Сравнение на някои типове леко пехотно оръжие

Collapse
X

• Време
  • Show
new posts
  • Лейн
    ветеран
    • Feb 2006
    • 7116

Ти пипал ли си автомат някога? Започвам сериозно да се питам...

Comment

• uzi71
      ветеран
      • Sep 2004
      • 991

майор написа
      Кало,посъветвай твоят приятел да вземе и една кофа студена вода за охлаждане на АКМ-а...
      Е това ще бъде интересно - прегрял АК /или всяко друго оръжие/ в студена вода. Какъв ли ще е резултата?

Comment

• Kramer
        ветеран
        • Mar 2009
        • 2898

Преди около 15 г. един български инженер беше разработил АКБ-автоматична карабина "Бакалов". Доколкото си спомням беше по системата "Булпап"-пълнителят е зад спускателния механизъм. Май имаше и пробна серия, но до там...

Comment

• Лейн
          ветеран
          • Feb 2006
          • 7116

ей тук можеш да прочетеш за това творение (на възможно най-малоумния опит за английски ) - http://orajie.start.bg/article.php?aid=3934

не е ясно защо го наричат "карабина"...

Comment

• Kramer
            ветеран
            • Mar 2009
            • 2898

Така, така, но след това нищо не се доразвива. Поне аз не съм чул.

Comment

• майор
              Черното влечуго
              • Feb 2007
              • 206

Ле-ле бирата ми е много !
              Last edited by майор; 17-04-2009, 11:28.
              "Тяжело в деревне без Нагана, когда у соседа есть!..." ... ...

Comment

• DDD
                ветеран
                • Jan 2008
                • 538

майор написа
                LOKKO е абсолютно точен в мнението си. Аз не отричам 7.62АК. Но той е ИСТОРИЧЕСКА реалност.Действително е изключително НАДЕЖДЕН, сравнително евтин,трудно/невъзможно/ контролируем на автоматична стрелба/до 2 изстрела е поносим на дистанция 200-100м/.Бавни мерни прибори. Донякъде тези проблеми са решени в различните, тунинговани с допълнителни мерни приспособления 5.45мм варианти,но мисля,че са само временно решение......
                Два въпроса:
                1. Защо мислиш, че мерните прибори на АК са бавни? Реално при динамичен бой (движещи се обекти) прицелването със секторен мерник е по-бързо от това с диоптричен.
                2. Какво разбираш под ИСТОРИЧЕСКА реалност? Ако 7.62АК е морално остарял, то дали случайно американците създадоха 6,8 SPS? Последният май също не е лесно контролируем при автоматична стрелба.

Comment

• Лейн
                  ветеран
                  • Feb 2006
                  • 7116

до 2 изстрела е поносим на дистанция 200-100м
                  брех, нас пък ни учиха на по три на 300-350 метра и това беше лесно. на 250 се гърмеше по картечен разчет, което също беше лесно...

Затвърждавам мнението си, майор, че ти не си пипал автомат...

Comment

• майор
                    Черното влечуго
                    • Feb 2007
                    • 206

DDD и Кало, като чета мненията ви, малко остана и мен да обхване носталгията по добрият СТАР АК,но съм корав и няма да се разплача... ,пък и предпочитам нещо по-млладо... 1. DDD, "чул" съм,че действително се търси алтернатива на 5.56х45 и 6.8х43RemingtonSPC е може би боеприпаса с по-добри параметри,но за сега унифицираният боеприпас в НАТО е 5.56х45. Нямам впечатления от пушката ХСR на Rob...Arm...необходимо е да попитаме NICK за нея. Ами,ако хърватската версия на Галил-APS95 е по добра от АК.Убеден съм,че лиценза на APS95 не е по-скъп от този на АК.Сравнително евтин вариант за модернизиране на огромната ни армия. Дори Китай от десет години е въоръжен с друга пушка-/Typ-03/QBS-03/.Те сигурно са по-тъпи от нас... 2. Кало,разстоянието до целите е 350-300м.,а не 300-350м. Прав си,че не съм изстрелял много патрони с АК-около 2500 годишно,което наистина е недостатъчно,но"бедна държава,лоши стрелци".Между другото: трябваше да ви учат повече да прикладвате,да се прицелвате и да спускате на "сухо" и с халосни патрони; също така стани перфектен от различни положения и начини за стрелба на 50-100-150м.Останолото е лесно. 3. Да обобщим: 7.62 АК не си оправдава килограмите...
                    Last edited by майор; 17-04-2009, 13:05. Причина: жените...

