Еми да, то напоследък се поомешаха нещата. Или танк с десант, или БМП с танково оръдие.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Модерните танкове
Collapse
X
-
към Кухулин
извинявай, позабавил съм се с отговора, но човек понякога пропуска по нещо. Все пак:
Кухулин написаТанковете имат проблем с огъня по горните етажи, когато са на тротоара пред блока. Тоест, при елементарна тактика това се решава.
1) това на свой ред се "контрира" с грамотна тактика при построяването на отбраната;
2) дори при грамотна тактика на настъпващите (избиране на подход и огневи позиции) твърде много зависи от реалния архитектурен план на града, т.е. със сигурност ще има както позиции, които позволяват танковете да се разположат достатъчно далеч, че да могат да обстрелват горните етажи, така и такива улици, в които това не е възможно, освен частично и с ниска ефективност.
Така че нуждата от машина с въоръжение, което има доста по-широк сектор на вертикален обстрел си остава (нужда, която доколкото съм чел е отбелязвана не веднъж като опит от градски бой). Иначе тактическите възможности са ограничени, което при грамотна тактика може да се използва от отбраняващите се.
Кухулин написаЗависи кой какво иска от тази машина. Ако трябва да се поддържат танкове, приоритетите са 1) сензори, 2) БИУС (data fusion + NW), 3) многоканалност и 4) бърза реакция. Калибрите и секторите на обстрел са второстепенни проблеми. И е ясно, че никога няма да настигне по ефективност пехотата. Затова пък загубите ще са много по-малки.
Pistone (за твоя пост #982), тук съм съгласен с Кухулин - същата работа ще я върши и БМП, и специализирана ПТУР-машина. Въпросът е, че пак опира до грамотната тактика.
Comment
-
gollum написа Виж мнениеТака че нуждата от машина с въоръжение, което има доста по-широк сектор на вертикален обстрел си остава (нужда, която доколкото съм чел е отбелязвана не веднъж като опит от градски бой).
gollum написа Виж мнениеОт друга страна, интеграцията на цялата тактическа информация в обща система, към която имат достъп и танковите екипажи, и тези на другите машини, и пехотния десант, ще премахне нуждата от специализирана машина (особено като огнева мощ).
Comment
-
Да, знам за какво беше разговора и точно заради подобни "укрепени позиции" има "гласове", че танковете нямат достатъчен сектор на обстрел в определени ситуации (разбира се, липсва и им друго, което е не по-малко важно - достатъчна възможност за наблюдение). Но пък и въпроса с "грамотната тактика" стои. Затова и разговора ни (целия) е донякъде теоретичен (не че при нужда не могат да се потърсят и примери).
Иначе винаги има "други средства", въпроса е колко са удобни (като достъп - т.е. въпрос на организация и подготовка, който си е ограничен и от реалностите), каква е ситуацията, дали могат ад се приложат и така нататък. Въпрос, който се "снема" при наличие на машина с нужните възможности в бойния ред на подразделението на ниско ниво. Но пак опираме до нужда, икономическа ниша и други въпроси, които по-скоро ще направят ненужна въпросната машина.
Кухулин написаСобствено специализирана машина имат само руснаците, ако не се лъжа. И даже те не я купуват.
Comment
-
gollum написа Виж мнениеразговора ни (целия) е донякъде теоретичен (не че при нужда не могат да се потърсят и примери)
Comment
-
Добре, а сега си представи стандартна улица със сгради от двете страни, ширина около 8-12 метра, сградите са 4-8 етажа, пътя ти минава през тази улица. Колко често ще имаш нужната дистанция (40 м) за да покриваш сградите и от двете страни до третия етаж? Т.е. ще трябва така да си прецениш маршрута, че да минаваш само по достатъчно широки улици (за предпочитане, площади), така че да имаш необходимите огневи позиции. Не казвам, че е невъзможно или че няма достатъчно ситуации/градове,/места в тях, където пространствата са достатъчно широки. Въпросът е, че това те ограничава в местата, които можеш да избереш, а последното може да се използва от тактически грамотен командир при съставянето на отбраната (т.е. кои са вероятните пътища, по които ще си принуден да минеш, кои огневи позиции най-вероятно ще избереш и така нататък). А това може да се използва срещу теб.
Естествено, алтернативата е твърде скъпа, т.е. да се прави специализиран танк само за градски бой със съответните възможности на въоръжението, затова едва ли ще я видим, освен ако градските сражения със симетричен и тактически грамотен противник не станат ежедневие.
Comment
-
gollum написа Виж мнениеДобре, а сега си представи стандартна улица със сгради от двете страни, ширина около 8-12 метра, сградите са 4-8 етажа, пътя ти минава през тази улица. Колко често ще имаш нужната дистанция (40 м) за да покриваш сградите и от двете страни до третия етаж?
Comment
-
gollum написа Виж мнениеАко говорим за сферичен кон във вакуум - да.
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениебойния модул кой го знае дали е обитаем.
Comment
-
До края на годината - още 150 модернизирани Т-72Б3 в ЗВО на РА. Основните разлики с Т-72Б са в повишената защита, но най-вече - ново СУО и вероятно - АЗ, даващи много по-големи огневи възможности, вкл. - нови БПС, АСЦ и прочее на нивото на Т-90А.
Comment
-
MSPO 2013 Video Show Report MBDA Aster VTOL UAV Virus LSV PL-01 Tank Concept
След 6:50. Не бях забелязал радарчетата по купола. Явно са се огледали сериозно в Меркава
Comment
-
Интересен (от историческа гледна точка) доклад, който показва как САЩ са гледали на развитието на възможностите си за борба с танковете на Варшавския договор някъде в първата половина на 80-те.
Докладът е бил секретен и е разсекретен през 2004 г. Има забавни моменти:
Peace Through Strength -- Victory Through Devastation
Comment
-
кало написа Виж мнениекъде БК
С тези барабани звучи малко ала Молот.
Хм, според мен някои танкови фенове няма да се съгласят с плюсчето на стр. 10
Comment
Comment