Русия започва разработка на перспективен прехващач за замяна на МиГ-31. Поне така се твърди тук - http://www.lenta.ru/news/2013/04/11/newinterceptor/
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Наследник на МиГ-31
Collapse
X
-
Ами по-скоро имат или на тях така им изглежда. В техните си очи най-вероятно изглежда все едно навсякъде са заобиколени от не много приятелски настроени държави и вероятно се чудят в кой момент някоя ще се окаже съвсем неприятелска, а от друга страна имат огромни пространства за чиято охрана е подходящ самолет способен да баражира дълго време и да следи и гони цели на голяма площ. От там и ПАК- ИП или както ще си кръстят заместника на МиГ-31 изглежда съвсем приемлив. А дали това няма да е ПАК-ФА оптимизиран за изпълняване на задачи като прехващач предстои да видим предполагам.
Китай просто взимат чертежитеКървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Comment
-
gollum написа Виж мнениеХъм, а имат ли нужда то специализиран прехващач? Не е ли твърде скъпо и съответно по-разумно тази задача също да се поеме от ПАК-ФА? Питам не защото разбирам нещо, а просто от интерес.
Това значи че дори едно звено (4 машини) може да осигури ПВО на кръгг с радиус примерно 1000 км. А Русия освен че е огромна, има да контролира и огромни почти незаселени площи, за които обектово ПВО, или база на тактическата авиация ще е скъпо решение и разхищение на ресурси.
Освен това самолет като МиГ-31 има голяма живучест при отбрана - излита, стига за няколко минути до мястото на контакта, стреля отдалеч, врътва се и се изнася на форсаж. Каквото и да изтрелят по него в отговор, то няма шанс да го настигне.
Мисли за МиГ-31 като летяща ПВО батарея.
Както както каза Моряка, Русия се чуства застрашена а това е един типично отбранителен самолет.
Ако САЩ се чустваха застрашени в таква степен и нямаха 5000 самолета с които да покрият всичко що искат и те щяха да имат такъв самолет. Или ако Канада беше застрашена и САЩ трябваше да я пази.
Edit: ега проверих, 60 са модернизираните от около 140, а не 90 както написах. Пак не е малко.Last edited by Amazon; 12-04-2013, 21:21.This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
те са подстъпи към населените територии, не пазиш тях, а пътищата по които минават КР и носителите им. Вероятно засега е сложно да се направи безпилотна версия на прехващач от типа на МиГ-31 - свръзка и управление на големи разстояния, преценка, реакция и прочее фактори. Пък и пилотите на прехващачите са изправени пред сравнително по-малък риск от пилотите на бомбардировачи/изтребители за въздушно превъзходство/щурмови самолети.Last edited by кало; 13-04-2013, 16:28.
Comment
-
gollum написа Виж мнениеХъм, а имат ли нужда то специализиран прехващач? Не е ли твърде скъпо и съответно по-разумно тази задача също да се поеме от ПАК-ФА? .
Comment
-
Кухулин написаРеално няма как да излезе по-евтино нито с ПАК-ФА, нито с безпилотник.
Comment
-
Не мога да ви разбера защо се преекспонира една статия която е имхо на ниво слух. Далеч по-добре е да се погледне реалистично на нещата - или ще правят дълбока модернизация на МиГ-31 с производство на нови планери (старите все някога ще им свърши ресурса), или просто ще има вариант на ПАК-ФА тунингован леко според каквото им трябва. Иначе едва ли ще се хвърлят пари за нещо малосерийно без перспективи за експорт, все пак не е ядрена подводница.„Аз, Драгомир, писах.
Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“
Модератор на раздел "Военна Авиация"
Comment
-
gollum написа Виж мнениеЗащо? Т.е. разработването на изцяло нов 5-то поколение тясно специализиран самолет ще е по-евтино от което и да е друго решение? Не че знам точно колко струва това, но освен ако просто не модернизират МиГ-31 (т.е. новата разработка да използва разработките по него плюс някакви нови неща, а не да се проектира изцяло нов самолет от нулата) не виждам как подобно нещо може да бъде "евтино". Особено ако го правиш за серия от 200-300 самолета (като гледам колко ще заменят).
Мисля, че за разработката на евентуален перспективен прехващач се споменава сума от порядъка на 50 млрд рубли - горе-долу колкото разходите за модернизация на МиГ-31. Затова са дилемите - тоя път ли да изберат или другия. Но може да греша нещо в цифрите, просто мернах мнения някъде.
Comment
-
Пилот написа Виж мнениеНе мога да ви разбера защо се преекспонира една статия която е имхо на ниво слух. Далеч по-добре е да се погледне реалистично на нещата - или ще правят дълбока модернизация на МиГ-31 с производство на нови планери (старите все някога ще им свърши ресурса), или просто ще има вариант на ПАК-ФА тунингован леко според каквото им трябва. Иначе едва ли ще се хвърлят пари за нещо малосерийно без перспективи за експорт, все пак не е ядрена подводница.
Ако мисля по този начин, тогава някаква безпилотна версия не е ли значително по-добро решение? В перспектива - по-евтино.
А за огромните незаселени територии - от какво всъщност ги пазиш с прехващач?This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
Ок, остави намалената радарна забележимост, говорим за нов самолет, т.е. такъв, който ще служи поне 30-40 години и това от 2020 нататък. Т.е. до 2050 или 2060 г. Доколкото схващам, ще направят нещо като "копие" на МиГ-31 (щото инак не си представям как модернизацията ще е равна на разработката на нов самолет, честно казано. Естествено, мога да предположа, че руските конструктори и заводи работят , да речем, 5-пъти по-ефективно от тези в останалата част на света, но все пак). Как такъв самолет се очаква да е на нивото на задачата? Аз не виждам как. Т.е. ако ще е нов, трябва наистина да е нов и перспективен. Тук не става въпрос просто за "намалена радарна забележимост" и прочее, а за нова авионика, вероятно двигатели и прочее. Как това ще е много евтино - не знам. Особено за самолет в малка серия.
Естествено, остава другия вариант, за който писах по-горе - нещо като "копие4 или лека преработка на МиГ-31, т.е. спестяват доста от целия цикъл на разработка. Мога да си представя, че това ще е не много по-скъпо от "отваряне" на производствените линии, изработване на нови корпуси и прочее за МиГ-31. Въпросът е доколко тази нова/модернизирана версия ще е на нивото на задачата след 30-40 години. Т.е. в основната част на активния си живот.
Амазоне, аз си мислех по-скоро за някакъв тип ограничено ИИ със собствен автономен цикъл на взимане на решения. Може и да е комбинация от двете, т.е. наземен контрол в основната част от полета и самостоятелен в боен режим.
особено ако задачата е бараж, команда от някакъв тип команден център (нали така е и с пилотираната версия), излизане на курс за прехват и удар. Най-вероятно нещо подобно с известен риск вече е възможно, а какво да говорим след 10-15 години. В сравнение с изтребител или ударен самолет работната обстановка и задачите на такъв тип прехващач са по-прости или поне аз така си ги представям (може и да греша).
Както и да е само си задавах въпроси по тема, която изглежда очевидна за останалите.
Comment
-
gollum написа Виж мнениеКак такъв самолет се очаква да е на нивото на задачата?
Comment
Comment