На него се тестват в момента всички нови оръжия В-З в арсенала на руснаците. За всякакви цели, от противорадарни до всичко останало. Примерно Х-31 и варианти но не е само тя. Разгледай какво му е в арсенала. Самолета определено е замислен и се тества като многоцелеви в пълният смисъл на понятието. За това е и поръчан в такива сериозни бройки.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Съвременна бойна авиация
Collapse
X
-
Ту-142 нещо от типа на Ил-38 или Р-3С на сериозни стероиди. Иначе казано всъщност е патрулен самолет с голям радиус, чиято много първоначална идея е да лови атомните подводници в пусковите им райони или на подхода към тях, а покрай това върши и доста други неща присъщи за морски патрулен самолет.
Основната разлика(щото не е само една) между Ту-95 и Ту-95МС е, че втория се води ракетносец. Стандартното му въоръжение е барабанна пускова установка за 6 броя крилати ракети. Първоначално доколкото знам за Х-22, а май е модифициран и известен брой самолети с ПУ сходна с тая на Ту-160 за Х-55
- F1 още на въоръжение ли е?Last edited by Sailor_Malan; 28-08-2013, 11:33.Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Comment
-
Sharana написа Виж мнение1) Незнам. Според мен ударния изтребител трябва да изпълнява същата роля, но да може да се защити донякъде във въздушен бой. Като цяло си е отмираща категория според мен фронтовия бомбардировач.
2) Q-5 - Its main role is close air support. В случая го махам, защото е на базата на МиГ-19.
3) В предните постове казаха, че не е стратегически и го преместих като тактически...
4) За мен с нищо (въпреки, че са правени основно за работа по земя), но се водят Fighter-bomber
5) поправено
6) не е ли? Навсякъде пише, че е многоцелеви
ПП:
- F1 още на въоръжение ли е?
- 2 000 е при леките (къде трябва да е?)
- Су-27СМ не е ли просто модернизиран Су-27, а чак СМ3 го прави многоцелеви?
- Ту-22М3 съм имал предвид
- Ту-95МС модернизиран Ту-95 ли е?
- Ту-142 какво точно трябва да е?
- ...
- Су-22, МиГ-27, МиГ-21, МиГ-23 се експлуатират от страни, които не могат да си позволят да си обновят целия парк и не са особено "съвременни" както посочих още в първия пост.
1. ИМХО няма такова нещо като "ударни", има тактически многоцелеви самолет/ тактически бомбардировач (ИБ).
3. B-1B E стратегически бомбардировач, независимо кой какво в какъв пост е казал.
4. вж 1.
6. Не е. Су-30 е изстребител за съветското ПВО, произведен в няколко бройки (главно за защита на далечните северни райони, изискващи дълги полети с дозареждане във въздуха). Многоцели са вариантите, базирани на Су-30МК (и разклоненията, тръгнали от КН)
-F1 е на въоръжение още
-Мираж-2000C и B - при леките, N и D - при тактическите бомбардировачи
-Не. Разликите между Су-27СМ и СМ3 са в това, че първият е модернизиран "стар" Су-27, а СМ3 - направени от останали произведени, но несглобени фюзелажи и крила; плюс - първите 12 Су-27 не са с двигатели АЛ-31Ф1.
- между Ту-22 и Ту-22М3 има огромна разлика - напълно различни самолети са.
- Ту-95МС (и модернизираният му вариант) са създадени на базата на Ту-142М. Ту-95 отдавна не се експлоатира.
- ако критерият е "особена съвременност", тогава защо в подреждането са Торнадо, Су-24 и прочее?
