Партизанската война е много сложна и трудна, а подценяването и води до доста тежки последствия. Според мен, най-ефективното противодействие на противник, владеещ такъв тип бой, е слизането на неговото ниво. Разликата в технологиите не трябва да е твърде драстична, защото се получават парадокси. За подкрепа на наземните подразделени от ловци, трябва да се използват самолети от класа на Пукара, Бронко и Скайрейдър. Ниската им крайцерска скорост им осигурява достатъчно време за преценяване на една сложна обстановка, а също и за адекватна реакция и точно прицелване. Аз лично, бих предпочел добрите стари звездообразни бутални двигатели пред турбовитловите, защото са по-устойчиви на щети от мало- и среднокалибрено стрелково въоръжение и шрапнели от леките преносими ракетни системи. Също така, осигуряват по-бързо ускорение на самолета, защото реагират по-бързо на промените в подаването на газ. Единственият им недостатък е, че са по-неикономични. Въоръжението на такъв самолет би трябвало да се състои от комбинирано стрелково, ракетно и бомбово въоръжение. За стрелково бих предпочел по-голям брой дула, пред по-скорострелните многоцевни системи. При атака на противник прикрит в гора (примерно) е по-важно да се покрие по-голяма площ (защото пилота не вижда точно противника), отколкото скорострелност. При това положение, ще е най-ефективно самолетът да се въоръжи с 4-6 едноцевни тежки картечници или 20 мм оръдия, например комбинацията 2х20 мм и 4х12,7 ми се струва най-ефективна. Ракетното и бомбовото въоръжение трябва да са възможно най-разнообразни. Не съм много съгласен, че не трябва да се носят голямокалибрени НУРС-ове - може да се наложи унищожаване на бункери и системи от тунели и не съм много сигурен, че 80 мм ще се справят напълно със задачата. Би трябвало да могат да се окачат всички видове бомби с калибър от 50 до 250 кг. Те ще послужат за самостоятелни мисии, независими от наземните войски, а също така, в редки случаи, и за подкрепа на наземни операции. Такъв самолет трябва да има и адекватното брониране на жизненоважни места (двигатели, сервосистеми, кокпит) както и протектирани резервоари снабдени със система за пълнене с инертен газ. Трябва да разполага и с всички модерни системи за активна противоракетна отбрана.
Общо взето това е...
Общо взето това е...
Comment