Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Т-72 "Неразрушимия"

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Т-72 "Неразрушимия"

Това е тема за обсъждане бойните качества на Т-72 и дали оправдава прякорът му "Неразрушимия".
    24
    Äà.
    25.00%
    6
    Íå.
    33.33%
    8
    Ïúëåí áîêëóê.
    8.33%
    2
    Ìîæå äà ñå êàæå.
    4.17%
    1
    Íåóòðàëåí.Ïðîñòî èñêàì äà âèäÿ ðåçóëòàòà.
    29.17%
    7

Здравей, генерал Жуков, добре дошъл на форума.
    Бойните (и всякакви) качества на Т-72 са обсъждани в поне няколко теми в рамките на този раздел, като обсъжданията в повечето случаи не са се водели на кой знае какво ниво, но, честно казано, не ми се вярва и тази тема да бъде изключение от това правило, особено както е формулирана.
    Все пак, тази кратка формулировка, позволява и също толкова кратък отговор, с който темата може да бъде приключена. Тъй като танкове Т-72 без всякакво съмнение са унищожавани в сражение, то няма как прякор като "неразрушимият" (не знам кой, кога и защо е дал подобен прякор?) да е оправдан.

Comment

темата е безсмислена, а подобен прякор виждам и чувам за първи път.

Comment

gollum прякорът на Т-72 е даден от руската армия, защото стандартния танк е с доста по-добри показатели от колкото така наречения "маймунски тип", който е бил разпростране в страните извън Варшавския договор.
        А и замалко да забравя, Т-72 използван от Ирак през 90-те години е от маймунски тип и затова американската армия го е унищожавала така лесно. Естествено немога да отрека, че и той все пак има някакви недостатъци, а това е че боекомплекта е при екипажа и при стрелба отстрани се разпада на съставните си части, но попринцип аз като старши лейтенант, който работи с този танк съм доста доволен от поведението му. В момента нямам време да давам подробна информация, но скоро ще дам.

Comment

прякорът на Т-72 е даден от руската армия
          В смисъл, даден е след 1991 г.?

защото стандартния танк е с доста по-добри показатели
          "Добри показатели" е едно нещо, макар че подобно определение може да се дава само "в сравнение с", а "неразрушим" е съвсем друга работа (ако е първото, може да е във вариант "добрият танк" ), то предполага, че танкът не подлежи на разрушаване. Което веднага предизвиква въпросите "защо" и "от какво". Ако, примерно, хвърлен камък, автоматен изстрел или нещо подобно, не може да го разруши, то прякорът е обясним. Обаче според разните данни, на които съм попадал, за противотанкови средства, а особено за оръдия на съвременни ОБТ-та, съвсем не е чак "неразрушим".

така наречения "маймунски тип", който е бил разпростране в страните извън Варшавския договор.
          Не знам какъв е този "маймунски тип" (намеква се, че който купува извън Варшавския договор Т-72 е маймуна - дали подобна маркетингова политика е оправдана?), но ако не се лъжа, руски Т-72 се срещат и в техните си локални войни, а не вярвам там да са се показали чак като "неразрушими". Т.е. "разрешението" на въпроса в темата си остава.

аз като старши лейтенант, който работи с този танк съм доста доволен от поведението му.
          Това е хубаво. Интересно е, също така, да се получи информация от, така да се рече, "вътрешен човек". Аз самият доколкото въобще съм се интересувал, ползвам информация от n-та ръка, така че оценявам това. Но поведението е едно нещо, неразрушимостта - друго.

Comment

Темата е доста ... хъм. А неразрушими танкове, както е показала практиката, разбира се няма
            Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
            Проект 22.06.1941 г.
            "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

а особено за оръдия на съвременни ОБТ-та,
              в останалото си прав, ГОлъм, а виж - тук, малко бъркаш. Точно за боеприпаси на на съвременни (от последните 20-тина години) танкови оръдия Т-72 има доста добир показатели, премълчавани, когато се говори за многото унищожени в Ирак, например. ИМа един изпитания с Лео-2 от всички дистанции срещу бивши ГДР-ски 72-ки в средата на 90-те, които са доста неутешителни за противниците на Т-72...

Comment

Маймунски модел или маймунски тип машини е неофициално название, дадено от съветските военни на машини (танкове, самолети, ракети) с понижена боеспособност, предназначени само за износ. Маймунските модели обикновено са били със същите или подобни означения както в съветската армия, но с по-неефективно оборудване отколкото оригиналните бойни машини.

Типични примери са експортните модели на МиГ-23 и Т-72. МиГ-23 се е считал за прекалено скъп и усъвършенстван, за да бъде използван от съюзните на СССР страни от Третия свят. Износната му версия не е разполагала със сензори за инфрачервено насочване, бойният комплект е включвал ракети с много малък обсег, а авиониката е била съвсем проста. Т-72 пък не е разполагал със система за ядрена, химическа и биологична защита, имал е по-слаба броня и съвсем примитивна система за огневи контрол. Оръдието пък е било ефективно едва до 2000 метра, два пъти по-малък обсег отколкото при оригиналните руски модели.

Така маймунските модели по никакъв начин не могат да дадат реална представа за оригиналните модели, които са на въоръжение в руската армия и бившите съветски републики. Освен за пестене на качествени материали и средства, друга основна цел на маймунскитят тип машини е била западните военни да добият грешна представа за руската техника, в случай че пленят иракски танк например.

gollom надявам се тази информация за опоределението маймунски тип да ти стигне.

