Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Избра ли армията ни новите си бойни самолети?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #31
    нещата не са никак еднопланови и тези многоцелеви самолети които бихме могли да имаме не могат да свършат работата на една добре ешалонирана система за ракетно ПВО. Просто двата компонента - ракетите и самолетите ще се подпомагат, но за целта на България според мен и трябват няколко достатъчно модерни ЗРК с обхват над 100-150км и допълнително по-малките комплекси за обектово ПВО. Само тогава ще може тези многоцелеви да излетят и да си вършат работата, иначе каквито и да са, колкото и да са модерни, то те ще се превърнат в купчина желязо преди пилотите да успеят да стигнат до тях
    Наколко комплекса С-300..
    ..и на всяка рота преносим ЗРК..

    .
    ..И кажи ми ти страннико,
    чувал ли си звук,
    по- велик от тропота на хиляди коне!!?...

    Comment


      #32
      BAGA_TUR написа
      Наколко комплекса С-300..
      ..и на всяка рота преносим ЗРК..

      .
      не точно , всяка рота си има човек с ПЗРК но аз имах друго предвид. за да се покрие като трябва България с плътно радиолокационно поле на достатъчно ниска височина трябва и модернизация, или просто нови трикоординатни радари които да следят обстановката доста далеч зад границите , доколкото знам и със сега действащите са следили действията на Натовската авиация над Сърбия и то при положение че всичко по западната граница е било изключено за да не бъде ударено случайно. След това действително трябват поне на две места такива комплекси, независимо дали с С-300 или Пейтриът, в северна и в южна България. По натам има нещо което му се вика обектово ПВО - както пазеха Козлодуй примерно... това са комплекси които прикриват стратегиески обекти и са с обхват 30-50 км / Бук, Скайгард-Аспид модернизиран Хок, НАМРААМ/ ... и чак след това идват тия за които ти говориш - Тор, Тунгуска, Стингър, Стрела, Игла дето бият на по 5-10 км далечина и 3-5км височина... те са за непосредствено прикриване от атакуващи самолети, докато другите ги държат на дистанция дето ще им е трудно да се целят.
      may the Force be with you

      Comment


        #33
        Можем да вземем страна в спора самолет срещу ракета и да наситим армията ни с по-голям брой ЗРК. Ако не водим настъпателна война, самолетите ще загубят част от предимствата си. А ако искаме да ударим някакви цели на голямо растояние от територията ни, да си вземем и малко крилати ракети..
        То и без това, авиацията се е насочила към безпилотните средства в бъдеще, ами ако се наредим сред първите, които ползват модерните технологии в утрешния ден!?..

        .
        ..И кажи ми ти страннико,
        чувал ли си звук,
        по- велик от тропота на хиляди коне!!?...

        Comment


          #34
          BAGA_TUR написа
          ............ А ако искаме да ударим някакви цели на голямо растояние от територията ни, да си вземем и малко крилати ракети..
          ......................
          А цените на крилатите ракети? каквото и да става ще има нужда нещо да мине над бойното поле оставяйки зад себе си ивица димяща от попаденията на примерно осколъчните суббоеприпаси... това освен поразената техника действа и много подтискащо на противника, а с крилатата ракета не е съвсем същото
          may the Force be with you

          Comment


            #35
            Аз май все повече се ориентирам към безпилотните авиони!.. :tup:

            .
            ..И кажи ми ти страннико,
            чувал ли си звук,
            по- велик от тропота на хиляди коне!!?...

            Comment


              #36
              BAGA_TUR написа
              Аз май все повече се ориентирам към безпилотните авиони!.. :tup:

              .
              Има логика... защото пределът който може да понесе човешкия организъм вече май, май е достигнат. Но има нещо друго - ако врага разбие кодовете и овладее линията за пренос на данни... или пък ако е достатъчно автономен безпилотния ако се обърка и почне да бомбардира собствените си войски.... иначе технология да се създаде самолет робот вече има , но доколко ще е гъвкав при драстична промяна на ситуацията? затова няма тежковъоръжени дистанционноуправляеми или роботизирани самолети
              may the Force be with you

