Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Дайте да си подхванем изтърканата тема за най-добър танк

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Това е много интересно, макар за мен да е изненада да узная, че маската на оръдието е толкова уязвима. Не би трябвало (друг е въпросът, че ако там тресне дори и по-мощен фугасен снаряд, сигурно ще извади част от оптиката от строя, пък и може да заклини оръдието).
    Срещал съм в Нет-а подобни материали за уязвимостта на основните американски, английски, съветски и немски машини от основните типове противотанкови и танкови оръдия - бяха доста интересни.
    Между другото, в спомените на няколко съветски артилеристи съм срещал споменаването, че дори и с подкалибрен снаряд прочутата им 76,2 мм можела да уязви "Тигър" фронтално от по-малко от 100 м и то не било сигурно. Ще взема пак да потърся въпросния материал и да му направя едно обощенийце тия дни.

Comment

да

Само да питам -
      срещнах в едно руско списание статия за КРАЛСКИЯ ТИГЪР и за неговите модернизации, та там пишеше, че части на РККА през януари 1945 в района на КЬОНИНГСБЕРГ намират изоставен и напълно изправен КРАЛСКИ ТИГЪР който се различавал от известните до тогава по оръдието си. Намериният бил с оръдие 105мм дълго 68d.
      По късно други части на РККА пленили и документация за вече споменатия танк.
      Знаете ли повече по въпроса? :roll:

Comment

Как са стъкмили цената на Pz. V да е горе-долу малко над Pz IV
        ,кото само материала е почти двоен а и
        конвеира им е бил чижд.

Comment

съжалявам че не мога да цитирам книга, но тази която ми трябва още я нямам. Всъщност може да потърся в енциклопедията на немските танкове дето я имам...

според achtungpanzer.com, цената на един напълно оборудван Pz IV F2 е 115,962 райхсмарки, а един Тигър ² е 299,800 райхсмарки, т.е. малко по-малко от три пъти повече. Доколкото помня пантерата беше ок. 2 пъти по-евтина от Тигър (за съжаления цената я няма тук...)

ще потърся повече информация по въпроса.
          albireo написа
          ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

На Pz 4 G масата е 23,6тона.
            Pz 4 H - е 25t
            Pz 5 D - e 43,5t
            Pz 5 A - e 44,8t
            Pz 5 G - e 45,2t
            Pz 5 F - e 46,8t,

Comment

ммм, прерових си книжките но няма данни за цената на единична пантера... днеска ще ходя до манхатън и ще поровя в книжарниците за едни определени книжки, дето ще ми свършат работа...
              albireo написа
              ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

До колкото съм чел, германските мерни прибори са били много по-добри от съветските. Чрез тях, те са можели да водят прицелен огън на разстояние около 2000м, докато при руските, дистанцията е била доста по-малка - около 1000м.
                Смятам, че който открие и удари пръв, ще живее по-дълго.
                scharfschutze ®

Comment

Originally posted by "scharfschutze"

Чрез тях, те са можели да водят прицелен огън на разстояние около 2000м, докато при руските, дистанцията е била доста по-малка - около 1000м.
                  По време на сражениата при Белгород 43 (КУРСК 43) е имало няколко случая когато руските танкове са били поразявани при дистанция 5000м.
                  Вероятно подвизи на ТИГРИТЕ. Нещо нормално е било и унищожаване на руски консерви при дистанция 3000метра, но като цяло нормалната дисанция е 1000/2000 метра.
                  Разполагам с няколко снимки от руски изтачници на Т34/76 унищожени от ПАНТЕРИ при дистанция 3000м.
                  За тези които няма да ми повярват препоръчвам списние "ТанкоМастер" бр. 5 /99 страница 30

Comment

A pak az imam informacia 4e Ruskite "konserveni kuti" kakto se izraziavash sa pregazili Nemskite.Ako ne viarvash vij -Istoria na WW2.

Comment

Което не пречи да си остават консервени кутии... което реално са всеки възможен танк според мен
                      Малко не по темата (каква беше всъщност тя? май го обърнахте на пазарска караница ей ) - днес на Combat Mission играх мулти една мисия от операция Bagration (това какво значи всъщност?) и там просто ме напълни - два мои Нашорна, разположени зад едно гористо хълмче пресрещнаха цяла колона Т-34/85, около 20тина парчета. От разстояние 1300м Нашорна като цепнеше някое русначе онзи директно се пръскаше на парчета Един герой на СССР издържа цели 2 попадения преди да му отхвръкне кулата. Най-накрая ме изгониха от позицията чак след като излязоха 3-4 Т-34 и успяха да повредят оръдието на единия Нашорн, а на другия му свършиха бронебойните. Но оставих отсреща към 15тина горящи танка 8) . А все ми се струваше, че тези истории за един танк унищожил 20 за 5 минути са пресилени
                      XV mile the sea brode is
                      From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Звяра каза нещо интересно.Става въпрос за Кралският тигър със 105мм-то оръдие.Дайте инфо повече
                        То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Значи в момента разгръщам една монография посветена на Т 34 .
                          За което дори руснаците пишат : загуби на РККА в танкове за перода юли-декември 41 са 20 500 бр. на ВЕРМАХТА за този период са 3402бр.
                          За 1942 РККА губи 15 000танка, ВЕРМАХТА 2648.
                          Това е съотношение 6:1 , същите руснаци пишат за 1943 съотношение 4:1

Comment

Ехеее, германците хич не са си поплювали.
                            Да не забравяме, че немските танкове са имали радиостанции и интеркоми, което при руснаците е било много голяма рядкост.
                            Братушките цели дивизии не са ги знаели къде са, докато германците са имали отлична радиовръзка.
                            Липсата на интерком в съветските такове прави надвикването с рева на двигателя нещо напълно нормално.
                            scharfschutze ®

Comment

Originally posted by "Sir_Gray"

операция Bagration (това какво значи всъщност?
                              Това не е по темата ама ме сърбят пръстите да отговоря.
                              Настъпателна операция на територията на Украйна през пролетта на 1944. Дебют на танковете ЙС 2.

Comment

Originally posted by "ZWQRA"

Sir_Gray написа
                                операция Bagration (това какво значи всъщност?
                                Това не е по темата ама ме сърбят пръстите да отговоря.
                                Настъпателна операция на територията на Украйна през пролетта на 1944. Дебют на танковете ЙС 2.
                                Хехе, мерси за инфото макар да беше малко ненужно Аз питах за името на руски/български
                                XV mile the sea brode is
                                From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Working...
                                X