Много добри линкове, Dragony.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Класификация на доспехи и брони
Collapse
X
-
втория сайт е много интересен...абе мен ме е яд че има само рицарски доспехи тук там някой викингски шлем някой японски меч и това е...за нещо монголско хунско арабско цент не се сещат...случайно ли е това се питам?!...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
Comment
-
браво браво знаеш как да ме зарадваш...препоръчвам сайта и на други които обичат да зяпат брони мрони...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
Comment
-
ае след 1 седмичка ще пусна повече инфо за правене на плетени ризници и аз съм навит като на прасе опашката за такава...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
Comment
-
Темата и на мен ми допада, макар че съм лаик в това отношение. Скоро ми попадна една книга където се посочваше цената на доспехи, но не се съобщаваше от кой период на средновековието. Странното, че всичко се изчисляваше в различни важни за тогавашното време животни. Ще карам по памет, но по-късно ще се поправя ако някъде греша.Доспехите се онаследявали и се подържали по традиция. Шлем примерно е струвал колкото едно прасе и десет кокошки. Нагръдника излизал колкото крава или десет овце. Шлем, нагръдник и налакътници колкото един кон и едно прасе. Ако се направи сметка едно цяло снаражение от това естество излизало колкото едно средно стопанство от онова време. А що се отнася за арбалетите с топчета те наистина ги е имало в късното средновековие в Германия. Топчетата са се правели от мрамор и на 25 метра се съобщава че пронизвали човек, но за броня не съм сигурен.здз
Comment
-
знам със сигурност че китайците са използвали арбалети с топчета,но не от мрамор ами от оловна сърцевина за тежест и железен обков за здравина.Малкото топче изстреляно с голяма сила има доста по голям шанс да пробие броня от стрела например.А пък плетените ризнизи срещу метателни оръжия са безполезни....Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
Comment
-
От де на къде топчето да има по-голяам пробивна сиал с/у ризница от болт
После за плетената ризница предплагам слабостта й е срещу мушкащи атаки, а не срещу далечни. Визирам пика в ръкопашен бой и метнат диск.
Ще ви попитам за "вътрешните" компоненти на броните. Много е лесно да видя външния им вид по снимки, но вътре какво има? Спейст брониране, Драгъни спомена. Кога се слагат противотравмени панели? Има ли нещо по-специално в устройството им, или са само някаква тъкан за омекотяване (в шлемовете знам че слагали влакна подобно на четката отгоре). Също - как така ще да помогне четката на гребена за да предпази война? Бях питал в 1 тема "рогата отгоре на шлема пазят ли?". Пазят ли?
Друго - как се поправят доспехи? За плетените, кованите, подсилените кожени (тези от мека кожа с преплетени пластини) мога да преположа. Но колко трудно се оправя бригантина и ризница от варена кожа??
Comment
-
VORAC написаОт де на къде топчето да има по-голяам пробивна сиал с/у ризница от болт
После за плетената ризница предплагам слабостта й е срещу мушкащи атаки, а не срещу далечни. Визирам пика в ръкопашен бой и метнат диск.
Друго - как се поправят доспехи? За плетените, кованите, подсилените кожени (тези от мека кожа с преплетени пластини) мога да преположа. Но колко трудно се оправя бригантина и ризница от варена кожа??
Люспестата ризница е здрава, там плочките се препокриват, например при скитите на 3/4, така че е доста дебела. Зада не се раместват, често отделните люспи освен към основната подплата, се свързват и помежду си.
Ламилярната ризница е от плочки свързани момежду си с ремъци, но без подплата. При нея са трудни движенията на тялото, тъй като връзките са сравнително неподвижни.
При бронята ударите се поемат от цялата повърхност, но при нея тялото е доста ограничено. С цел малко движение, през 15-17 век използат "плаващи4 нитове, които помагат отделните части да се движат малко.
Comment
Comment