Как да се справим с разни "борци за свобода" и разна друга сволач използуваща партизански чалъми. Според мен решението е нещо от сорта на:
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Актуално
Collapse
X
-
Гога хубава тема си подкарал! Евала!
Имаше още един такъв самолет, американски разработен специално за за наркотрафика и партизаните в Латинска Америка, но му забравих името.
Дайте да разгледаме тази тема-дота е интересна. Има ли според вас такъв самолет бъдеще?То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
-
Хъм, според мен - не. Освен ако не се използва напалм и дефолианти в промишлени количества, но дори и тогава е загубена работа. Достатъчно показателен е опитът на сащианците във Виетнам.
При водене на борба срещу партизански действия, според мен, единственото смислено средство е да се използва същата тактика - т.е.,малки, добре обучени и екипирани "егерски" подразделения, които се бият по същия начин като самите партизани. Това между другото би бил и най-евтиния начин на борба.
А самолетите и хеликоптерите имат някаква роля в подобни действия, но не е голяма или пък - основна.
Comment
-
Подобех самолет е доста ефтин, +това може да действа в подкрепа на специалната част, особенно при атака на лагер на "сепаратисти", "партизани", "хайдути", "борци за свобода" и т.н.т. Въоръжението според мен трябва да е ротационна картечница и малокалоибрени (76-80мм) нурсове, при споменатия тип бойни действия, и при наличие на "наша" чаяст в раьона бомбите може да са опасни и за "добрите". Принципно в Южна Америка за целта се използуват модификации на учебно-тренировъчни самолети, това спестява средства но намаля ефективността.
Comment
-
Гоги, малокалибрени НУРС са 57мм.
Добро средсво за борба с разни бандюги, криещи се из джунглите, са ОДАБ (Обемно-Детониращи Авиационни Бомби). Подобен самолет трябва да носи и такива. Необходими са и топлинни капани за предпазване от ракетите с топлинни глави за самонасочване.scharfschutze ®
Опитътъ от Авганистан показва че 57 мм са абсолютно неефективно средство, те принципно са разработвани в началото на '50те за борба с въздушни цели,,казвам малук и визирам 80мм съпоставяйки ги с 130 и нагоре , а аз изрично подчертах защо не бих използувал бомби, просто се предполага че някъде на близко ще има и наши хора.
За Ботари: по показател стойност/ефективност специализирания анти партизански самолет ще отвее щурмовите хеликопетери, а и като оабсолютна стойност е много по-ниско. Използуването на турбовитлови или бутални двигатели значително намалява инфрачервените емисии.
Comment
-
Абе вие явно четете между редовете. Колко струва този хеликоптер и колко самолетчето. Или според вас държава която е налегната от такива паразити (а това обикновенно не са особенно богати държави) може да си позволи да харчи по няколко милиона за супер техника??
За ОДАб-а, първо по нагоре изрично беше споменато че операцията ще е комбинирана, и ще вземат участие и специални части, при използуването на такива бомби те ще трябва да бъдат дропнато след взрива само да разчистят, обаче ако са някъде в раьона и те ще имат загуби, +това за пълноценна детонация на ОДАБ са необходими определени условия, каквито примерно няма в джунгла или гориста местност. Там просто няма да може правилно да се разпръне горивото и като резулат нема да има пълноценна експлозия. Иначе при наличието на необходимите условие това оръжие е страшно, поне по спомени на ветерани от Авганистан, ъъъ имам предвид руския период на конфликта.
Comment
-
Hartman каза:
[B]За тях става дума.Гоги,един щурмови хеликоптер мога да ти кажа,че направо ще отвее това самолетче.Ако си гледал We Were Soldiers ще видиш за какво става дума:twisted:
+това за пълноценна детонация на ОДАБ са необходими определени условия, каквито примерно няма в джунгла или гориста местност. Там просто няма да може правилно да се разпръне горивото и като резулат нема да има пълноценна експлозия.albireo написа...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
Comment
-
Там най-често са използвли напалм за тези цели. Но не това е същественото. По-принцип, ако обсъждаме кое средство е най-подходящо като авиационна подкрепа за антипартизански операции съм склонен да се съглася с доводите на Гоги. Но като подчертая още веднъж - една чисто авиационна операция (или с авиационен приоритет) няма да е кой знае колко ефективна. Забравяте, че съответните партизани първо трябва да бъдат намерени, проследени и т.н. Това са задачи, с които авиацията или ще се справи много трудно, или въобще няма да се справи. И да не забравяме, че партизаните действат в райони, в които има и много цивилно население и всякакви крути мерки (от типа на ОДАБ) ще са крайно нежелателни (да не говорим, че все пак първо трябва да се намерят и разпознаят въпосните партизани, за да може бомбата да сепусне върху тях).
Именно затова основни в подобни операции са професионалното и умело разузнаване (най-вече агентурно), както и специални части, които действат със същата тактика, както и партизаните. И тези средства са по-евтини и по-ефективни от авиацията. Авиацията ще се използва чак при силови край на една подобнаоперация, когато вече всичко е решено.
Comment
-
Ами аз нали за това казвам че няма да хвърлям бомби, то ще стане каша, откриваме базата/лагера, бърза атака с 4 самолетки, буб бам с нурсовете и картечниците и кашоните преглеждат за оцелели и се грижат да няма такива, +това подобна тактика може да се използува не само срещу партизани но и срещу нарко плантации. А във Виетнам основно са разчиствали с химикали, напалм и 227 кг Мк.82
Comment
-
Във Виетнам или сега? Сега не би било желателно, все пак става дума за точкови цели. А Азия тъи казах. При използуване на подобно оръжие в джунгла наличието на гъста растителност възпрепятства ефективното разпръзване на горивото и от там се намалява силно ефективността на взрива, същото се наблюдава и при силен вятър (Авганистан). Най ефективно използуване на ОДАБ има при хвърляне в долина където скалния масим играе ролята на затвеорено пространство. Там е констатирано че ОДАБ-500 поразява цели до 500м от мястото на взрива. Принципно бомба с този калибър би трябвало да е еквивалентна на 2500кг ОФАБ.
Comment
Comment