Nick написа
Виж мнение
Такова оръжие (тук го наричаме така) не е "всеядно". Т.е. е капризно към патроните, а това за военно оръжие е много лошо (пък и за всяко друго). Освен това обвързването с една-две фирми е много лошо за една държава. Тя става зависима от политическата и търговска конюнктура на други държави. Всъщност това всеки любител на историята го знае по-добре от мен.....
Че също и на лов за едър може много яко да те издъни, да не кажа по-лошо. Като си спомня засичащите патрони на Федерал, добре че не излезе някой глиган! Но там не разбрах дали проблема беше с барута или с дължината на гилзата (а може би и с вносителя на лошокачствена партида патрони).
Когато писах, че всяко оръжие си предпочита патрона, имах впредвид че с определени марки патрони дава доста по-добра точност/групираност отколкото с други; Но, "всеядността", т.е. възможността да стреля с различни марки патрони е друга важна характеристика на оръжието (разбира се изключвам някой изключително некачествени и с много големи разлики от стандарта патрони). А в самите стандарти за производство на американските и европейските патрони има някой разлики, понеже се наблюдават от различни организации - СААМИ (SAAMI) и КИП (C.I.P.); Отделно патронниците на цевите на различните производители са различни; Отделно допуските в механиката; И в резултат за гражданските оръжия - няма единен стандарт за производство на АР; Оттам оръжията на едни фирми издържат 200 изстрела без засечка, други 400, а трети се представят учудващо добре на състезания - 600-800 изстрела без засечка (даже и арки!); Все пак 200 изстрела последователно, 95% от притежателите вероятно никога не ги достигат и за тях оръжието е отлично, търговията върви, но когато едно оръжие се подложи на по-екстремно натоварване много бързо се разбира кое е качествено и кое не става. Оттам и проблемите с гражданските арки; А едно засичащо оръжие ти разваля настроението и ти вгорчава живота (не дай боже нещо по-сериозно, като при война) много поевче отколкото едно сравнително по-неточно, но функциониращо без грешка оръжие.
Проблемът не е само с АР; Доста ловни карабини имат славата на ненадеждни и засичащи;
Проблем със засечките съм чувал че има една карабина на Ремингтон, модел 7400, който стреляше добре с патрони на фирмата производител Ремингтон, но колегите ловци масово се оплакваха, че засича с патрони на други производители, предимно европейски и особено по-островръхи; Не знам дали в по-новия им модел 750 го решиха този проблем. Чувал съм оплаквания от колеги че друго ловно оръжие, Бенели Арго, започва да не презарежда поради замърсяване след 40-50 изстрела (не знам с какви патрони, но тогава релоуда беше забранен); Повече от 4-5 изстрела на лов на практика не се случват, но ако постреляш повече и не почистиш.... Подобни проблеми с презареждането имаше и една ловна полуавтоматична карабина на Зиг ........... Чувал съм даже и за болтови карабини имащи проблеми със затварянето на затвора с различни марки патрони (стегнат патронник при спортни модели). И т.н.
Но когато чуят че засича за армейско оръжие повечето хора приемат това за недопустимо (и идентифицират гражданските и спортни варианти на армейските оръжия със самите армейски, които са доста различни). И е нормално: когато приемала на въоръжение Колт 1911 (или когато поставяла условията на конкурса за пистолет - вероятно по-добре от мен можеш да кажеш) американската армия е поставила условието, оръжието да издържа 2000 изстрела без почистване, без засечка; За АК се носят легенди за надеждността му (е не винаги достверни, но си е надежден)....... А армейската М16/М4 поначало си има славата на jam-o-matic; Ето една статия на известен американски оръжеен автор по темата М16/М4: http://www.chuckhawks.com/ar_disgrace.htm
Обърни внимание, споменава се един знаменит тест на американската армия за надеждността на М4 спрямо някой други платформи/оръжия:
We know that, according to Army tests, the HK416 was “3.77x more reliable than the M4,” the FN SCAR “3.85x more reliable than the M4” and the XM-8 was “6.95x more reliable than the M4.” The failure of M4 barrels confirms SOCOM objections from the Feb 23/01 report M4A1 5.56mm Carbine and Related Systems Deficiencies and Solutions, which concludes that the “M4A1 Carbine . . . does not meet the requirements of SOF.”
Comment