 самолета могат да нанесат повече щети на Турция, отколкото 100 танка. Танковете са голяма сила, ако въздуха е свой, оттам и ролята им в боя е съвсем друга.
                          Зависи какво търсим като ефект. Ако искаме да разрушим някоя джамия в Инстамбул, или министерство в Анкара и жертваме за това всичките ни десет самолета, може и да се получи. Обаче за какво?
                          Ако искаме обаече да спечелим време и да удържим нашествие 100 танка грамотно използвани могат да "купят" няколко дни, дори седмица докато ги изпука турската авиация и армия. Особено ако ги пази някакво ПВО и въпросните 10 изтребителя.

А за мен много по-възпиращ фактор е редовен поток на войници в чували обратно към Турция, отколкото някакъв въздушен удар, който даже ще има обратен ефект. Да не говорим че при над 100 боеготови самолета у противника, удара ще е самоубийствен.

А под апокалиптичен сценарий имах в предвид "партизанска война". Стигне ли се до там...

Comment

• Кухулин
                            ветеран
                            • Nov 2006
                            • 12515

Amazon написа
                            Ако искаме обаече да спечелим време и да удържим нашествие 100 танка грамотно използвани могат да "купят" няколко дни, дори седмица докато ги изпука турската авиация и армия.
                            По принцип съм съгласен, СВ могат да изиграят ключова роля, ако решаващия фактор се окаже времето. За съжаление днес е трудно да се разиграе конфликт тип "Отечествена война" с бой до последна капка кръв. Загубиш ли въздуха, обричаш инфраструктурата на унищожение и държавата кляка бързо. Безконтактна война...

Comment

• Super_Hornet
                              Временно суспендиран
                              • Sep 2012
                              • 1553

Последно, изберете си - плашим гаргите, поддържаме армия, способна да ни защити от Империята на тъмната страна, или пък протакаме, за да се случи чудо!

Comment

• Hartman
                                ветеран
                                • Jun 2003
                                • 459

Super_Hornet написа
                                Чудесно, колега, току-що отписахте една огромна част от значението на международните договори, особено тези с отбранителен характер.

Иначе, макар че навлизам в пълен офтопик, ако обсъждаме подобен хипотетичен конфликт, то, ще се повторя, но значение имат и още много други фактори.
                                Колега, Гърция и Турция също са съюзници и то от много години. Но това не им пречи да си играят и от време на време да си свалят самолети. И за двете страни другата е основен потенциален противник.
                                С пистолет и добра дума се постига много повече,отколкото само с добра дума

Comment

Working...