Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Т-72 с-у М1 Abrams

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Към Тъндърчийф: Четеш ли си постовете? Или моите? Врата на съветски тип жилище, в съветски блок, няма как да не съм виждал. И не е някаква непробиваема преграда, а в повечето случаи е доста паянтова конструкция.
    Нататък. Ако чеченските бунтовници решат да нападат няма да е засада, но явно говорим за различни случаи. Единия е ако войските, разполагащи с бронирана техника са в отбрана, а другия, този за който споменавам аз, е когато същите чеченци правят засада на руска колона, ситуация често срещана в Грозни. Но на мен не ми се спори по принцип, а и не виждам смисъл. Каквото имах да кажа дотук, го казах.
    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
    Проект 22.06.1941 г.
    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

messire Woland написа
      Към Тъндърчийф: Четеш ли си постовете? Или моите? Врата на съветски тип жилище, в съветски блок, няма как да не съм виждал. И не е някаква непробиваема преграда, а в повечето случаи е доста паянтова конструкция.
      Нататък. Ако чеченските бунтовници решат да нападат няма да е засада, но явно говорим за различни случаи. Единия е ако войските, разполагащи с бронирана техника са в отбрана, а другия, този за който споменавам аз, е когато същите чеченци правят засада на руска колона, ситуация често срещана в Грозни. Но на мен не ми се спори по принцип, а и не виждам смисъл. Каквото имах да кажа дотук, го казах.
      Пак не си разбрал какво исках да кажа, но здраве да е. Не искам да се заяждам(а в случая нямаше да е лошо) щото накрая аз ще изляза лош.
      И аз казах квото имах да казвам.
      Само си помисли какво би се случило ако на един етаж има 4 апартамента и ти започнеш да прочистваш 1 а аз съм вече в 3. Явно като метнеш Ф-1 или РГ-42 аз вече ще знам че си там и ще те чакам. И когато влети съответното отделение през вратата и на "моя" апартамент явно, че всички ще сме добре скрити(бол такива места даже и в руска "комуналка") за да се опазим от гранатата, а след това пехотата ще бъде посрещната с огън и до тука беше прочистването
      Last edited by Thunderchief; 15-12-2004, 17:45.
      Can't talk! Got to Shoot!

Comment

messire Woland написа
        Към Тъндърчийф: Четеш ли си постовете? Или моите? Врата на съветски тип жилище, в съветски блок, няма как да не съм виждал. И не е някаква непробиваема преграда, а в повечето случаи е доста паянтова конструкция................
        Личи си че си бил отдавна в Русия, аз бях наскоро и вратите на стандартна жилищна кооперация съвсем спокойно издържат обстрел с пистолет и АК виждал съм с очите си вдлъбнатини и частични пробойни по врата на блок... после етажа също има отделна врата която също е бая здрава а и вратите на жилището са си ячки... и това го видях в поне в 5-6 блока в различни райони на Москва през 2001 година.... А за тактиките дето я обсъждате, ами всички сте доста прави с едно единствено изкючение - в момента в който противника , независимо чеченци или руснаци, ти хване методите той веднага измисля контраметоди... при тая мръсна война е важно да действаш без модел , което не значи без спазване на основните принципи на боя в градски условия - гледай винаги някой да те прикрива и не се опитвай да вършиш и работата на другия, защото така няма да можеш да свършиш и своята.... да не ги изброявам щото са си много а и ги има на много места ... ама погледнете и военния вариант на законите на Мърфи - там има много истини
        may the Force be with you

Comment

Някъде бях чел, че в Чечня не са пращани никакви Т-80, само Т-72 и по-стари.

За това как лесно се прикриваш в затворено помещение от граната в него не ми звучи въобще реалистично, като се има предвид какво налягане създава взрива вътре в малката стая. Но нямам доказателствени източници.

И като стана дума за източници, няма да е зле всеки да цитира своите.
          albireo написа
          ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Става дума за войната в Чечения през 1995 година, в мемуарите на В. Миронов, в книгата "Я был на этой войне". Който иска, нека спори с него по въпроса, както вече казах.
            Той някъде беше публикувал email адрес, може да му се обясни, как нищо не разбира и че не може това или онова да се случи
            Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
            Проект 22.06.1941 г.
            "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

messire Woland написа
              Става дума за войната в Чечения през 1995 година, в мемуарите на В. Миронов, в книгата "Я был на этой войне". Който иска, нека спори с него по въпроса, както вече казах.
              Той някъде беше публикувал email адрес, може да му се обясни, как нищо не разбира и че не може това или онова да се случи

Приятно четене
              We don't see things as they are, we see them as we are
              ---Anais Nin----

Comment

Imperial Friedrich написа
                Някъде бях чел, че в Чечня не са пращани никакви Т-80, само Т-72 и по-стари.

