Модерните танкове

Collapse
X

• Време
  • Show
new posts
  • Gaden Gogi
    The Voice of Reason
    • Oct 2003
    • 10940

кало написа
    Каква е реалната ситуация спрямо ПТ-средствата днес, ще знаем поне след 10-тина години. Ако не стигне до война, де
    Всеки който поне малко разбира от конструкция на танкове и е разглеждал снимки/чертежи би видял колко е дебел челният пакет още от първите снимки на танка.
    Реална дебелина около половин метър, габарит малко над метър. и е 1:1 като този об. 490...по-принцип би трябвало да издържи много, а 80-те си е било направо овъркил.

Comment

• Gaden Gogi
      The Voice of Reason
      • Oct 2003
      • 10940

Super_Hornet написа
      Т-14, доколкото ми е известно има серия от 12 еднотипни машини.
      Това че са направени 12 експериментални машини съвсем не ги прави серийни мога да ти изредя една-две камари обекти и Т-та (американците таки си бележат експерименталните машини) от които са направени по поне толкова и са ис останали експериментални.

Comment

• Gaden Gogi
        The Voice of Reason
        • Oct 2003
        • 10940

Click image for larger version

Name:	168562_900.jpg
Views:	1
Size:	182.9 КБ
ID:	547850
        впрочем една стара снимка
        както се казва открийте 10-те разлики.

Comment

• Dinain
          Платен агент на злото
          • Jan 2006
          • 14111

Gaden Gogi написа
          Официалниданни за масата на Меркава 4 няма, а 65 е 3 и то не в най-тежкият си вариант. според танкисти служили на 4-ката масат му е 72+ тона. а е по-висок но пък и покривът му е несравнимо по-дебел.
          Как пък реши, че това е меродавен източник за теглото - с кантарче ли са го мерили?
          Не знам защо реши, че официални данни нямало - ето ти сайта на танковите войски на IDF, пише го черно на бяло: http://www.yadlashiryon.com/show_item.asp?levelId=64571 + още колкото искаш източници посочват същото. Ако това не са официални данни за теб, то за нищо нямаш официални данни...

Хорнет, въпросът ми (към Крамер) за железниците беше с много проста логическа конструкция - щом Абрамс го возят насам-натам с железница, значи и Меркава могат. Разликите в габаритите и теглото са пренебрежими (освен ако не вярваме на свидетелствата на Гоги за 72 тона, противоречащи на всичко написано в нета).
          Т.е. или няма реален проблем да се возят такива машини с железница, или има, но той не е толкова критичен (щом Ейбрамс си е жив и съществува).

А в Израел няма толкова развита ЖП инфраструктура, там се пренасят с камиони. Но напоследък са започнали призиви точно затова - да използват повече ЖП.

Click image for larger version

Name:	15.jpg
Views:	1
Size:	263.2 КБ
ID:	547851

Я, Ейбрамси на ЖП! Че и по два на вагон!? Значи може на вагон да се натоварят 124 тона, но Меркава не може? Дали пък проблемът не в 6-те сантиметра повече ширина?
          "No beast so fierce but knows some touch of pity."
          "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

• Kramer
            ветеран
            • Mar 2009
            • 2898

тунелите са проблем. Където ги има.

Comment

• Лейн
              ветеран
              • Feb 2006
              • 7116

Gaden Gogi написа
              [ATTACH=CONFIG]28502[/ATTACH]
              впрочем една стара снимка
              както се казва открийте 10-те разлики.
              Като почнем от концептуалната разлика, че екипажът не е отделен от боеприпасите и горивото ли? И стигнем до напълно различните технологии, и бая отдалечени във времето - и при КАЗ, и при ДЗ, и при основна броня. Плюс окачване, верига и опорни ролки, двигател и трансмисия.
              Иначе - да, и двата са перспективни танкове - единият - плод на съветската школа, другият - на руската (базирана на огромния опит на съветската, не само Молот, но проектите преди, както и 299, 195, плюс нови технологии)

Comment

• Super_Hornet
                Временно суспендиран
                • Sep 2012
                • 1553

Dinain написа
                Как пък реши, че това е меродавен източник за теглото - с кантарче ли са го мерили?
                Не знам защо реши, че официални данни нямало - ето ти сайта на танковите войски на IDF, пише го черно на бяло: http://www.yadlashiryon.com/show_item.asp?levelId=64571 + още колкото искаш източници посочват същото. Ако това не са официални данни за теб, то за нищо нямаш официални данни...

Хорнет, въпросът ми (към Крамер) за железниците беше с много проста логическа конструкция - щом Абрамс го возят насам-натам с железница, значи и Меркава могат. Разликите в габаритите и теглото са пренебрежими (освен ако не вярваме на свидетелствата на Гоги за 72 тона, противоречащи на всичко написано в нета).
                Т.е. или няма реален проблем да се возят такива машини с железница, или има, но той не е толкова критичен (щом Ейбрамс си е жив и съществува).

А в Израел няма толкова развита ЖП инфраструктура, там се пренасят с камиони. Но напоследък са започнали призиви точно затова - да използват повече ЖП.

[ATTACH=CONFIG]28503[/ATTACH]

Я, Ейбрамси на ЖП! Че и по два на вагон!? Значи може на вагон да се натоварят 124 тона, но Меркава не може? Дали пък проблемът не в 6-те сантиметра повече ширина?

