Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Т-72 "Неразрушимия"

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

SSmart написа
    Ще се намеся защото имам 15г. на тази машина във всичките модификации ,които са били на въоръжение в България. Този танк беше модерен и конкурентен на противниковите някъде до края на 80-те. В момента да се говори за негово прозвище като неразрушим е най -малкото неуместно. Ето ви два примера ,които съм сигурен ,че ще са ви интересни и които ни даваха нашите преподаватели във военното училище за да ни дадат представа за бойната ефективност на машината:
    През 1982г. в долината Бекаа,Ливан,са били разположени няколко 72-ки охранявани от съветски мотострелкови батальон,чиято задача е да плени и извози до СССР М1"Ейбрамс". Една от тях от засада с първия подкалибрен снаряд поразява еврейски танк М1 и когато руснаците с евакуационната група се втурват да го издърпат го намират разпаднал се и го откарват на части!
    Най-запомнящата му се бойна проява е във войната между Иран и Ирак,когато рота Т-72 със съветки екипажи попада на ирански танков батальон М-60. БОят продължава 6-7 мин. и резултатът е 54:0 за руснаците..............
    Да бе..как пък не! Това са от онези подувки с които ни баламосваха в БНА за величието на непобедимата Червена армия и руския технически гений! Доколкото знам М1"Абрамс" никога не е бил и все още не е на въоръжение в ЦАХАЛ! Тази тема е абсолютно безсмислена ако мнението ми има стойност за модераторите в което се съмнявам!!! :tanks: :bulgaria:

Comment

унищожени танкове с ДШК
      има такъв случай в Ирак с М1А2, което само доказва, че и най-немислимото се случва на война. куршумите на ДШК-ато пробиват слабата броня на допълнителното двигателче (ВСУ), което бачка, за да захранва танка и да се пести гориво. Та пробиват го, горивото му се възпламенява, потича надолу върху решетката на основния двигател и го запалва - екипажът се евакуира, а танкът изгаря частично.

а това -

е М1А1, унищожен с едно попадение на РПГ-7 в десния преден горивен бак.

Comment

Да де, знам, обсъждали сме го тук случая. Но е очевидно, че това е чиста случайност - както и тогава бях казал, има машини "унищожени" от камъче, попаднало на неподходящо място.
        "No beast so fierce but knows some touch of pity."
        "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Dinain написа
          Да де, знам, обсъждали сме го тук случая. Но е очевидно, че това е чиста случайност - както и тогава бях казал, има машини "унищожени" от камъче, попаднало на неподходящо място.
          м-да, точно това и казвам - на война всичко се случва. със сигурност, поне практиката показва досега, тактиката играе по-голяма роля от дебелината на бронята...

Comment

РПГ-7 е отлично противотанково средство,но за по-голяма ефективност се използва СПГ-9 което е наземна противотанкова убстановка която сила може да пробие с лекота един абрамс и да го взриви моментално.Ето и картинки на СПГ-9
            Българската Армия е в сърцата ни.
            http://vbox7.com/play:eb638c1e
            http://vbox7.com/play:f18d542d

Comment

Не ангажирам никого

Нямах за цел да хваля 72-ката. Просто преразказах какво ни разправяха в началото на 80-те за нея. МНого добре познавам недостатъците и и си спомням какво разочарование преживях когато десетина години по-късно една машина изгоря и установихме ,че бронята и не е многослойна ,както ни учеха, а монолитен метал. Руснаците ни били давали някакъв експортен вариант..............

Comment

която сила може да пробие с лекота един абрамс и да го взриви моментално.
                това е далече от истината. а на СПГ-9 съм се нагледал и напипал

Comment

За Т-72 срещу Израел - няма как да се бие с Ейбръмс, освен ако Меркавите не ги считаме за последния... Отделно някъде четох сравнение как арабите твърдят че Т-72 размазал н-на брой Меркави, евреите твърдят пък че изтребили Т-72... В крайна сметка май след проучване се оказва, че двата танка не са се срещали
                  Но според мен темата е пътник.
                  „Аз, Драгомир, писах.
                  Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

SSmart, моите уважения към танкистите! Да ви имам куража! Няколко пъти са ме канили да влизам в танк, но не успяха да ме излъжат
                    Страхотни приказки за деца и юнуши са разказвани в БНА/БА, но какво да правим...

Иначе да те питам някои неща по Т-72, та дано върнем темата в сериозното и русло.
                    Чувал съм много лоши неща за чешките Т-72, които са ни доставяли. Не само, че са били по-скъпи, но и са били по-капризни и по-чупливи. Навсичкото отгоре като оборудване са се различавали от руските Т-72, което е създавало страхотни логистични проблеми.
                    Така ли е, по твоите наблюдения?
                    Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

Comment

На мен пък танка си ми харесва, бяхме на някакво международно учение и наште танкове имаха по добри резултати от Леопард-2, а и се качвах в него, от толкова компютри да ти се завие свят, достатъчно е един кабел да изгори и всичко отива на кино, докато аналоговите прибори на Т-72 са си класика в жанра.