За това как лесно се прикриваш в затворено помещение от граната в него не ми звучи въобще реалистично, като се има предвид какво налягане създава взрива вътре в малката стая. Но нямам доказателствени източници.

И като стана дума за източници, няма да е зле всеки да цитира своите.
                Зависи в кои части. Вътершните войски примерно имат даже и Т-62. От друга страна федералната армия си има Т-80. За гранатата, все пак става дума за апартамент(който даже и във вариант "комуналка" има стая кухня и сервизни помещения). А естествено че никой няма да кеси в антрето където дори и да не е налягането на взрива няма да останеш жив заради осколките(все пак това е основния поразяващ елемент на гранатата)
                Ето го и моя източник

Comment

Тази втората статия все пак се отнася за началния период на войната. Само тогава чеченците имат пълна свобода на движението, а пък руснаците използват танкови колони из града (като в първия опит за превземане на централния площад например, където цялата колона е разкълчищена точно по тоя метод). В последствие обаче маневреността на чеченците е ограничена (общо погледнато разбира се, отделен човек винаги може да се придвижва незабелязан), а за успешното прилагане на тая техника все пак трябва относителен пълен контрол на околния квартал. При атаките на конвоите в по-късния етап вече руснаците действат значително по-различно - първо пехотата язди върху бронираните машини, осигурявайки по-добра обзорност и готовност за десантиране (разбира се, че това е по-опасно при пушечен огън, но пък не е възможно с един залп да се елиминира цялата колона ), след това при самото нападение се пуска димна завеса, пехотата се сваля и тя контраатакува околните блокове. Въоръжението на бронираната техника подавя доколкото е възможно отвън оргневите точки на чеченците, докато кашиците прочистват стая по стая. Ясно е, че това е бая рискована операция и загубите са неизбежни, но пък и вече не се случва чеченците да елиминират цяла колона на спокойствие (както в първите опити на руснаците, където нито е имало достатъчно десант на машините, нито пък въобще е опитвано да се прочисти съпротивата - само юруш със затворени люкове, пък докъдето стигнем). А самото прочистване на блоковете е достатъчно добре описано в спомените на тоя капитан в по-горния линк. И е факт, че е било успешно, независимо от комплексната структура на "панелката"
                  А някъде имаше и статия за агресивната тактика на руснаците и промение в нея в резултат на опита. Трябва само да я намеря. Но и там се говореше ясно, че пехотата и техниката са ясно разделечени, като машините остават най-често назад и осигуряват поддържащ огън, докато пехотата действа напред. То в горните мемоари също имаше такъв момент, там при окончателната атака на площада.
                  XV mile the sea brode is
                  From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Да, намерих май тази статия дето споменах:

Обърнете внимание на пасажите с променената руска тактика.
                    XV mile the sea brode is

Comment

Мерси за статията

Comment

Пак заповядай А между другото там има още сума статии за Чечения, пък и не само за там, само отидете на главния адрес
                        XV mile the sea brode is

Comment

Leo-2 = 2,00
                          PT-91 = 1,25
                          T-72M1 = 1,00
                          T-55AM = 0,50
                          T-55A/U = 0,25
                          AFAIR these are data for computing battle strenght of our army.
                          Отговор на поляк относно как армията им вижда Леопард 2А4, които получиха, в сравнение с Т-72, които имат от преди. PT-91 е тяхна модернизация на Т-72.
                          albireo написа
                          ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Ето една гнила империалистическа книжка за Т-72. Тази серия по принцип не е много обстойна, но пък е концентрирана и обективна.

Osprey - New Vanguard n.006 - T-72 Main Battle Tank
                            albireo написа

Comment

Отговор на поляк относно как армията им вижда Леопард 2А4, които получиха, в сравнение с Т-72, които имат от преди. PT-91 е тяхна модернизация на Т-72.
                              При това става въпрос не за последната модификация на "Леопард", а за такава, която е екипирана с 44 калиброво 120 мм оръдие (а последната е с ново 55 калиброво 120 мм).

Comment

Leopard 2A4
                                albireo написа

Comment

Working...
                                X