Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Избра ли армията ни новите си бойни самолети?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Забравяте за оня чичко кенан дето нарече българите изроди и каза че готви турско-цигънско въстание.Според мен това не са празни приказки,а подготвяне на почвата.Нужни са ни възможно най много самолети и то най бързо /трябва да се избере най евтиния май е грипен и този с най бърза доставка/,а в допълнение поне една ескадрила противопартизански самолети или вертолети.
    www.bgnauka.com/forum ТУК Е ИСТИНАТА!!!

"...защото езикът на селянина му е даден, не за да плещи, а за да лиже ботуша на господаря...и ако той не лиже този ботуш, който трябва, този език следва да бъде изтръгнат....

Comment

Frujin Assen написа
      Забравяте за оня чичко кенан дето нарече българите изроди и каза че готви турско-цигънско въстание.Според мен това не са празни приказки,а подготвяне на почвата.Нужни са ни възможно най много самолети и то най бързо /трябва да се избере най евтиния май е грипен и този с най бърза доставка/,а в допълнение поне една ескадрила противопартизански самолети или вертолети.
      Един тракторист с болен мозък друго освен забрава не заслужава. Всъщност българските мюсюлмани са доста добре интегрирани в обществото и са много трудолюбиви хора и няма да се поведат по акъла на тракторисчето Кенан. Евтинкото по принцип винаги излиза по-скъпо. Нищо чудно ако си вземем такъв "суров" самолет като грипена, накрая да ни излезе на стойност като за две ескадрили F-15E изпълнени по стандарт за USAF. "Противопартизански" самолети и вертолети очевадно не ни трябват понеже ни липсва важен компомент - нямаме си партизанини - ни един
      Can't talk! Got to Shoot!

Comment

Thunderchief написа
        ........... Евтинкото по принцип винаги излиза по-скъпо. Нищо чудно ако си вземем такъв "суров" самолет като грипена, накрая да ни излезе................D
        Имаше такава сентенция - не съм достатъчно богат за да купувам евтино, обаче ако ставаше дума за действително евтино, да си вземем нещо китайско не съм се интересувал примерно колко струва китайския вариант на израелския Лави - J10 А и Грипена не е суров вече, те колко години си го експлоатират - първите прототипи политат 89 година а 97 година вече има оперативно готовни ескадрили в шведските ВВС... така че не е съвсем суров...
        may the Force be with you

Comment

Незнам дали сте забелязали но темата е за наземна техника... карай! После този въпрос го дискутирахме вече веднъж, ама карай!
          Сега, що се отнася до въпроса дали ни трябва авиация, отговора е същия като на: трябва ли ни армия. Ами огледайте се, питайте... Доста хора си мислят, че армия не е нужна на България, понеже видите ли ние сме били в НАТО и закакво ни е сега армия... и то само ги храним тия тъпи шапкари...и т.н. и т.н. Ами моето мнение е малко крайно, ама засега имаме армия (макар и разчитаща само и единственно на боен дух (то пък един дух е останал...)) и засега имаме държава. Каквато ни е армията, такава ни е и държавата.
          Проблемът на форума :damnyou:

"Чети историята и като познаеш от нея суетата на тоя свят, научи се да го презираш"
          Паисий Хилендарски

Comment

темата си е авиационна, не е за точно тоя подраздел ама така е турната и никой не я мести... иначе си е интересна, а за армията ... амо се разкарат 70% от генералите и 40-50% от офицерите с наблягане на по-горните чинове нещата ще започнат да си идват на мястото... ебати и процента висши офицери има в тая тъй наречена армия

Comment

Han Solo написа
              40-50% от офицерите с наблягане на по-горните чинове нещата ще започнат да си идват на мястото...
              Ами те отдавна минаха тия 40-50% (не става въпрос за генералите). Ама нещата само още повече се забатачват! :not:
              Проблемът на форума :damnyou:

"Чети историята и като познаеш от нея суетата на тоя свят, научи се да го презираш"
              Паисий Хилендарски

Comment

пускам мнение от нюза, че там закриха темата.

Смятам, че съществуването на авиацията не е самоцел, а е средство за осигуряване сигурността на страната. Доколкото България е избрала да да бъде във военен съюз със страната, която има решително превъзходство над целия останал свят в областта на авиацията, смятам, че на българските ВВС при евентуални конфликти няма да им се наложи да влизат в боеве за завоюване на въздушно превъзходство - то априори принадлежи на американците, а ако войната се случи такава, че то да бъде застрашено съм убеден, че микроскопичните български ВВС не биха повлияли по никакъв начин на ситуацията.

При това положение нишата за действие на нашата авиация е атакуването на земни цели и транспортни превози. При това не за силно защитени земни цели - за тази работа дори и америкатците вече предпочитат да ползват крилати ракети. А това, с което се занимава авиацията в Ирак, Таджикистан, Чечня, Югославия - т.е. непосредствена поддръжка. За такива нужди подходящи са щурмови самолети - Су-25 и неговите наследници, както и техните западни аналози /за съжаление не се сещам подходящ западен аналог - А-10 има малко по-различна ниша/.