Comment

• Лейн
                      ветеран
                      • Feb 2006
                      • 7116

м-да. нещата са напълно ясни. още един.

Comment

• Dinain
                        Платен агент на злото
                        • Jan 2006
                        • 14111

на 250 се гърмеше по картечен разчет, което също беше лесно
                        От 250 метра ще уцелиш картечен разчет на куково лято. Ако става дума, и мен са ме учили да лягам по гръб и с FN MAG да свалям реактивни самолети. Кало, не за пръв път бъркаш нормативи, устави и учения с реалността.
                        "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                        "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

• Лейн
                          ветеран
                          • Feb 2006
                          • 7116

От 250 метра ще уцелиш картечен разчет на куково лято. Ако става дума, и мен са ме учили да лягам по гръб и с FN MAG да свалям реактивни самолети. Кало, не за пръв път бъркаш нормативи, устави и учения с реалността.
                          Динайн, не за първи път тролиш. Очевидно съм изживял бая кукови лета, както и много други хора . Е, надявам се все още да не съм изкукал тотално.

Comment

• майор
                            Черното влечуго
                            • Feb 2007
                            • 206

Dinain отново е точен.Кало,не забрявай,че картечният разчет например също стреля.Убеден съм,че е във възможностите на почти всеки да го порази,но няма да има време... Отделно,че огневата подготовка с личното оръжие в БА беше меко казано занемарена, и се извършваше и се извършва, изключително неправилно...Не желая да теоретизирам във форума.За себе си съм стигнал до определени теоретични и практически изводи и умения.
                            Last edited by майор; 17-04-2009, 10:53.

Comment

• Dinain
                              Платен агент на злото
                              • Jan 2006
                              • 14111

Точно това казвам, Кало. На полигона или стрелбището можеш да изживееш кукуво лято. В бойни условия - тц. Ама хубаво, няма да троля повече.
                              "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                              "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

• DDD
                                ветеран
                                • Jan 2008
                                • 538

майор написа
                                DDD и Кало, като чета мненията ви, малко остана и мен да обхване носталгията по добрият СТАР АК,но съм корав и няма да се разплача... ,пък и предпочитам нещо по-млладо... 1. DDD, "чул" съм,че действително се търси алтернатива на 5.56х45 и 6.8х43RemingtonSPC е може би боеприпаса с по-добри параметри,но за сега унифицираният боеприпас в НАТО е 5.56х45. Нямам впечатления от пушката ХСR на Rob...Arm...необходимо е да попитаме NICK за нея. Ами,ако хърватската версия на Галил-APS95 е по добра от АК.Убеден съм,че лиценза на APS95 не е по-скъп от този на АК.Сравнително евтин вариант за модернизиране на огромната ни армия. Дори Китай от десет години е въоръжен с друга пушка-/Typ-03/QBS-03/.Те сигурно са по-тъпи от нас... 2. Кало,............................................. ......... 3. Да обобщим: 7.62 АК не си оправдава килограмите...
                                Тъй: Не разбрах какво стана с "Бавните мерни прибори"? Нещо не мога да приема това твърдение!
                                По останалото:
                                по 1: Калибър трудно се сменя, особено в голяма армия; 6,8СПС го създадоха точно като алтернатива на 5.56х45 поради малката ефективност на новите оръжия с къси цеви (М4) в този последния калибър установена в Афганистан при престрелки с талибани (АК47 основно).
                                по 3: - тегло на AR-M1, 5,45х39, (Арсеналска разнотидност на АК74) 3,18кг (празен), 3,69 кг (с пълен пълнител);
                                - тегло на тегло на AR-M1, 7,62х39, (Арсеналска разновидност на АК47) - 3,62кг (празен), 4,23 кг (с пълен пълнител);
                                - тегло на М16А2 - (3.5 kg) unloaded 8.79 lb (4.0 kg) loaded;
                                Е, къде остана разликата в теглото; М16 е по-лека със 100 грама от АК47 и по тежка с 300 г от АК 74.
                                Изводи: Ако търсим кусури на АК, то не трябва да ги търсим в тази посока!

Comment

Working...