Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Класификация на доспехи и брони

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Много добри линкове, Dragony.

Comment

втория сайт е много интересен...абе мен ме е яд че има само рицарски доспехи тук там някой викингски шлем някой японски меч и това е...за нещо монголско хунско арабско цент не се сещат...случайно ли е това се питам?!
      ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Днес случйно намерих следния сайт и мисля че ще ви е интересен и на повечето от вас, особено на Араслан:

Там има разни централноазиатски доспехи и оръжия (предимно доспехи).

Comment

браво браво знаеш как да ме зарадваш...препоръчвам сайта и на други които обичат да зяпат брони мрони
          ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Ground Control II

Много добри сайтове :!:
            "Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"

И други затворници
            нека четат пред вратите
            нашата памет остъклена
            с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"

Comment

От сайтовете на Драгони ме обзе интерес към средновековните доспехи и обмислям дали да не опитам сам да си направя ризница от халки.

Comment

TVV, с готова тел ли ще ги правиш или сам ще си валцоваш?
                И какъв тип ще са 4-1, 6-1, европейски тип или со-кусари ,верижно нитова връзка или свободно захванати?
                Не оръжията,а хората убиват. И да не забравямe, че войната е нещо наистина ужасно!

Comment

Още не съм решил да започна със сигурност, но ако го направя, ще е с готова тел и ще е 4 в 1 и свободно захванати. Като за начало няма да е нещо прекалено сложно.

Comment

ае след 1 седмичка ще пусна повече инфо за правене на плетени ризници и аз съм навит като на прасе опашката за такава

Comment

Темата и на мен ми допада, макар че съм лаик в това отношение. Скоро ми попадна една книга където се посочваше цената на доспехи, но не се съобщаваше от кой период на средновековието. Странното, че всичко се изчисляваше в различни важни за тогавашното време животни. Ще карам по памет, но по-късно ще се поправя ако някъде греша.Доспехите се онаследявали и се подържали по традиция. Шлем примерно е струвал колкото едно прасе и десет кокошки. Нагръдника излизал колкото крава или десет овце. Шлем, нагръдник и налакътници колкото един кон и едно прасе. Ако се направи сметка едно цяло снаражение от това естество излизало колкото едно средно стопанство от онова време. А що се отнася за арбалетите с топчета те наистина ги е имало в късното средновековие в Германия. Топчетата са се правели от мрамор и на 25 метра се съобщава че пронизвали човек, но за броня не съм сигурен.
                      здз

Comment

знам със сигурност че китайците са използвали арбалети с топчета,но не от мрамор ами от оловна сърцевина за тежест и железен обков за здравина.Малкото топче изстреляно с голяма сила има доста по голям шанс да пробие броня от стрела например.А пък плетените ризнизи срещу метателни оръжия са безполезни.

Comment

От де на къде топчето да има по-голяам пробивна сиал с/у ризница от болт
                          После за плетената ризница предплагам слабостта й е срещу мушкащи атаки, а не срещу далечни. Визирам пика в ръкопашен бой и метнат диск.

Ще ви попитам за "вътрешните" компоненти на броните. Много е лесно да видя външния им вид по снимки, но вътре какво има? Спейст брониране, Драгъни спомена. Кога се слагат противотравмени панели? Има ли нещо по-специално в устройството им, или са само някаква тъкан за омекотяване (в шлемовете знам че слагали влакна подобно на четката отгоре). Също - как така ще да помогне четката на гребена за да предпази война? Бях питал в 1 тема "рогата отгоре на шлема пазят ли?". Пазят ли?

Друго - как се поправят доспехи? За плетените, кованите, подсилените кожени (тези от мека кожа с преплетени пластини) мога да преположа. Но колко трудно се оправя бригантина и ризница от варена кожа??
                          Last edited by VORAC; 05-10-2005, 16:09. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

VORAC написа
                            От де на къде топчето да има по-голяам пробивна сиал с/у ризница от болт
                            После за плетената ризница предплагам слабостта й е срещу мушкащи атаки, а не срещу далечни. Визирам пика в ръкопашен бой и метнат диск.

Друго - как се поправят доспехи? За плетените, кованите, подсилените кожени (тези от мека кожа с преплетени пластини) мога да преположа. Но колко трудно се оправя бригантина и ризница от варена кожа??
                            По принцип плетената ризница предпазва от сечащи удари, но не и от мушкащи-срела, копие, меч. От долу се облича подплатена дреха за да поеме ударите, да пречи на разкъсаните халкички да влизат в плътта и да им пречат да повредят дрехата.
                            Люспестата ризница е здрава, там плочките се препокриват, например при скитите на 3/4, така че е доста дебела. Зада не се раместват, често отделните люспи освен към основната подплата, се свързват и помежду си.
                            Ламилярната ризница е от плочки свързани момежду си с ремъци, но без подплата. При нея са трудни движенията на тялото, тъй като връзките са сравнително неподвижни.
                            При бронята ударите се поемат от цялата повърхност, но при нея тялото е доста ограничено. С цел малко движение, през 15-17 век използат "плаващи4 нитове, които помагат отделните части да се движат малко.

Comment

Още снимки
                              Attached Files

Comment

зчетох темата, както и голяма част от линковете, и помен от релното тегло на броните не намерих. Някой има ли информация?

Comment

Working...
                                X