Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Интересен материал

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Gaden Gogi написа
    Ако се върнем към Як-130 държа да отбележа че първият предсериен самолет си има вече радар което изравняма възможностите му с 21 бис от когото Як-ът изостава само по максимална скорост, превъзхождайки го значително по маневреност оборуднване и въоръжение.
    Aз пак да питам, що ни е нещо като МиГ21 бис, демек технология от миналия век?
    Голум, бойни самолети се купуват с идеята да искарат 20 и повече години служба, а не веднъж на пет, десет години, докато забогатеем, падне долара и др. такива. Поради тази причина покупка на нещо "докато забогатеем и решим че имаме нужда от нещо по-сериозно", в крайна сметка ще излезе несравнимо по-скъпо от покупката на нов наистина многоцелеви боен самолет сега.
    Защо:
    1. Ще бъде необходимо в кратък(10-15 години) период от време, два пъти да си сменяме обслужващата инфраструктура - един път за Як-130 и един път за нормалната машина
    2. Същото важи и за обучението на специалистите за обслужване и пилотите с всички произтичащи от това кадрови проблеми(които могат да оставят ВВС на земята за доста дълъг период от време)

Гоги
    Пак да споделя, че въоръжението на този самолет е предназначено преди всичко, за да се научат да боравят курсантите с оръжието докато минат на бойните машини

Лзл
    Прекалено хубаво звучи, но Е истина и при това инвестициите са в цялата икономика(май все пак беше Чехия, не ми се рови) примерно Електролукс ще прави перални а Ериксон електроника и GSM. Tова дава възможност в средно и дългосрочен план да се излезе на много сериозна печалба от факта че си си купил такива самолети, а също така(ако си шведска фирма) и от факта че си инвестирал в държавата купувач - само един пример защо е така - труда на средния чех все още е несравнимо по-евтин от труда на средния швед. А чеха също е европеец, наблизо е(за разлика примерно от китайците), държавата дере по-малко данъци, транспортните разходи на единица стока(пералня, телефон,...) са много по-ниски отколкото ако помъкнеш нещото с контейнерния влак от Китай, през Русия до Европа, създаваш заетост, появява се платежоспособно търсене (даже за твойте си стоки)....
    Can't talk! Got to Shoot!

Comment

Ок, това горе-долу ми е ясно, но може би не съм изразил добре своята идея. Та ще се опитам да се поясня: вместо да купуваме каквито и да е бойни самолети сега (когато няма особена нужда от тях - такава би се появила най-рано след 15-20 години и то евентуално), да използваме средствата и възможноситте за други, по-належащи цели. Същевременно, обаче, за да не оставим ВВС на земята и на практика да се лишим от обучения персонал (пилоти, инструктори, наземен персонал и т.н.), да закупим малко количество евтини (всъщност не знам точно колко струват) машини от типа на Як-130, с които да се поддържат летателните навици и инструкторите и да се обучават нови през този около 20-годишен период.
      Когато, да речем след 20 години, държавата ни е малко по-добре и да предположим, възникне нужда от по-боеспособна авиация, то тогава да се огледат и да се замислят над закупуването на бойни самолети (междувременно Як-130 все още горе-долу ще си вършат учебната работа).
      Предимството, според мен, на тази идея е в спестяването на средства - защото дори и сега да закупим да речем Ф-18, този самолет ще е също толкова остарял селд 10-15 години, колкото са и тези в момента. А същевременно ще сме се "изръсили" за него и ще трябва да си караме още дългона него. Докато закупуването на друг боен самолет след 20 години ще ни постави в добра позиция, защото това ще е самолет от съответното поколение.
      Разбира се, ако няма да се налага да плащаме си струва да се обмисли и идеята за въпросния офсет.

