Originally posted by "Imperial Friedrich"
пък в Ил-2 съм вкарвал 3-4 30мм снаряда в P-47 и оня продължава да си хвърка все едно нищо.... :evil:
пък в Ил-2 съм вкарвал 3-4 30мм снаряда в P-47 и оня продължава да си хвърка все едно нищо.... :evil:
Скоростта на снаряда на МК-108 наистина не е много висока - 540м/с. Но това е доста над скоростта на звука (340м/с на морското равнище при нормални условия). Масата на снаряда е 480г., а на самия куршум е330г. За да се постигне по-восока скорост са необходими по-дълги цеви, което води до по-дебели стени, по-голям заряд в гилзата. Всичко това води само до утежняване на оръдието.
Не трябва да се забравя, че при стрелба не се цели само пробиване, както е при бронебойните, а се разчита на взривяването на взривното вещество в самия снаряд. Има запалителни, осколъчни, бронебойни (комулативни) и осколъчно-фугасни. Последните два вида са най-използвани.
Има закономерности в калибра и дължината на цевта на едно оръжие.
Империал, версията на месера от която започва поставяне на МК-108 като моторно оръдие е Me-109G-6/U4. Отиди на сайта ми и там ще прочетеш допълнителни подробности по въоръжението...
Comment