If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Отдавна не бях наминавал кън вас-гледам някои се съмняват в турското въоръжение или може би го подценяват?Понеже много ме мързи напоследък ето нещо готово.Разгледайте цялата тема.
Съгласен съм с теб, че турците въобще не са за подценяване, като отбранително въоръжение. Нещата които си показал са доста интересни, но все пак са по-късни. Поне байданите и бахтерците едва ли ги има в 14 век. Смятам, че орхановите турци носят плетени ризници, възможно и люспести и ламелярни. Показвам шлем с надпис на султан Орхан. Другият е от Търновският музей и си мисля, че също има турско или може би татарско произхождение. Вероятно са носели и налакътници, които персите наричат базу-банд. Считам също, че част от ризниците по нашите музеи, които са представяни за български, всъщност са турски.
В книгата на Аствацатурян се споненава за една интиресна подробност относно турските ризници-изработвани са от три вида халки:занитени(но не винаго като европейските),заварени с ковашка заварка и такива отсечени от ламарина(като подложни шайби).Не съм сигурен дали напълно схващам идеята за подобен труд,но факта си е факт.
ози е сегментен, а тези шипове не се срещат по руските. мога да посоча няколко такива характеристики за татарски шлемове. Произхожда от Свищов заедно с ризница, защо да не е турски? Кой знае?
В книгата на Аствацатурян се споненава за една интиресна подробност относно турските ризници-изработвани са от три вида халки:занитени(но не винаго като европейските),заварени с ковашка заварка и такива отсечени от ламарина(като подложни шайби).Не съм сигурен дали напълно схващам идеята за подобен труд,но факта си е факт.
Това се прави с цел по-бързо изработване на доспеха. тези които са като шайби са основният"пълнеж", а заварените или такива хванати с "гвоздей" пги свързват.
Може и така да е,но заварените отиват директно при "шайбйте",т.е. като пълнеж.Просто е било техн.невъзможно да се заварява по време на плетенето.Е,сега е съвсем лесно.
Аха, не е лош, но отстъпва по детайлност на един твой съгражданин (за сметка на това, понеже италианецът е ориенталист, има интересни филмчета по темата; както и по римска тематика). Американецът има цяла поредица - много детайлна, - в която описва собствените си доспехи (английски стил, края на XIV век / началото на XV век): наистина детайлно описание, от което човек научава страшно много (а покрай него има и филмчета на по-обща средновековна тематика: да речем, благодарение на него научих какво значение имал ловът по онова време като тренировка за бойни десйтвия). Двамата имат и едно съвместно филмче - сравнение на мобилността на британски доспех от края XIV век спрямо японски от края на XVI-ти.
Ако ти е интересно, бих добавил и този британец (вече сме го споменавали из форума) - той има най-различни филмчета за какви ли не оръжия, но по отношение на доспехите има две-три собствени и една поредица заедно с куратора на една от най-големите британски музейни сбирки: струва си да се изгледат (едното филмче; част едно на другото (нататък ще си намериш следващите части)).
ПП Въобще, трябав да призная, че из ютюб напоследък намирам много интересни канали с куп ценна информация за военна история (попаднах и на едно каналче на един австриец, в което синтезирано се "осветляват" какви ли не аспекти на по-съвременната военна история - но не е по тази тема).
Toва сравняване по страни ми изглежда малко фетишистко. Салетът, който е най-отличителният белег на германските брони, е измислен в Италия и е бил използван и в Англия, Бургундия и Франция. Това какъв стил е бронята и къде е направена не винаги се припокриват - стиловете са малко условни.
Comment