SSmart написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Т-72 "Неразрушимия"
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
-
унищожени танкове с ДШК
а това -
е М1А1, унищожен с едно попадение на РПГ-7 в десния преден горивен бак.
Comment
-
Да де, знам, обсъждали сме го тук случая. Но е очевидно, че това е чиста случайност - както и тогава бях казал, има машини "унищожени" от камъче, попаднало на неподходящо място."No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Dinain написаДа де, знам, обсъждали сме го тук случая. Но е очевидно, че това е чиста случайност - както и тогава бях казал, има машини "унищожени" от камъче, попаднало на неподходящо място.
Comment
-
Не ангажирам никого
Нямах за цел да хваля 72-ката. Просто преразказах какво ни разправяха в началото на 80-те за нея. МНого добре познавам недостатъците и и си спомням какво разочарование преживях когато десетина години по-късно една машина изгоря и установихме ,че бронята и не е многослойна ,както ни учеха, а монолитен метал. Руснаците ни били давали някакъв експортен вариант..............
Comment
-
За Т-72 срещу Израел - няма как да се бие с Ейбръмс, освен ако Меркавите не ги считаме за последния... Отделно някъде четох сравнение как арабите твърдят че Т-72 размазал н-на брой Меркави, евреите твърдят пък че изтребили Т-72... В крайна сметка май след проучване се оказва, че двата танка не са се срещали
Но според мен темата е пътник.„Аз, Драгомир, писах.
Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“
Модератор на раздел "Военна Авиация"
Comment
-
SSmart, моите уважения към танкистите! Да ви имам куража! Няколко пъти са ме канили да влизам в танк, но не успяха да ме излъжат
Страхотни приказки за деца и юнуши са разказвани в БНА/БА, но какво да правим...
Иначе да те питам някои неща по Т-72, та дано върнем темата в сериозното и русло.
Чувал съм много лоши неща за чешките Т-72, които са ни доставяли. Не само, че са били по-скъпи, но и са били по-капризни и по-чупливи. Навсичкото отгоре като оборудване са се различавали от руските Т-72, което е създавало страхотни логистични проблеми.
Така ли е, по твоите наблюдения?Peace Through Strength -- Victory Through Devastation
Comment
-
На мен пък танка си ми харесва, бяхме на някакво международно учение и наште танкове имаха по добри резултати от Леопард-2, а и се качвах в него, от толкова компютри да ти се завие свят, достатъчно е един кабел да изгори и всичко отива на кино, докато аналоговите прибори на Т-72 са си класика в жанра.
1951 има и други танкисти освен SSmart, вярно е че имам по-малко опит от SSmart, но не ме подминавай като пътен знак. Искам да уточниш чешките или чехословашките, защото и двете имат Т-72, но е по-вероятно да говориш за чехословашките, тъй като от 88 май танк не е внасян, а иначе Чехия в момента има доста добри модификации. Но да, според мен на този на който си пише "Сделан в СССР", а не на чешки е по-качествено.
Comment
-
установихме ,че бронята и не е многослойна
айде по-сериозно - коя броня не е многослойна? както вече беше посочено - композитна броня от самото начало има корпусът, куполът е монолитна стомана, която дава 2,5% по-добра защитеност от композитния купол на Т-64 (стомана, алуминий, стомана) срещу ПБС и изостава с 10% откъм защитеност спрямо кумулативни боеприпаси. За сметка на това пък издържа повече удари, без разрушение. До към средата на 80-те повечето Т-72 за износ са с монолитен купол. От 77-ма нататък всички Т-72 за СССР са с композитна броня на купола - евтиният вариант с пясъчен напълнител, който обаче вече дава много сериозно преимущество пред Т-64.
Comment
-
Темата в този й вид е повече от безсмислена и само повтаря вече обсъждани неща. Не се сещам за ОБТ от поколението на Т-72, което да осигурява (или пък да цели) максимална защитеност от всички страни - броневата защита по обясними причини е максимизирана в предната полусфера - отстрани и особено отзад всеки от тези танкове е значително по-уязвим, та затова, както посочи и Кало, тактическата употреба е решаваща, а не качествата на някой противотанков гранатомет или дори тежка картечница - когато се употребяват по начин, за които не са предназначени, всички танкове са уязвими - дори за условията на терена (каквито снимки имаше в не една друга тема).
Нямам модераторски права в този раздел, че да я заключвам, но ако все пак темата ще се развива и ще е за Т-72, то най-добре ще е да се направи една цялостна оценка на машината по отношение на задачи и предназначение и след това доколко тя им отговаря. А след това да се сравнява с други ОБТ-а.
Може би си струва да се обсъди и подхода към компоновката и конструкцията на танка, в сравнение с други - все пак да не забравяме, че всяко постижение по отношение на отделна характеристика на машината е жертва в друга посока, те.. става въпрос за ред от компромиси, като в различните държави се набляга на различни параметри като водещи при проектирането и конструирането на танкове, което води и до различни компромиси. Да се избира един показател, по който на едно място са направили компромис, а другаде са преценили, че е решаващ и въз основа на това да се твърди, че едната машина е "боклук", а другата "връх", е смешно и безсмислено, затова и има нужда от цялостна оценка.
Защото, да ме прощава генерал Жуков, изречения като това:
След направени тестове бронята на оригиналните руски танкове се оказва непробиваема за почти всички натовски боеприпаси.
Същото е и за такива:
бяхме на някакво международно учение и наште танкове имаха по добри резултати от Леопард-2, а и се качвах в него, от толкова компютри да ти се завие свят, достатъчно е един кабел да изгори и всичко отива на кино, докато аналоговите прибори на Т-72 са си класика в жанра.
Comment
Comment