Dinain написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Роля на ОБТ в съвременните конфликти
Collapse
X
-
gollum написа Виж мнениеОт друга страна, 30 мм вероятно ще върши повече работа за неутрализация - осколъчно-фугасния ефект е много малък (в сравнение с 57 мм и 125 мм). Т.е. в тази роля сдвоено 30 мм или единично 57 мм ще има предимство пред 120+ мм.
57мм снаряд.
gollum написа Виж мнениеНе знам какви са възможностите на 57 мм оръдие (не знам дали е завършено), но може да се предположи това-онова. Доколкото схващам, масата на снаряда ще е някъде около 2,5 кг, масата ВВ вероятно ще е около 0,35 - 0,4 кг
Между впрочем ето цяла статия с готини картинки за огневото въздействие на 57 мм. снаряд:
http://dtic.mil/ndia/2003gun/boren.pdf
Разбира се не е като 125 мм танково оръдие, но е впечатляващо. Оказва се че и бойни модули с подобен калибър предназначени за бронирани машини изобщо не се ограничават до новият руски модул "Байкал". И други работят по въпроса.Last edited by Amazon; 17-08-2015, 19:55.This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
Амазон, отказват да споря по нечии си хипотетичти идеи за нещо си, дето нямат връзка с реалността. Посочих вече каква е тя, и вероятностите за промяната й са нулеви на този етап. Просто, защото няма нужда.
Граденето на танкове-пенкилери, както правилно отбеляза Гоги (ето че и аз мога да се съгласявам с него ) ще доведе до машина с много насоки на действие и потрисащо зле във всяка една от тях, защото е:
1. неефективно
2. недомислено в технологичен план
3. нелогично
4. невъзможно
Танкът, както и всяка друга единица бойна техника е резлутат на разумен компромис и еволюция, продължила бая време. Както и на значителен конструкторски, експлоатационен и боен опит. При съществуващата тенденция на намаляване на екипажа и автоматизация на основните функции, просто няма как, а и защо, да му се бутат отпред и отзад странни за него неща като огнемети, ПЗРК и прочее. За тях си има специални машини и части. Колкото до картечницата на купола - отдавна е решен въпросът със защитата й - като се започне с бронирана куполка, ползвана от някои западни танкостроители, и се мине през дистанционно управляемата картечница при Т-80УК/УД и някои варианти на Т-90, та се стигне до всички съвременни танкове и модернизации.
Comment
-
Амазон написаАз съм с впечатлението че повечето загинали са докато тичат през прострелвано пространство, придвижват се на позиция, движат се по градски улици и т.н.. Това на усещане - не мога да го докажа.
Както и да е, това е странично, говорим за едно и също нещо. БТР си действа на бойното поле, а не само извън него, т.е. доставя пехотния десант там, където трябва да действа. Ясно е, че ако няма как да използват прикритие (местност, сгради и прочее), единствената им защита е бронята на транспортьора.
Амазон написаА жертвите в котелите от артилерия, щото войниците в камиони на открито, плитки окопи или тенекиени БТР-и. И като падне "град" и става касапница.
Но да не разводняваме темата, мисля че се разбрахме.
---
Амазон написаНяма смисъл да сравняваме 57 мм с 30 мм. Дори сдвоено. Оставя погрешно впечатление че са подобни а те не са: 57 мм е оръдие а 30мм много тежка картечница.
Що се отнася до това кое е картечница и кое - оръдие, това е въпрос на определение. ЗА мен и двете са оръдия и мисля че общо взето всички определения са такива. Иначе на същия принцип можеш да сравниш 57 мм с 75 и да твъдиш, еч първото е картеница, а второто оръдие.
Амазон написаНещо такова, но ВВ вероятно ще е малко повечко. На Бофорс е почти половин кило ВВ (0.46 кг.) и то на снаряд тъпкан с електроника и сериозна осколъчна част.
За мен нещата стоят така - смятам, че основната причина да се "качат" на малко по-висок калибър, т.е. на "средно" автоматично оръдие е въздействието срещу пехота в укрития/укрепления, а не толкова борбата с добре защитена техника (макар сигурно и това да го има, но на заден план). Общо взето - то се вижда и от сравнението, при около 3 пъти по-ниска скорострелност спрямо 30 мм, 57 мм има до 6 пъти по-тежък ОФ снаряд, т.е. и ефективността му ще е някъде в тези предели. Плюс, по-големият снаряд вероятно ще позволи в бъдеще и повече електроника, т.е. по-ефективни взриватели и може би управление.