              Comment


                #37
                Han Solo написа
                ... Косово, когато сърбите в момента в който дигнеха самолет то той беше свалян
                Колко са свалените сръбски самолети???
                Проблемът на форума :damnyou:

                "Чети историята и като познаеш от нея суетата на тоя свят, научи се да го презираш"
                Паисий Хилендарски

                Comment


                  #38
                  На първо четене , набързо

                  Military casualties on the NATO side were remarkably light — the alliance suffered no fatalities as a result of combat operations. The alliance reported the loss of three helicopters, 32 unmanned air vehicles (UAVs) and five aircraft — all of them American, including the first stealth plane (a F-117 Fighter Bomber) shot down by enemy fire. Several of these were lost in accidents and not by enemy action. The Yugoslav armed forces claimed to have shot down seven helicopters, 30 UAVs, 61 planes and 238 cruise missiles. However, these figures were not verified independently and have little support among non-Yugoslav analysts.

                  Despite the heavy bombardment, NATO was surprised to find afterwards that the Yugoslav armed forces had survived in such good order. Around 50 Yugoslav aircraft were lost but only 13 tanks and armored vehicles — most of the targets hit in Kosovo were decoys, such as tanks made out of plastic sheets with telegraph poles for gun barrels. Anti-aircraft defences were preserved by the simple expedient of not turning them on, preventing NATO aircraft from detecting them but forcing them to keep above a ceiling of 15,000ft (5,000m), making accurate bombing much more difficult. Towards the end of the war, it was claimed that bombing by B-52 aircraft had caused huge casualties among Serbian troops stationed along the Kosovo–Albania border. Careful searching by NATO investigators found no evidence of any such large-scale casualties.
                  по подробно ето тук


                  а тук има списък, ама не само за там, само трябва да видиш точно кое ти трябва



                  а може и тук
                  Last edited by Han Solo; 14-10-2005, 00:13.
                  may the Force be with you

                  Comment


                    #39
                    като говорите за бла-та та има и бг проект за такъв но киото чете
                    знае които не чете не :Р

                    Comment


                      #40
                      Замразяваме модернизирането на армията!

                      :stop:

                      Вижте актуални новини от България и света, 24 часа в денонощието.


                      "Всички проекти за армията са замразени.", каза министърът на отбраната Веселин Близнаков при завръщането си от Великобритания.

                      Той обясни това с факта, че правителството има проблем с изпълнението на социалната си програма и отлага модернизацията на армията.

                      Правителството отлага за неопределено време финансирането на трите най-важни проекта за модернизация на армията – покупка на нови хеликоптери, транспортни самолети и подмяна на автомобилната техника.

                      По думите му, причината за това е извън армията.
                      "Струва ми се, че основното притеснение на правителството е, доколко ще може то да изпълни социалните се ангажименти.", коментира Близнаков, цитиран от БНР.

                      Вместо да гласува държавни гаранции по проектите на стойност 750 милиона евро, кабинетът ще търси независима агенция, която да провери изгодата по предложените офсетни програми към договорите.

                      Специалната комисия ще проверява, доколко обективно са били сключени сделките за модернизация на армията в частта им за офсетните програми.

                      Не става дума за корупционен натиск, категоричен е министърът, който изрази недоволство от забавянето.
                      Той коментира, че ако проверката продължи повече от един месец, това ще бъде политическа грешка и отрече информацията, че негови колеги намаляват броя на новата военна техника, за да се спестят пари. Това не е възможно, тъй като всичко е сведено до минимум, смята министърът.

                      Ако България не модернизира армията си, не може да изпълни и поетите ангажименти по целите на силите на НАТО. (!!!) :twak:

                      "Партньорите ни наблюдават достатъчно отблизо, така че са наясно какво правим!", подчерта той и коментира, че правителството не би трябвало да изменя на своите приоритети. :sm126:
                      "Аз съм членът на кабинета, който ще настоява точно за това.", заяви Министър Близнаков.

                      "Колкото и да не се разбира това, сигурността на държавата е един от най-важните й приоритети. По отношение на него, икономиите могат да се окажат пагубни!", допълни военният министър.