Comment

Кало, може и да бъркам, няма да споря - въобще не разбирам от тези неща. Мисълта ми е, че "добри показатели" не е равносилно на "неуязвимост".

Благодаря за определението на "маймунски модел". Обаче възникват някой въпроси като:
                  имал е по-слаба броня
                  Колко по-слаба? В какво се е изразявала "слабостта" й?

Оръдието пък е било ефективно едва до 2000 метра
                  Като как става това? Друго оръдие е слагано и колко по-късо ще да е, че да се намали два пъти обсега? Като гаубица ли... То така или иначе, не ми се вярва някой често да води огън на дистанции над 2 километра (освен с управляеми боеприпаси). Или имаш предвид, че е използвана по-енефективан система за упарвление на огъня.

За по-опростените системи за управление на огъня съм съгласен - сигурно са такива.

Обаче се чудя при това положение защо са купувани подобни "маймунски модели"? Както и да е, това не е във връзка с темата.

друга основна цел на маймунскитят тип машини е била западните военни да добият грешна представа за руската техника, в случай че пленят иракски танк например.
                  Ъъъ, аз ли греша или основната цел на износа на танкове все пак е именно продажбата, а не замаскирана тайна операция за дезинформация :sm186:.

Comment

Първоначално бронята на Т-72 е била лята, с максимална дебелина до 200 мм. На по-късен етап тя е заменена с ламинирана броня с добавен 80 мм гласис. Износният вариант на Т-72А - Т-72М е с по-лоша бронева защита. Това са т.нар. „маймунски модели“ или „маймунски тип“ машини, предназначени за съюзниците на СССР извън Варшавския договор — предимно страните от Близкия Изток. Модернизираният му вариант, Т-72М1 има добавен 16-мм челен бронелист. С времето са добавени странични броневи листове за защита на веригите, а в началото на 1970-те и панели за допълнителна защита на горивните резервоари и двигателя. Т-72Б е снабден с композитна броня по купола и предната част на корпуса (закалена стомана с волфрамов слой, както и пластмасов екран с керамични елементи). Бронезащитата е допълнително увеличена с реактивна броня "Контакт-1" (за Т-72Б, Т-72АБ, Т-72М1Б, Т-72Б обр. 1985, Т-72С и Т-72Б1), "Контакт-5" (за Т-72Б обр. 1989) и "Реликт" (за Т-72БМ). Освен това дебелината на стандартната ламинирана броня е увеличена почти два пъти - до 520 мм, което осигурява 950 мм ЕЛХБ защита срещу фугасни снаряди. Един от големите недостатъци на танка е, че боеприпасите се складират в бойното отделение. Ако бронята не издържи и пропусне вражески снаряд вътре в танка, е възможно амунициите да се възпламенят, и последвалият взрив да убие екипажа. По време на войните в Ирак американските танкисти са наблюдавали т. нар. "ефект на тапата", при който експлозията вътре в машината изхвърля купола ѝ нагоре с голяма скорост. Това явление се е наблюдавало и при Т-55/Тип 69.

gollum ето ти итформация за защитата на Т-72, ако искаш ще ти дам и информазия за защитата и останалото по танка.

Според годишния доклад за военна техника и стратегия Jane's International Defence Review за 1997, след разпада на СССР американски и немски специалисти имат възможността да направят оглед на руски Т-72Б. След направени тестове бронята на оригиналните руски танкове се оказва непробиваема за почти всички натовски боеприпаси. След тези изпитания САЩ разработват по-мощни кинетични снаряди, като М829А2 и М829А3, а в отговор руснаците създават реактивната броня "Реликт" (два пъти по-ефективна от "Контакт-5") и модулната броня тип "Кактус".-ето това е подробна информация за кало, тъй като видях, чезасегна танковете на ГДР.
                    Last edited by генерал Жуков; 10-04-2008, 18:29.

Comment

което осигурява 950 мм ЕЛХБ защита срещу фугасни снаряди.
                      Това ще рече срещу кумулативни, ли?

Comment

gollum, и днес продажбата на оръжие в много случаи е повече политически отколкото икономически ход.
                        albireo написа
                        ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Така е, това ми е ясно. Все пак, въпросът за ефективността също стои в определени случаи, особено когато дадената държава води война. Както и да е, това не е по темата.

Генерал Жуков, да разбирам ли, че ти си автор на българската статия за Т-72 в "Уикипедия"? Питам, защото написаното е едно към едно от там и можеше просто да се даде връзка.
                          Last edited by gollum; 10-04-2008, 18:28. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Да, но не съвсем. Аз съм съавтор. Дадох подробна информация за раздела д дизайн и маймунския тип. Като преди това информацията беше доста оскъдна.

Comment

А що се отнася до темата - какво все пак ще се обсъжда - неразрушимостта (преполагаме), броневата защита или самата машина като цяло? И по периоди или как. То лошото е, че теми за това вече има, поне една, а може би и повече.

На първо четене намерих следните теми за Т-72
                              тема и тема.

Тук пък се обсъжда второто следвоенно поколение танкове, така че в някаква степен се случва да става въпрос и за Т-72.

Comment

Working...
                              X