1951 има и други танкисти освен SSmart, вярно е че имам по-малко опит от SSmart, но не ме подминавай като пътен знак. Искам да уточниш чешките или чехословашките, защото и двете имат Т-72, но е по-вероятно да говориш за чехословашките, тъй като от 88 май танк не е внасян, а иначе Чехия в момента има доста добри модификации. Но да, според мен на този на който си пише "Сделан в СССР", а не на чешки е по-качествено.
                      Last edited by генерал Жуков; 10-04-2008, 22:36. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Като гледам, до момента има 2 вота за "Пълен боклук" - интересно, според тези потребители, кои танкове влизат в категориите: "Боклук", "Задоволително", "Добро", "Много добро" и "Отлично"??

.
                        ..И кажи ми ти страннико,
                        чувал ли си звук,
                        по- велик от тропота на хиляди коне!!?...

Comment

за 1951

СЕга изчезвам ,че утре съм в ПТО, утре ще ти отговоря!

Comment

установихме ,че бронята и не е многослойна

айде по-сериозно - коя броня не е многослойна? както вече беше посочено - композитна броня от самото начало има корпусът, куполът е монолитна стомана, която дава 2,5% по-добра защитеност от композитния купол на Т-64 (стомана, алуминий, стомана) срещу ПБС и изостава с 10% откъм защитеност спрямо кумулативни боеприпаси. За сметка на това пък издържа повече удари, без разрушение. До към средата на 80-те повечето Т-72 за износ са с монолитен купол. От 77-ма нататък всички Т-72 за СССР са с композитна броня на купола - евтиният вариант с пясъчен напълнител, който обаче вече дава много сериозно преимущество пред Т-64.

Comment

това с пясъчния напълнител не е ли точно Т-72М1 - т.е. експортния вариант?

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Темата в този й вид е повече от безсмислена и само повтаря вече обсъждани неща. Не се сещам за ОБТ от поколението на Т-72, което да осигурява (или пък да цели) максимална защитеност от всички страни - броневата защита по обясними причини е максимизирана в предната полусфера - отстрани и особено отзад всеки от тези танкове е значително по-уязвим, та затова, както посочи и Кало, тактическата употреба е решаваща, а не качествата на някой противотанков гранатомет или дори тежка картечница - когато се употребяват по начин, за които не са предназначени, всички танкове са уязвими - дори за условията на терена (каквито снимки имаше в не една друга тема).
                                Нямам модераторски права в този раздел, че да я заключвам, но ако все пак темата ще се развива и ще е за Т-72, то най-добре ще е да се направи една цялостна оценка на машината по отношение на задачи и предназначение и след това доколко тя им отговаря. А след това да се сравнява с други ОБТ-а.
                                Може би си струва да се обсъди и подхода към компоновката и конструкцията на танка, в сравнение с други - все пак да не забравяме, че всяко постижение по отношение на отделна характеристика на машината е жертва в друга посока, те.. става въпрос за ред от компромиси, като в различните държави се набляга на различни параметри като водещи при проектирането и конструирането на танкове, което води и до различни компромиси. Да се избира един показател, по който на едно място са направили компромис, а другаде са преценили, че е решаващ и въз основа на това да се твърди, че едната машина е "боклук", а другата "връх", е смешно и безсмислено, затова и има нужда от цялостна оценка.
                                Защото, да ме прощава генерал Жуков, изречения като това:
                                След направени тестове бронята на оригиналните руски танкове се оказва непробиваема за почти всички натовски боеприпаси.
                                не съдържат никаква съществена информация. Бронята къде? Челна, странична, задна, отгоре; в коя част и прочее? Защото е очевидно, че броневата защита на танка е силно диференцирана (както и на всички други ОБТ-та). След това, на какви дистанции?

Същото е и за такива:
                                бяхме на някакво международно учение и наште танкове имаха по добри резултати от Леопард-2, а и се качвах в него, от толкова компютри да ти се завие свят, достатъчно е един кабел да изгори и всичко отива на кино, докато аналоговите прибори на Т-72 са си класика в жанра.
                                В какво бяха "по-добри"? В проходимост, на стрелби, в какво? Защото има неща, които силно зависят от "човешкия фактор" и други, които са повече свързани с техниката и технологията. След това, да се твърди, че повечето и по-добри компютърни системи са "минус" сами по себе си е смешно, поне за мен. Пак става въпрос за принципа на компромисите, за който писах по-горе. Да, по-съвременната електроника изисква много по-добра поддръжка и е по-чувствителна, което означава, че можеш да си я позволиш и от това да не страда експлоатацията на машините, ако имаш възможността да осигуриш тази поддръжка. Положителната страна ще е по-добрите възможности на машините ти. И обратното, ако не можеш да осигуриш тази по-скъпа поддръжка в нужната степен, разбира се, по-добре е да разчиташ на технологии с повече надеждност, макар и с по-ниска производителност. Да не говорим, че при проектирането на много от системите се е изхождало от едни съображения (възможността да се водят военни действия в условия на използване на атомно оръжие и съответно, системите на танка да издържат на въздействията), които от доста време са малко вероятни (макар че в някакъв момент отново могат да станат актуални).

Comment

Working...
                                X