                      :sm100:
                      Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

                      Comment


                        #41
                        Не мога да не приветствам спирането на безумните идеи за харчене на пари!


                        thorn

                        Средновековните църкви в България

                        Comment


                          #42
                          За армията може и да е лошо, но не бива да забравяме, че страната все още не е чак толкова добре икономически и социалните приоритети са по-важни.
                          Лично според мен е по-добре тези пари да отидат за социални програми. В крайна сметка дилемата дали войниците да имат нови лъскави играчки или хората да гладуват за мен има само едно решение в момента.
                          Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                          Проект 22.06.1941 г.
                          "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

                          Comment


                            #43
                            Веселин Близнаков, министър на отбраната, пред „Капитал“

                            Интервюто взе Паулина МИХАЙЛОВА

                            Кои са най-спешните проекти за модернизация на българската армия?

                            - Проектите за модернизация на нашата армия са общо 34. От тях 11 са приоритетни, а сред тях се открояват няколко най-спешни. Първият е за покупка на нова автомобилна техника от „Даймлер - Крайслер“. Вече са доставени тридесет и няколко автомобила, а общата бройка за тази година е около 90. Цялата доставка е за повече от 1000 колесни превозни средства, като договорът е рамков и всяка година се подписва за доставките в рамките на същата година. Общата сума на проекта е 220 милиона евро. Вторият проект е за 18 нови вертолета, по който за изпълнител е определена фирмата „Юрокоптер“. Третият е за нови транспортни самолети - с италианската „Аления aеронаутика“. Той е в пряка връзка с необходимостта армията да разполага с летателни средства, за да може да изпълнява различните мисии и съюзнически ангажименти към НАТО. Съветът по икономическа политика, който имаше заседание преди около десетина дни, изрази готовност да подкрепи тези три проекта, ако те бъдат приети като решение на Министерския съвет.
                            Сред останалите проекти е важен този за ремонта на изтребителите МиГ-29. При него нещата не стоят много добре, тъй като вече веднъж имаше договор с Русия, който се провали. Водят се преговори той да се поднови. Необходимите финансови средства за този обект са около 8 млн. долара. Друг важен проект е ремонтът на хеликоптерите - Ми-17 и Ми-24, който е блокиран от обжалване от един от кандидат-изпълнителите. В момента делото е във Върховния админист*ративен съд. Друг голям проект е този за покупката на пет броя многоцелеви корвети. Компанията, която ще достави корветите, не е избрана окончателно. Процедурата не е приключила, но така или иначе проектът няма да се реализира тази година, защото сумата за финансирането му е много голяма и нямаме възможност да я осигурим сега. Така приоритетните проекти в момента са за новите транспортни самолети, автомобилната техника и новите хеликоптери.

                            Как бихте защитили необходимостта от модернизация на армията?

                            - Превъоръжаването е част от трансформацията на армията, която е невъзможна, без да се вземе предвид един нов подход за съз*даване на по-модерни, по-мобилни въоръжени сили, способни да отговорят на съвременните изисквания за осигуряване на среда на безопасност. Знаете, че България не е заплашена от външна опасност, това е оценката и на нашите партньори от НАТО. Но ние трябва да имаме възможност да изпълняваме съюзническите си ангажименти не само в близки райони като Западните Балкани, но и в по-отдалечени - като Афганистан, Ирак и на други места, където има нужда от поддържане на демократичните процеси и от оказване на помощ по възстановяването. Именно този нов подход изисква модернизация на нашите въоръжени сили. От 20 години, от 1985 г. насам, не са извършвани никакви действия по закупуване на нова техника. Българската армия в момента има повече от 140 вида колесна техника. Над 90 вида от нея са с бензинови двигатели, трудни за поддръжка, с много разнообразни резервни части. Така осигуряването на резервни части, ремонтът и поддръжката на тази техника излизат много скъпи на българския бюджет. В армиите на НАТО нещата са обърнати - преобладаващата част от техниката е с дизелови двигатели. Покупката на нова техника за армията не е с цел да достигаме някакъв комфорт или лукс на военнослужещите, а с цел да постигнем определено ниво на съвместимост с останалите съюзнически армии и да гарантираме сигурността си при изпълнението на определени мисии.
                            Всъщност политиката на НАТО е да осигури достатъчна среда на стабилност в XXI век. Тази цел е дългосрочна и за изпълнението и е необходимо планиране не само на политиката, но и на въоръженията. Това беше подчертано и на неформалната среща на министрите на отбраната от страните - членки на НАТО, в Берлин, на която аз присъствах за първи път. С една дума, България има ангажименти, които трябва да изпълнява, за да бъде лоялен и предвидим партньор. Засега страната ни е точно такъв партньор и мисля, че не трябва да отстъпва от тази си позиция. Още повече че нашите военнослужещи, които участват в различни мисии, са много високо оценени от нашите партньори - многонационални сили от НАТО.