Т.е. без да жертваш особено скорострелността, ще можеш по-ефективно да се бориш и с въздушни заплахи, да поразяваш полеви "меки" цели в укрития и да се повиши ефективността срещу бронетехника (и ефективният обсег). Естествено, на определена цена.
Comment
-
Торн, може би си струва да се обсъди конкретната ситуация/проблем, та да си изясним позициите. Да речем, защо смяташ, че не може да се организира ефективна комуникация между щурмова и артилерийска група?
Ако трябва да се овладее населено място и се реши да се ползват механизирани сили, каква ще е правилната тактика? От моя гледна точка, да се пробва директно с неподготвен или неподдържан механизиран рейд е изключително рисковано. Има примери, когато е успешно и, мисля че доста повече примери на провали. Плюсът е, че може да се постигне задачата бързо. Минусът е, че има шанс за успех само ако противникът не е подготвен.
Ако противникът се е подготвил (психологически и физически (т.е. подготвил е позиции, укрепления, събрал е ресурси и сили и прочее)), тогава единственият смислен начин е първо да се обгради целия град, т.е. да се подготви правилна обсада. След това да се осигурят тиловете, защото без тях механизираната група няма особени шансове да действа ефективно (обречена е). Чак след това да се влиза в града.
Въпросът е, че на този етап няма никакъв проблем да се подготвят артилерийски позиции извън населеното място (така или иначе, където са тиловете и комуникациите, трябва да се охранява) и да се ползва за подкрепа на групите, които влизат в града. Разбира се, ако няма подготвен персонал, няма съвременна артилерия и боеприпаси, всичко ще става доста по-трудно и бавно. Но пак това е правилният начин да се действа. Ако няма сили за подобно нещо, вероятно е по-добре да се изчака да се съберат.
Смисълът да се ползват механизирани групи, т.е. да се включват в подобна операция е, че чрез тях може по-бързо и лесно да се подготви и осъществи външния периметър на обсадата, а след това, да се защитава той и комуникациите. В самия град има смисъл да влизат като защита на пехотата и огневи средства. Но не като основа на щурма. За тази цел си има пехота. Няма как липсата на подготвена пехота да се компенсира с огнева мощ - ще се получи описаният от Динаин сценарий . В такъв случай е за предпочитане да се обсади града и да се "мори" чрез обсада.
Общо взето, ако имаш редовна армия, от една страна, и опълчение, от друга, опълчението е ефективно при отбрана в град и при засади. Армията е ефективна в сражения в полето. Логично е, че не е добра идея да се биеш там, където противникът ти е силен, търсиш силната си страна и неговата слаба страна.
Comment
-
Не знам дали тук е най-подходящото място, но все пак. Мнение, озаглавено "К вопросу о живучести Т-72Б", което, общо взето, просто цитира по-старо мнение по въпроса: http://judgesuhov.livejournal.com/74463.html
Интересен за мен бе един от коментарите към съответната публикация на fishki.net - http://fishki.net/post/1641339/comment-15028961/ (не знам каква е тази идиотска мода текстът да се прави на картинка). В посочената там картинка (текст) с неизвестен източник се говори за преувеличената ефективност на съвременните ПТУР. За мен някои аргументи са странни - примерно трудното управление на ПТУР ми се вижда преувеличено, както и че кумулативната струя, понеже е толкова тънка, представлява едва ли не минимална опасност, ако пробие бронята - докато други са доста логични (намалената подвижност и евентуално повишената забележимост на разчета).
Естествено, предвид липсата на източник изложените твърдения не бива да се приемат като окончателна истина, а по-скоро като информация за размисъл.
Comment
-
Не схванах как това рекламно клипче показва, че динамичната защита вече не е фактор (доколкото схващам, от не малко време точно с тази цел се разработват тандемни кумулативни заряди, което води до съответната еволюция в ДЗ (нови поколения)). Старото състезание между средства за поражение и за защита. Доколкото мога да преценя, обикновено остаряването и изчезването на самата комбинация се причинява от други фактори, които нямат пряка връзка с противопоставянето.
Мога да си представя подобна демонстрация - да речем, през 1936 г г. на скорострелно малокалибрено противотанково оръдие, след която някой заключава "стоманената броня вече не е фактор" .
