Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какви би трябвало да са....

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Какви би трябвало да са....

Изтребителите през ВСВ според вас. Какви конструктивни особенности би трябвало да имат. И кой от съществуващите най-пълно отговаря на поставените задачи. Естественно коректно ще е да се разглежда за всяка страна по отделно.

Темата е много интересна, но си мисля дали не би било по-целесъобразно да я разделим на няколко подтеми - по една за всяка държава. Така данните и идеите ще са по-добре организирани.
    И предлагам преди да започнем да формулираме "идеалните параметри", да отделим малко време за оценката на това какво ги е ограничавало като стратегически фактори и доктрина (или съответно да се изложи и идея за доктрина за новите изтербители).
    Какво ще кажете?

Comment

Аз поне смятам че за всяка държава ще се разводни, така и така повечето ще е за германските машини. А ако са в една тема ще могат и да се сравняват. Ето сега ми хрумна примерен казус за колесника на Ме-109,

Comment

Да, но инак ще са толкоз разпръснати, че ще трудно д асе обхванат с поглед. А сравнението лесно може да се направи в отделна тема. Впрочем, както искаш.
        Но няма ли да е по-добре да обсъждаме цялостни концепции - от доктрина до технически решения, а не "на парче".
        А и защо смяташ, че ще е само за Германия?

Comment

Ами защото повечето хора се интересуват предимно от тях. Аз също имах предвид цялостната концепция, просто това са колесника ми хрумна сега, а той също е плод на концепция и е интересно сравнението му с този на Спитфаер, и двата имат една характерна черта: тясна колея, но при единият това се сочи като недостатък, докато при експоатацията на другият няма нарекания.
          Към концепциите може да разглеждаме също изборът на двигател (там където са имали избор, 'щото руснаците май нямат) въоръжение, и др. А ако темата "потръгне" и стане трудна за навигация, нищо не пречи да бъде разделена, или заключена и отворени нови специализирани. Но в самото начало едно разделение мисля ще е изкуствено.

Comment

Ок, прав си. Аз мисля да напиша нещо, може би довечера ще имам време, но предварително се извинявам, че ще се съсредоточа главно върху доктрината и концепцията, и значително по-малко върху техническите детайли (щото тук съм си бос, та да не се убода на нещо ).

Comment

Ами нали това е целта на темата, да видим как доктрината се е отразила на техниката, ти ще опишеш доктрината, някой друг ще опише техниката и ще направим паралел.
              Само една чуденка: в доктрината нали ще разгледаш и възможните ТВД?

Comment

Гоги тази идея да не ти е хрумнала след като си гледал едно предаване по Дискавъри, което наистина беше доста интересно, макар че като гледам тази ТВ винаги си имам едно наум. Там сравняваха двата тези два самолета и наистина при Месершмита колесника беше недостатък. Също така сравняваха танковете Тигър и Шърман.

А иначе темата наистина е много интересна.
                Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Comment

Ако говорим за сравняване колесниците между Спитфайер-а и Месера то изобщо не виждам смисъл в това, защото те са еднакви
                  То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Gaden Gogi написа
                    Изтребителите през ВСВ според вас. Какви конструктивни особенности би трябвало да имат. ……….
                    Какво да разбираме под “ изтребител ВСВ ”, че е :
                    Според брой двигатели : предимно са еднодвигателни, но има и изключения : Р-38
                    Според брой пилоти:
                    -еднопилотен (предимно)
                    -повече от един пилот
                    Ще включваме ли в това понятие “ изтребител ВСВ ” и бомбардировачите, премодифицирани за нощни изтребители на ПВО, или ще останем само на ниво “лек тактически “
                    Към коя година ще разглеждаме: едно е към 39/40, друго е към 42/43 , и съвсем съвсем друго ( в резултат на бойният опит) през 44/45
                    А невлезлите , на въоръжение, примерно US серията : Р – 54,55,56, или Японският Каюши .
                    И какъв тип ще е този “ изтребител ВСВ ” :
                    континентален –лек : Спит,Ме, 190, D.520,Р-39/40 примерно;
                    континентален – тежък : Р-47/51
                    А флотските,особено палубните : Зеро-лек, F-4 лек ;тежки : F-4U F-6 ,японският А-7.
                    Предлагам следното ограничение:
                    Двигател ЕДИН-БУТАЛЕН, мощност : до 2500 к.с.

Comment

Аз съм голям фен на Ме-262 само дето двигателите са му изиграли лоша шега и бързо са напипали слабото му място, но според мен ако е имало по-надеждни двигатели и се беше появил 1-2 години по-рано се отваря много място за фантазиране
                      may the Force be with you

Comment

valentor написа
                        Какво да разбираме под “ изтребител ВСВ ”, че е :
                        Според брой двигатели : предимно са еднодвигателни, но има и изключения : Р-38
                        Според брой пилоти:
                        -еднопилотен (предимно)
                        -повече от един пилот
                        Ще включваме ли в това понятие “ изтребител ВСВ ” и бомбардировачите, премодифицирани за нощни изтребители на ПВО, или ще останем само на ниво “лек тактически “
                        Към коя година ще разглеждаме: едно е към 39/40, друго е към 42/43 , и съвсем съвсем друго ( в резултат на бойният опит) през 44/45
                        А невлезлите , на въоръжение, примерно US серията : Р – 54,55,56, или Японският Каюши .
                        И какъв тип ще е този “ изтребител ВСВ ” :
                        континентален –лек : Спит,Ме, 190, D.520,Р-39/40 примерно;
                        континентален – тежък : Р-47/51
                        А флотските,особено палубните : Зеро-лек, F-4 лек ;тежки : F-4U F-6 ,японският А-7.
                        Предлагам следното ограничение:
                        Двигател ЕДИН-БУТАЛЕН, мощност : до 2500 к.с.
                        Нека да започнем да разглеждаме първо леките и едномоторни-континентални, после да преминем към морските.След това двумоторни ...........и така да вървим.Ако някой има друга идея нека да сподели
                        То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Han Solo написа
                          Аз съм голям фен на Ме-262 само дето двигателите са му изиграли лоша шега и бързо са напипали слабото му място, но според мен ако е имало по-надеждни двигатели и се беше появил 1-2 години по-рано се отваря много място за фантазиране
                          Че нали Хе-280 се появява тъкмо навреме, но стават едни машинации, които забавят програмата много

Comment

Хитлер недолюбва професор професор Хайнкел, докато Вили Месершмит му е любимец. :vsad:
                            albireo написа
                            ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

ами, мисля че...

Валентор, доколкото разбрах Гоги имаше предвид изграждане на цялостна концепция (или доктрина), т.е., трябва да се посочи държава, да се зададат възможните театри на военни действия, както и възможните задачи, които ще стоят пред изтпебителната й авиация. След това да се формулира нещо като "техническо изискване" към съответинте машини и да се помисли върху организацията им в реални бойни единици. Аз уж се бях хванал да правя нещо подобно, но напоследък хич нямам време , та не знам кога ще мога да го завърша и постна.

Comment

Working...
                              X