Динайн, въпросът беше за нашенските условия.

Ако забеляза посочих, че си карат Абрамсите, и не само тях, но има разлика в ЖП-платформата. Крамер ти е посочил за тунелите, аз бих добавил и мостове, пътища. Става дума за съвсем различни условия на експлоатация.

Относно Меркава - тя си е създадена изцяло за еврейските нужди, съобразявайки се с местните условия на ТВД. Струва ми се, че при това е много успешен проект.

Comment

• Dinain
                  Платен агент на злото
                  • Jan 2006
                  • 14111

Че кой го интересуват българските условия?
                  Говорим за Ейбрамс, Меркава и Армата - доколкото знам, няма изгледи скоро да се появят в БА, та не виждам каква е връзката.

Comment

• Amazon
                    Нередовен
                    • May 2006
                    • 7016

Dinain написа
                    В контекста на скорошните разговори в една друга тема (Техниката през ВСВ) започвам да се замислям доколко се влияем от имидж, наложен от разни форуми, популярни филмчета и пр.
                    Пък от години Меркавата я наричат "подвижен бункер", "хамбар", "много тежка", "грамадна" и т.н. ??
                    Прав си, случва се понякога, трябва да се чете преди да се обобщава(както аз направих). Ако някой в кръчмата ми беше казал че Меркава 4 е толкова подвижна колкото последните версии на Ейбрамс, щях да се пресегна през масата и с опъкато на ръката да му изплющя един през зъбите.

Направих си труда да сравня "огромните размери и тежест на Меркава" с тези на М1 и на Армата, и какво се оказа - като тегло и габарити е напълно съпоставим с Ейбрамс
                    Не съм си изразил читаво мислите. Опитал съм се да кажа че и Ейбрамс и Меркава тежат много повече от връстника си Т-72 и модификации. А Ейбрамс освен това използва и скъпи материали. Обеднен уран, а последните подобрения които правят в Крайслер включват и титаниеви плочи.

Както и там за труднопроходимите Пантери и високопроходимите Шърмани.
                    За пантерите легендата идва от първото им представяне на Източният Фронт. Трансмисията се троши и танковете стават паметници. От там нататък иди обяснявай че нямаш сестра.

П.П: Иначе сте направили темата МНОГО интересна, поне за мен. Мисля че КАЗ не е обсъждана сериозно във форума, а засега това явно е бъдещето. Поне според танкостроителите от Русия и Израел.
                    This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

• Amazon
                      Нередовен
                      • May 2006
                      • 7016

Кухулин написа
                      Съмнително е, че ще постигнат някаква икономическа целесъобразност, поне на този етап. Реално няма пазар за такъв танк, няма кой да го купи в достатъчни количества. Виж, Т-15 е друго нещо. В тая посока трябва да се работи с всички сили.
                      Обаче с новото голямо оръдие с телескопичните боеприпаси. Представи си механизирана бригада въоръжена с 200 такива чудесии. Не ти трябват танкове. Корнета прекрасно ще се оправя с по тлъстите цели.
                      This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

• Angelmr
                        ветеран
                        • Jun 2005
                        • 1398

Amazon написа

За пантерите легендата идва от първото им представяне на Източният Фронт. Трансмисията се троши и танковете стават паметници. От там нататък иди обяснявай че нямаш сестра.
                        Офтопик:
                        Тя трансмисията и след това се троши. Е с една идея по-малко, мисля че докарват до 200-250 километра към края на войната, а средния пробег между две "строшавания" за цялата война е между 140 и 160 километра (в зависимост от източника). Предвид че танка носи гориво за 500 километра пробег това го превръща в може би най-уникалния танк в историята, който носи повече гориво (2-3 пъти) от колкото трансмисията му го издържа без повреда.

Comment

• Gaden Gogi
                          The Voice of Reason
                          • Oct 2003
                          • 10940

Amazon написа
                          А Ейбрамс освен това използва и скъпи материали. Обеднен уран
                          Напротив, обедненият уран е много евтин материла, той реално е отпадък.

Comment

• Gaden Gogi
                            The Voice of Reason
                            • Oct 2003
                            • 10940

Angelmr написа
                            Предвид че танка носи гориво за 500 километра пробег
                            Пантера не носи толкова гориво.

Comment

• Gaden Gogi
                              The Voice of Reason
                              • Oct 2003
                              • 10940

кало написа
                              Като почнем
                              Като почнем с това че дори нямаш идея какво е това на снимката Минем през факта че това е единствената снимка на нещото в нета, и то защото АЗ я пуснах ( за което ми спретнаха страшен скандал). Но въпреки че хабер си нямаш ръсиш мозък.
                              Впрочем на другите снимки приликата е още по-голяма...включая разположението на екипажа.
                              Но иначе да, руското е "без аналози в света"

Comment

• Dinain
                                Платен агент на злото
                                • Jan 2006
                                • 14111

Малко повече за Трофи: през последната операция в Газа е използвана активно, като много Меркави вече са били с такава. Регистрирани са 12 прихващания, на РПГ, Корнет и Метис. Системата не се е задействала, когато е преценяла, че проектилът не застрашава танка.
                                След операцията са подновени опитите да се продаде системата на амерканската армия, което си среща силна "патриотична" съпротива. Има разработени и по-леки версии за бронетранспортьори, джипове и т.н.

Comment

Working...