Comment
-
Не се хващайте за думите буквално. Това "не е фактор" добре се вижда на клипа. Аз много обичам визуализациите
Самият факт, как двама - трима пехотинци преодоляват от голямо разтояние съвременна защита на ОБТ, заслужава внимание в контекста на темата. Никой не е казал, че не можем да продупчим танка с друг танк.
Ако погледнем реалистично, подобна защита (като в клипа) ще имат с пожелателен характер почти 100% от ОБТ, на които им предстои конфликт в някакво обозримо бъдеще.
Разбира се изваждам от списъка САЩ, защото там с танкове, без танкове, мачът е свирен. Също и танковете на европейските членове на НАТО - първо, са в хомеопатично количество, второ, много е вероятно, че няма да се използват по предназначение.
Остава Израел, но там и бронята и всякаква хай тек защита си е налице, неща, които малко биха могли да си позволят. Да не говорим, че сигурно няма кой да им ги продаде.
Comment
-
92-ра година?!
Иначе, ето друго клипче, без да е рекламно. Може и да е пускано...
Това, клипче дето показва кой е фактор и кой не е, ми прилича на демонстративните боеве в които Учителят натръшква учениците си със заучени хватки, докато те отпуснати като макарони, се опитват нелепо да го ударят или засегнат, а той подготвен ги мята като прани гащи по тепиха. Ситуация която в улична обстановка никога не може да бъде възпроизведена. Та и там така... статична цел, къде защитена адекватно, къде не и бой по нея с кой каквото има...Трол по списък.
Comment
-
Точно това казах по-горе - това че Израел или САЩ, или Германия имат еди каква си активна защита, не значи, че всички други реално участващи в конфликти я имат. На практика в съвременните конфликти, без гореспоменатите, всички други ОБТ нямат активна защита.
Между другото малко смятах на ум. По-горе в темата имаше сметки за цени, а и аз съм смятал преди в други теми, но се сещам, че винаги се пропуска логистиката като калкулация.
Винаги в темите смятаме, че един противотанков комплекс примерно струва 50-100к долара, а един ОБТ 2,5 - 3 - 6 милиона. 50-60 пъти разлика в цената, плюс двойна в обучение и издръжка на екипаж (разчет).
От тук нататък - колко цистерни с ГСМ, колко ремонтни работилници, колко евакуационни машини, колко механици, шофьори, техници, камиони с прицепи за бърз транспорт... а ресурса и периодичните ремонти. Само цената на подържащите машини може да гони цената на самият ОБТ. От там нататък са заплатите - а те винаги са по-голямата цифра. Това всичко подържано с десетилетия. Разликата в цена отива не 50-60 пъти, а в много стотици, ако не и в хиляди пъти в полза на леките оръжия спрямо ОБТ.
А иначе противотанковата ракета си седи в контейнер поне десетилетие, без да е необходима и стотинка за подръжка.
Comment
-
Точно се готвех да посоча същото .
Има и друг, според мен, съществен момент - за да изчезне дадено средство, трябва да има друго, което да го замени, т.е. да върши неговата работа по-добре. Затова и развитието на спрециализирани ПТ-средства не изважда бронетехниката от играта по-рано - няма засега вероятност да го направи и сега. Затова и написах малко по-рано, че промяната идва не като резултат на естественото превъзходство на атаката над отбраната в дадената област (в резултат а на пределен прогрес), а поради някаква промяна в друга област или поява на ново средство.
Впрочем, за пример можем да вземем авиацията - преносимите зенитни комплекси са сравнително евтини, поразяваната с тях авио-техника е много по-скъпа (съотношенията са дори по-фрапиращи от тези, за които става въпрос тук). Естествено, това не води до отказ от авиация, просто до развитие в технологиите и до определени тактически промени. Тук "играта" е същата.
А като говорим за стойност - ДЗ е много евтино контра-средство, което видимо върши работа.
Разбира се, трябва да се помни и друго - рядко единично попадение (дори и да преодолее защитата) изважда от строя бойна машина.
Comment
-
Desperado написа Виж мнение92-ра година?!
Иначе, ето друго клипче, без да е рекламно. Може и да е пускано...
gollum написа Виж мнениеРазбира се, трябва да се помни и друго - рядко единично попадение (дори и да преодолее защитата) изважда от строя бойна машина.This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
Comment