                            От всичко, което казвате, се налага изводът, че ориентацията в България е да бъде активен член на НАТО.

                            - Това е точно така. Не можем да си въобразяваме, че някой ще ни подарява среда на сигурност. Напротив, ние трябва да участваме в общите действия за осигуряване на тази среда - не само чрез участие в общото планиране, но и в общата реализация на политиката. В това число и с участие на наши въоръжени сили.

                            Защо проектът за новите корвети се отлага?

                            - Варианти за осъществяването на този проект ще се търсят най-рано през пролетта на следващата година. Вярно е, че необходимостта от подобряване на материалната база на военноморските ни сили е голяма. Флотът не е обновяван повече от 30 години. От друга страна обаче, финансовите възможности на страната са ограничени и ние не можем да си позволим тази година да работим върху проекта.

                            Това означава ли, че догодина ще има нов търг или резултатите от сегашния ще бъдат взети предвид?

                            - Аз не смятам, че проектът е финализиран с избор на изпълнител. Нека кажа само, че са възможни различни подходи.

                            Какви са вариантите за преодоляване на проблема с изтребителите МиГ-29, чийто летателен срок изтече?

                            - Ремонтът на изтребителите МиГ-29 не беше доведен докрай. Както е известно, договорът с руската страна не можа да се реализира. Имаше неустойки, но това с нищо не подобри състоянието на нашите изтребители. И тъй като ресурсът на самолетите наистина изтече, ние трябва да вземем много спешни мерки за техния ремонт. Срокът за реализиране на един такъв договор е три години, а сумата е около 48 млн. долара.

                            Говорим само за ремонт или и за модернизация?

                            - Става въпрос само за ремонт на 16 броя изтребители от общо 24. Това е една от спешните задачи, с които ръководството на министерството трябва да се заеме още тази година. Разбира се, пак опираме до пари, но ние не можем да оставим военновъздушните сили без изтребители. И затова мисля, че преговорите с руската страна ще продължат много интензивно. Обсъждат се, разбира се, и някои други варианти, например за закупуване на нови изтребители, говоря като стратегически подход. Но новите изтребители струват много пари независимо дали са F-18, F-16 или „Грипен“. Покупката им изисква много големи суми и на този етап не е възможна, въпреки че тя е най-доброто от гледната точка на специалистите от НАТО и от българската армия. Има и обсъждани варианти да получим на политическа цена (следователно на преференциална цена) използвани самолети F-16 от САЩ и Холандия. Това обаче са перспективи. Най-реалната възможност засега е да извършим ремонт на МиГ-овете.

                            Тоест засега няма да бъдат закупувани нови изтребители?

                            - Няма никаква възможност, сумите са твърде големи.

                            Ще се реализира ли въобще проектът в рамките на мандата на това правителство?

                            - Всичко зависи от икономическото състояние на страната.

                            Но на този етап няма да има нови изтребители?

                            - Мисля, че е изключено това да се случи тази и следващата година.

                            Какво е отношението ви към изказванията на някои генерали за това, че вече са избрали тип изтребител?

