Да, има и влияния - неизбежно. От друга страна, останал съм с впечатлението, че си има и определени стилове - продукт на периоди на местни особености в начина на водене на военни действия. Да речем, като английските брони за пеш бой от края на XIV, първата половина на XV век. Има си и определени стилистични особености (най-вече по украшенията), които са се зараждали и "движели" като моди, т.е. имат си определено място, където се появяват и после се разпространяват на други места.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Развитие на броните на Запад и Изток
Collapse
X
-
Германския салет се отличава от този, използван в Англия, Франция и Италия. Разликите са в задната част на шлема.
Но за объркването допринася и това, че италианците изнасят много в останалите страни. Доста английски рицари през XVв. позлват вносна броня от Италия.
Относно ютюб, Метатрон говори общо взето общи приказки. Много добър канал за всичко свързано с викингите. Още не са говорили за защитното им снарежение, но сигурно и това ще стане.
Comment
-
gladiator написа Виж мнениеВиждал съм броня на френски кирасир с дупка от гюле.
Става дума за кремъчен пистолет, по времето на Наполеон няма револвери.
Изхвърлят и ги приемат през целият 19 в. в резултат на мода и влияние-я Френско, я Австрисо.
Да не забравяме, че кавалерията основно използва хладно оръжие.
Comment
-
Не знам. Чак сега намерих снимка с голяма резолюция. В архива имам малка снимка на кирасата, за нея преди близо 15 години съм записал че този човек е загинал на 15 юли без повече конкретика. Дали не става дума за масовата френска кавалерийска атака предприета срещу англичаните след обяд на същата дата? Както и да е, да не отплесваме темата към офтопик.
П.С, не идва хем датата, хем месеца. Може и при мен да е грешката.
Comment
-
Amazon написа Виж мнениеКак е загинал?
"Вам не видать таких сражений!..
Носились знамена, как тени,
В дыму огонь блестел,
Звучал булат, картечь визжала,
Рука бойцов колоть устала,
И ядрам пролетать мешала
Гора кровавых тел."Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
Valio написа Виж мнениеКирасата на 23 годишния френски кавалерист Антоан Фаво загинал в битката при Ватерло:
Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
Amazon написа Виж мнениеКак е загинал?Сънят е слаб заместител на кофеина!
Comment
-
Две филмчета за подвижността в доспехи.
Едното е с демонстрация на база упражненията на Брусико (доспеха е от периода). Второто е сравнение в подвижността на английски доспех пак от същия период спрямо японски. Третото е пак на същия ютубър, коментира натоварванията (тежест на снаряжението) на средновековен рицар и съвременен войник.
Comment
Comment