Comment

Вероятно ще се наложи все пак да си платим, а офсета ще дойде след това. От друга страна унгарските Грипени примерно са взети на лизинг В смисъл, плащане така и така ще има въпроса е че няма да е по метода cash-carry и срещу него ще дойде още нещо(насрещните инвестиции) освен многоцелевата оръжейна платформа(боен самолет)

Comment

gollum написа
          Хъм, Хан Соло, не ме обиждаш, защото подобно определение не чувам за пръв път. Но като цяло не е много хубаво да заменяш аргументите си в дискусията с обиди към участниците в нея (а ако желаеш да ме обиждаш, можеш да го сториш без да нарушаваш правилата на форума чрез ЛС)................. ...........Що се отнася до мисиите в чужбина, аз въобще съм портив тях. И едва ли някой ще пожелае да участва и нашата бойна авиация (дори и да я имаме нужните количества и качество).
          Въобще не съм целял да те обиждам, и нарочно използвах по-остър тон.
          Мисля че се аргументирах защо съм противник на твоето мнение че и на Гадния Гоги.... Но да ти кажа прав си за едно, трябва ни не голяма а боеспособна армия , авиация и флот. Както може би не си обърнал внимание в моя пост съм описал каво смятам че има нужда да се обнови и да имаме за да сме спокойни за бъдещето на България, армията трябва да е около 50 000 като трябва да се купят още нови танкове например немски Леопарди и руски БМП3 , стрелковото оръжие си е на достатъчно добро ниво, само трябва да се използва капацитете на нашите оръжейни заводи за превъоръжаване с Нато -стандартни муниции. Флота ни е в окаяно състояние и повтарям трябват поне две МЕКО200. ПВО системите трябва да се обновят , за да може да се прикриват поне стратегическите обекти, като Бургас, Варна, Пловдив, Козлодуй.... За самолетите просто ни трябват не учебни а леки многофункционални изтребители, и не съм написал че трябват безумно много а около 30 самолета, способни да откриват и поразяват въздушни цели на над 100км, нещо което Як-овете дето ги предлагате не го могат, освен това забравяте че вече доставят за нашите ВВС Пилатуси, а от тях да се минава на друг учебен самолет е смешно, по добре да се използват спарките от бъдещия ни единен многоцелеви самолет... Осъзнавам какви са цените и колко би струвало това, но това би могло да стане стъпка по стъпка, а най-първото нещо е да се разчистят всички дебелогъзи офицери дето не могат да пробягат 100м и не бива да им се дава оръжие в ръцете за да не се контузят.
          За задграничните мисии- прочети какво съм написал - мисии под флага на ООН
          may the Force be with you

Comment

Пилотите обикновенно минават през два учебни самолета преди да стигнат до боен, А кой са изтребителите способни да поразят цел на 100 км? И за какъв са ни на нас? С флота същото въпреки че за него по-лесно може да се намери приложение. Аз смятам че и сегашните танкове са ни достатъчни, още повече че никой на балканите няма по-добри.

Comment

Ок, но тогава нищо предателско не виждам в изложените от мен общо взето смътни идеи - явно имаме разлика в преценката на историческия момент, тъй да се рече.
              Напълно съгласен съм с теб, че трябва да се разкарат "дебелогъзите" офицери, дето и огромния си задник не могат да намерят (даже и с помощта на карта и компас). Но това означава почти пълно прочистване на армията, а то едва ли ще стане изведнъж (ако имаме късмет може да стане бавно, но все пак да се случи).
              Що се отнася до необходимите ни за отбрана сили (определено не ни трябват офанзивни), не мисля че са нужни каквито и да е танкове за сухопътните ни части - в крайна сметка те в някаква кофти ситуация ще се отбраняват - по-добре да се заложи на артилерийски и ракетни системи за унищожаване на бронетехника - те ще излязат по-евтино, пък и по-добре отговарят на една чисто отбранителна доктрина. В нея на сухопътната ни армия ще са й необходими максимум два-три танкови батальона (и то за пехотна поддръжка, та вероятно ще се използват поротно).
              Съгласен съм, че са необходими мобилни средства за пехотата, но предполагам, че и сега имаме някакви. Но те ще са необходими най-вече за оперативен транспорт, т.е., за баланс на силите в случай на повече опасности, но пък подобна ситуация едва ли ще възникне. Т.е., дори и да ни трябват БМП-та с мощно въоръжение като руските БМП-3, по-добре да минем с малко. Основно са необходими леки и мобилни тарнспортни сердства, защитени преди всичко от лично стрелково оръжие. И едва ли ще им трябва нещо повече от картечница плюс гранатохвъргачка като въоръжение. Евентуално - автоматично оръдие (20-30 мм).
              Впрочем, нашата територия не предполага някакъв терен за твърде мобилна еластична отбрана, така че като цяло силите биха разчитали повече на краката си, отколкото на мобилността на транспорта си.
              Много танкове плюс БМП-та биха ни трябвали за офанзивни операции, но не виждам къде ще ни се наложи подобно нещо.