                            - Положително. Ние разполагаме с отлични специалисти. Мнението и на Генералния щаб и на Главния щаб на ВВС ще бъде зачетено, защото всъщност те са професионалистите. Като ръководство на министерството ние работим съвместно с ръководството на генщаба и с щабовете на отделните въоръжени сили. Трябва във всички случаи съв*местно да решаваме проблемите, а не всеки да си го прави поотделно. Искаме да имаме екипен подход и мисля, че засега това се реализира. Освен всичко друго те са много добре запознати с проектите не само теоретично, но и практически. Именно те посещават различни бази и на място се запознават с характеристиките на определени машини. Така че няма никакво съмнение в тяхната компетентност.

                            Бихте ли дали малко повече подробности за офсетните програми на изпълнителите на вече одобрените проекти за модернизация на армията?

                            - Офсетните програми започнаха да се прилагат в нашата страна за първи път именно при процедурите на Министерството на отбраната. Имаше частично прилагане на такива програми и при някои други сделки. Например при сключването на договора с „Мицуи“ за рехабилитация на ТЕЦ „Марица-изток“ 2 също беше сключен офсетен план, разбира се, в много по-малък размер. Офсетните програми обикновено се разделят на две - директен и индиректен офсет. При директния стремежът е да се осигури безплатно обучение на персонала, доставка на съответните резервни части и ремонт на техниката. Индиректният офсет обаче е много интересен. Най-вече с това, че дава възможност да се стимулират нашата икономика, експортът на български стоки и услуги, както и вносът в страната на чужди стоки на преференциални цени. Той дава възможност и да се развиват нови производства, да се внася ноу-хау, да се повишава квалификацията на работниците, да се разкриват нови работни места, да се развива инфраструктурата в определени региони. Всичко това подпомага много мощно икономиката на страната, т.е. това е един лост за развитие на икономиката. Българската армия и Министерството на отбраната не могат да развиват икономиката, но могат да създадат среда за доброто и развитие. При сключването на договорите за офсетните програми трябва да се има предвид, че специалистите на министерството са работили и продължават да работят съвместно със специалисти от други министерства - най-вече от Министерството на икономиката. И те са в основата на разработването на офсетните програми, включително и по проектите за модернизация на армията. За стойността на офсетните програми искам да кажа, че независимо че представляват първият опит в страната да се приложи такава схема, те надвишават сумата на отделните проекти - от 100 до 300%. Мисля, че това са изгодни условия.

                            Бихте ли дали конкретен пример какво предвижда една от офсетните програми?

                            - Това е търговска тайна. Споменават се например високите технологии. Но не е най-важното да се каже точно дали ще се построи някаква фабрика, цех или завод и какви точно стоки ще се произвеждат. Важното е да се спазват сроковете и договорените суми. В случай че не бъде реализирана дадена офсетна програма в срок или в договорения обем, ще има неустойка, която е определен процент от сумата на договора.

                            Тоест с офсета инвестицията за покупка на нова техника се възвръща.

                            - Когато говорим за модернизация на армията въобще, искам да се има предвид, че от 20 години за нея не е доставяна нова техника. Появиха се идеи да се откажем от модернизацията например за две години, а предвидените за това средства да бъдат използвани за други цели. Трябва да е ясно на българското общество, че тези пари не се намират тук, в министерството. Те са в чужди банки и ще бъдат използвани като дългосрочен кредит. Те не могат да бъдат взети от едно място и да бъдат дадени за друга цел. Второ, средствата ще бъдат ползвани при изключително изгодни финансови условия. И трето, проектите се съпътстват с офсетни програми, които са допълнителен стимул за българската икономика и за намаляване на безработицата. Четвърто, армията не само ползва, тя често дава. Пример за това е най-мащабната мирновременна военна операция „Феникс“. Друг такъв пример е предоставянето на различни имоти с отпаднала необходимост на общините.

                            с малки съкращения
                            Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

                            Comment


                              #44
                              Eйй, най-после една добра новина!


                              thorn

                              Средновековните църкви в България

                              Comment


                                #45
                                Ако и на това му викаш добра новина, здраве му кажи.... според мен се опитват да си преразпределят комисионните, а армията - кучета я яли
                                may the Force be with you

                                Comment

                                Working...
                                X