Още по-подходящи са хеликоптерите. Нашите Ми-24 са морално остарели и с изтичащ ресурс, Ми-8 не са бойни хеликоптери, а планираните Кугари са още по зле. Така, че ако не можем да се снабдим с апачи, не може ли да се уреди някоя и друга Кобра. Още по-добре би било да се вземат Тайгър или друга подобна европйска машина. Естествено изключвам разни черни акули, алигатори и ердогани - независимо от качествата им те няма да бъдат купени по политически причини.

Естествено без няколко прехващачи за осъществяване на въздушен суверенитет не можем да минем. Трябва да има няколко самолета, каквито и да е изтребители, които да могат да принудят някой нарушител да кацне. Подчертавам, че става дума за единични самолети, понякога граждански и не по време на война. Реално и 29-ките ни, че даже и 21-ците биха вършили такава работа, ное ясно, че и едните и другите вече са си изпели песента в българските ВВС. Смятам, че най евтино и достатъчно ефективно тази функция може да бъде изпълнявана от F-16 - втора ръка. Възможно най малкия брой.

Резюме - конкурсът е безсмислен, защото в момента България се нуждае не от изстребители, а от авиация за непосредствена поддръжка. Всички предложени самолети, а особено Хорнета са излишно скъпи и неподходящи за ТАЗИ цел.

Купете хеликоптери! Купете модерни комуникации! Всеки войник с GPS! Ако харчите много пари - харчете ги за ПВО, а не за изтребители

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Имам доста различно мнение за отбранителната доктрина от повечето тук...
                  Има едно основно нещо и това е победа над евентуалния противник. а това е да се осуетят въздушните му операции над територията на България с цел подавяне на съпротивата и второ /или първо/ е възпиращи удари по атакуващи България наземни войски. и оттам трябва да се преценява какво трябва или не трябва за отбраната... аз смятам че с територия която имаме трудно бихме могли да избегнем удари от безопасна дистанция по летища и инфраструктура.
                  Оттам си правя извода че трябва самолет, който да действа от полеви приспособени за целта площадки. трябва силно наземно ПВО и самолети STOVL

Comment

Разсъждаваш, все едно, че ще се отбраняваме от мащабна агресия. Все пак сме членове на НАТО!

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Thorn написа
                      Разсъждаваш, все едно, че ще се отбраняваме от мащабна агресия. Все пак сме членове на НАТО!
                      Тези самолети ще ни служат до около 2042 год. (оптимистично погледнато), а дали дотогава ще има НАТО и ние ще му бъдем член не е ясно. Както се казваше в Rome: Total War: "Against danger it pays to be prepaired". Според мен да се купуват само щурмовици е безумие. Просто няма да има начин да се отрази една агресия без изтребители. Иначе ако имаш само самолети от типа на Су-25 и никакво прикритие щурмовиците ще са само учебна цел за противника.
                      „Аз, Драгомир, писах.
                      Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

Също толкова безумие е нашата държава да отделя средства за отбрана в такова количество, че да може да се отбраняваме от най-силните си съседи. Ако НАТО изчезне поради някаква причина никакви самолети не биха ни спасили от Турция или Русия.
                        Така че - трябва да се правят нещата с мярка.
                        Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                        Проект 22.06.1941 г.
                        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

С или без авиация на кого ото близките комшии сме способни да отразим агресията (предполагаме че я има)????Май на Македония само, ама за там (а и изобщо за балканският театър) хеликоптерите са далче по-подходящо нещо, пък и не се нуждаят от скъпи съоръжения за експлоатация, аи могат да си се базират където ти скимне...почти.

Comment

няма да пиша много, защото правя едно "проектче"
                            разбира се, най-добрият вариант е да имаме многоцелева авиация, но дали имаме пари да си я позволим?
                            многоцелевите самолети като Ф-18 са подходящи, но в какво количество ще бъдат те!?
                            15 - 20?
                            С тази бройка можем ли да удържим въздушна инвазия?
                            Още повече, че не всички ще бъдат във въздуха 24 часа..
                            ..И кажи ми ти страннико,
                            чувал ли си звук,
                            по- велик от тропота на хиляди коне!!?...

Comment

Пилот написа
                              .......... Според мен да се купуват само щурмовици е безумие. Просто няма да има начин да се отрази една агресия без изтребители. ..............
                              Има... като започнеш от Косово, когато сърбите в момента в който дигнеха самолет то той беше свалян, но никой не смееше да слезне под 3500метра за да атакува наземните цели, и стигнеш до евреите които са били доста неприятно изненадани когато атакувайки нападащите египетски войски се лишават от доста голяма част от авиацията си
                              нещата не са никак еднопланови и тези многоцелеви самолети които бихме могли да имаме не могат да свършат работата на една добре ешалонирана система за ракетно ПВО. Просто двата компонента - ракетите и самолетите ще се подпомагат, но за целта на България според мен и трябват няколко достатъчно модерни ЗРК с обхват над 100-150км и допълнително по-малките комплекси за обектово ПВО. Само тогава ще може тези многоцелеви да излетят и да си вършат работата, иначе каквито и да са, колкото и да са модерни, то те ще се превърнат в купчина желязо преди пилотите да успеят да стигнат до тях

Comment

Е това вече е друга работа. Тук напълно подкрепям колегата контрабандист на джедаи
                                Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                                Проект 22.06.1941 г.
                                "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Working...
                                X