За самолетите - хубаво, за ПВО-то -о ще по-добре. Но пък има и много други неща - армията не може да е пироритет на държавата ни в момента. Още повече, че при нашата територия самолет, способен да унищожава врага на 100 км е малко излишен.

За мисиите зад гарница - видях какво си написал, но пак повтарям, че на държава като нашата не и е енобходимо каквото и да е участие в подобен род мисии - за какво? Да се шматкат военните насам-натам? Да набираме точки пред някого? Още повече пък да участваме с военна авиация (за транспортан хубаво, ама това си е отделна тема).

Comment

Ама съвсем се отплеснахте. По повод на престижа да се участва някъде с авиация под егидата на ООН, смятам че Хан е прав. Голум по твойта аналогия и на белгийци и холандци не им трябва да си "шматкат военните насам натам" но те го правят при това доста активно.
                Що се касае до БМП - тройката е отличен избор единствения проблем е политически иначе БМП-3 има бойната ценност на лек танк и взвод такива машини в нашия батальон в Ирак примерно щеше да е доста от полза - най-малкото жертвите ни във военнослужещи щяха да са най-много 2, а не 7 човека, дори само заради това си заслужава да изкихаме 28 милиона долара за рота БМП-3. Хората няма как да си ги купим. Айде бронетнковата дискусия да си я водим в сухопътния раздел

Comment

Въпросът, Тъндърчийф, не е "по повод на престижа", а, че според мен въобще не ни е необходимо да участваме в каквито и да е военни мисии. Поне това си е моето мнение. Независимо дали с пехота, авиация или логистика. Белгия или Холандия са сравнително богати държави с колониално минало. Ако им трябва да се чувстват полезни по този начин - моля. Но не виждам това на нас за чий ни е и определено не смятам, че моите пари на данъкоплатец си струва да бъдат харчени по този начин.

Инак за останалото във връзка със сухъпотната армия ако искате да спорим, добре, да го направим в сухопътния раздел. Тъй или инак няма да тръгна да оспорвам полезността на тази машина, а само нуждата й за нашата армия (като да повторя, аз виждам тази армия не като инструмент за международни "мироопазващи" мисии, а като инструмент за самоотбрана). Та в този смисъл едва ли имаме нужда от кой знае колко подобни машинкиза мобилна война.

Comment

8) 8) 8)
                    Мисля че сте в доста голяма заблуда. В момента коментирате войни четвърто поколение (вероятно заблудени от амерканската окупация на Ирак) а от началото на 21 модерните държави водят войни шесто поколение. За тях ни трябвата максимално далекобойни и високо точни оръжия. И няма какво да се бутаме в разни миссии на САЩ, НАТО та дори и ООН. Достатачно врагове имаме на Балканите че да си създаваме нови.
                    НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ

Comment

Кои са тези врагове, които ни точат ножа?
                      albireo написа
                      ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Gaden Gogi написа
                        Пилотите обикновенно минават през два учебни самолета преди да стигнат до боен, А кой са изтребителите способни да поразят цел на 100 км? И за какъв са ни на нас? С флота същото въпреки че за него по-лесно може да се намери приложение. Аз смятам че и сегашните танкове са ни достатъчни, още повече че никой на балканите няма по-добри.
                        Да минават през два ама в момента се гонят икономии и унификация, дори в свръхмодерната авиация на САЩ, За мен Як/Аеромачи или МиГ-АТ е идеалния УТС но вече щем или не щем има Пилатуси РС-9 че и един "ВИП" Пилатус :evil: дето успяха да го потрошат и да го ремонтират, а всички модерни изтребители са с радари които дават захват над 100км след като AIM-120C и Р-77Е са с обхват над 100, вече дори и леките изтребители имат радари като Жук, Барс, или AN/APG 80 с ФАР и всичко по слабо се превръща в тяхна плячка, а аз съм за такива ВВС които няма да бъдат само спаринг партньор на някой друг а равностоен че дори и превъзхождащ противник. А при теснотията на Балканите въоръжени с такива ракети ще са ни повече от нужни защото евентуалните атаки ще се правят без влизане във въздушното пространство на България и атакуващите не трябва да се измъкват ненаказани, с тази цел и смятам че трябва да има поне 4 ЗРК батареи от класа на С-400 или MIM-109 Patriot PAC2 две в южна и две в северна България, иначе каквито и самолети да имаме те няма да могат да излетят и ще бъдат унищожени още на летищата

Comment

Imperial Friedrich написа
                          Елемаг винаги сгъстява краските а и доколкото му знам мирогледа ми е ясно и кои смята той за врагове

Comment

Imperial Friedrich написа
                            8) 8) 8)
                            Ами като се огледаш около България и видиш че практически нямаме приятели (меко казано) ще видиш враговете.
                            НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ

Comment

Питах, "кои са тези врагове, които ни точат ножа". Т.е. в момента, или в близко бъдеще, кои точно държави подготвят, или има голяма вероятност да започнат да подготвят, въоръжена агресия срещу България.

В международната политика няма такова нещо като "приятели", има "интереси". Кои точно наши съседи имат интерес от въоръжена агресия с-у България?
                              albireo написа
                              ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

8) 8) 8)
                                Добре да ги уточним:
                                На първо място най-малката държава Македония претенция за Пириска Македония с постояни провокации за някакво македонско малцинство и призиви за бунтове от това "малцинство". За щастие благодарение на това че направиха глупоста да се доверят на НАТО и САЩ си създадаха предпоставка за гражданска война.
                                Румъния засега претенциите за Южна Добружа се надигат само от националистите но опитите за унищожаване на бългаската енерегетика и прекъсването на коридора през Румъния за Западна Европа са на държавно равнище.
                                Турция-не крие претенциите за контрол над българската политика и пълно контролиране на Родопите с цел бъдещо присъединяване на този област поради водното й богаство(нейните й собствени запаси са силно ограничени). Тук естествен съюзник на България е Кюрдистан.
                                Гърция- нейната роля засега е най-неясна защото поради враждата й с Турция засега проявява претенции само към АЕЦ "Козлодуй".
                                Значи да обобщим:
                                В Македония вътрешни проблеми от военнен характер ще възниквата с новото адмистративно деление вероятно като се затопли времето на пролет и ако конфликта се разгори то може да има проникване през слабо охраняемата ни граници на въоръжени шиптърски групи.
                                С Турция конфликта ще възникне след укрепване на вътрешно политическите протурски организации които най-вероятно след отказа на ЕС да приеме Турция ще поискат да се премахната визите и автономия. Вероятно това ще стане след 10-15 години когато водната криза в Турция се задълбочи. Дотогова нищо чудно Румъния да постигнала договореност за пренос на енергия през българска територия убивайки по този начин нашия АЕЦ поради по-високите цени след затварянето на 1,2,3,4 блокове и обезмисляйки по този строителството по този начин на Беляне. По този начин и на Гърция ще е по изгодно да купува румънски ток и може да изнудва България за получаване на по-голям контрол върху нефтопровода Бургас-Александрополист. И като се има в предвид антируската позиция на последните български правителства и големите гръцки поръчки в руския ВПК да получи за това благословия оттам.
                                Има и още но мисля че и това е достатачно.
                                Накрая ще цитирам думите на Путин след трагедията в Беслан:
                                Слабия всички го бият.
                                А ние благодарение на продажната евроатлантическа банда ставаме все по-слаби.
                                НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ

Comment

Working...
                                X