Comment
-
Леки:
F-16 | MiG-29 | J-10 | Mirage 2000 B/C | JAS 39 Gripen | F-2 | JF-17 | AIDC F-CK-1
Тежки:
F-22 | F-15 C/D | Su-27 | J-11
Многоцелеви:
F-16 (block 30+), F/A-18 (Супер Хорнета ли?) | MiG-29M/M2, Su-27CM+, Su-30MK+, Su-35 | Rafale | Eurofighter Typhoon |
Ударни( та последно ударни според Amazon или "изтребител бомбардировач"?):
F-15E, F/A-18E/F | Su-34 | Xian JH-7 |
Прехващачи:
MiG-31 |
Палубни изтребители:
F/A-18 | SU-33, МиГ-29К/KUB | AV-8B Harrier II Plus |
Щурмовици:
A-10 Thunderbolt II | Su-25 |
Тактически бомбардировачи:
Tu-22M3 | Xian H-6 |
Стратегически бомбардировачи:
B-2, B-1B , B-52H | Tu-160, Tu-95MC |
Comment
-
Sharana написаУдарни( та последно ударни според Amazon или "изтребител бомбардировач"?)
Що се отнася до "изтребител-бомбардировач", това ми се струва поостаряла концепция, защото на практика означава изтребител, който може да използва неуправляемо бомбено въоръжение (плюс неуправляеми реактивни снаряди), който запазва и някаква възможност да изпълнява и изтребителната роля (има ли още "чисти" изтребители, които въобще не могат да носят и използват бомби/реактивни снаряди?). Т.е. споменавай ги отделно само ако са специализирани платформи за атакуване на цели по повърхността (земя или море).
Поне на мен така ми изглеждат нещата.Last edited by gollum; 28-08-2013, 13:23.
Comment
-
Еми това е доста относително.
Су-34 например има нелоши характеристики и на теория може да води въздушен бой без особени проблеми. Но от щаба не биха го пратили някъде за въздушен бой, а Су-35 вместо него да отиде да разбомби нещо. В случая за мен са специализирани, макар и с мултиролеви характеристики.
Comment
-
Това как ще се използват е отделен въпрос. Предполагам, че и при повечето иначе многофункционални платформи практически има специализация на подразделенията (т.е. дадена ескадрила е специализирала в ударни мисии, друга в разузнавателни, трета в завоюване на превъзходство и така нататък), т.е. на ниво екипажи и тактическа подготовка. Отделно възможността на платформата по принцип да ползва едно или друго оръжие не означава на практика, че във всяка ескадрила всеки самолет ще го има / ще може да го ползва, нито че екипажите имат необходимата подготовка и умения. Това е очевидно, затова го споменавам просто за допълнение. При разумно ръководство ескадрилите ще се ползват според специализацията им, а не според общите характеристики на платформата.
Comment
-
Що се отнася до "изтребител-бомбардировач", това ми се струва поостаряла концепция, защото на практика означава изтребител, който може да използва неуправляемо бомбено въоръжение (плюс неуправляеми реактивни снаряди), който запазва и някаква възможност да изпълнява и изтребителната роля (има ли още "чисти" изтребители, които въобще не могат да носят и използват бомби/реактивни снаряди?)
В наши дни остават бая "чисти изтребители" - F-15C, например. Въпреки възможността да носят въоръжение В-З, голяма част от МиГ-29 и Су-27 дори не тренират това. Доста спорни са и възможностите на серийните F-22...
Comment
-
кало написа Виж мнениеB-1B E стратегически бомбардировач, независимо кой какво в какъв пост е казал.
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеНе може да използва ядрено оръжие.
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеНе може да използва ядрено оръжие.Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Comment
-
кало написа Виж мнениеЕ, и? F-16C може, той стратегически бомбардировач ли е
Възможността за носене на ядрено оръжие е необходимо, но не е достатъчно условие, за да се брои един самолет за стратегически. Говорим за съвремието, естествено. При B-1 специално е премахната тази възможност, за да не се брои самолета за стратегически. Даже по новия договор е преманхата възможността да се възстанови горната възможност, каквото и да значи това
Comment
-
Sailor_Malan написа Виж мнениеКво? И от кога така?
By the end of the 1990s, with the advent of the "Block D" upgrade, the B-1 boasted a full array of guided and unguided munitions. The B-1B no longer carries nuclear weapons; its nuclear capability was disabled by 1995 with the removal of nuclear arming and fuzing hardware.
Comment
Comment