Прочетох статията на remtek.com, тя е много положителна за оръжието, дори завършва с "не може да се отрече, че безгилзовите боеприпаси са жизнеспособна система". Така че явно нейният автор, а и немските и американските оценяващи, не споделят твоето мнение, че системата е проблематична.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Сравнение на някои типове леко пехотно оръжие
Collapse
X
-
Гост
От адресите по-горе, може да видите следната схема:
Горният разрез е на изцяло безгилзов патрон - за него се произнесох вече. Долния разрез е на частично безгилзов боеприпас. Използва се само металното дъно на гилзата, за поместване на капсул-възпламенителя, по-добра обтурация и екстракция на боеприпаса. Това е напълно приложим вариянт! Най-вероятно в тази посока ще се развиват боеприпасите за в бъдеще. Изолацията на откритата част от патрона може да стане или чрез лакиране, или чрез пластмасова облицовка, която може да бъде неизгаряща, частично изгаряща, напълно изгаряща. С това съм съгласен, да!
Last edited by Гост; 11-10-2006, 17:54.
Comment
-
Статията е много стара, изглежда е писана в началото на 90-те години. А фактът, че G-11 е бил готов за производство още в края на 80-те, а до днес такова производство така и не е започнало, трябва да подсказва нещо. Другите сайтове не са толкова ласкави към оръжието, а главната посочена причина е, че страните членки на НАТО нямат желание да преобразяват цялата си производствена база на муниции заради един експеримент - което прави конструкцията наистина безперспективна, както днес, така и в бъдеще. Просто икономията на мед за гилзите явно не обезпечава огромните разходи, които трябва да се направят за преоборудване на всички заводи, произвеждащи стандартните патрони с гилзи...bsb написаПрочетох статията на remtek.com, тя е много положителна за оръжието, дори завършва с "не може да се отрече, че безгилзовите боеприпаси са жизнеспособна система". Така че явно нейният автор, а и немските и американските оценяващи, не споделят твоето мнение, че системата е проблематична.
С оглед на покачващите се цени на нефта въобще не съм сигурен, че замяната на медна гилза с пластмасова и нерециклираща се гилза ще е икономически изгодноAYB написаИзолацията на откритата част от патрона може да стане или чрез лакиране, или чрез пластмасова облицовка, която може да бъде неизгаряща, честично изгаряща, напълно изгаряща. С това съм съгласен, да!
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Гост
Ще цитирам текст от мой учебник по бойни припаси. Примера е даден за артилерийска гилза, но можем спокойно да предположим, че съотношението ще се запази и при патронните гилзи:С оглед на покачващите се цени на нефта въобще не съм сигурен, че замяната на медна гилза с пластмасова и нерециклираща се гилза ще е икономически изгодно
"Какви са икономическите изгоди от използването на пластмасови изгарящи гилзи, се вижда от следния пример. Месингова гилза на 105 mm изстрел тежи 6,5 kg и струва 13,5 долара, а изгарящата гилза за същия изстрел тежи 1,67 kg и струва 4,25 долара".
Comment
-
Не знам кога е писан учебникът ти. Знам че нефта през 2002 г. беше $20, това лято чукна $73, после падна на $58. След 5 години представа нямам колко ще струва. А учебникът ти не знам взема ли предвид че металната гилза може да използва многократно..."Какви са икономическите изгоди от използването на пластмасови изгарящи гилзи, се вижда от следния пример. Месингова гилза на 105 mm изстрел тежи 6,5 kg и струва 13,5 долара, а изгарящата гилза за същия изстрел тежи 1,67 kg и струва 4,25 долара"."No beast so fierce but knows some touch of pity."
Comment
-
Гост
Военните ще си закупят няколко милиона барела петрол специално за боеприпасите и то на най-ниски цени, не се притеснявай за това! :lol:
Comment
-
Да, те "военните" си купуват нефт така, отделно, със собствени си пари, че и си определят специални цени за себе си... айде стига - явно никой няма конкретни данни ("цена на гилзата"? Къде, кога, за кого, купена/произведена от кого?). Но щом смяташ че въпросът е маловажен, можеш да пишеш на НАТО да преразгледат решението си за отказ от Г-11. Може и да ги убедиш.Last edited by Dinain; 12-10-2006, 02:03."No beast so fierce but knows some touch of pity."
Comment
-
Гост
Говориме за бъдеще време. Поне през първата половина на XXI век може да бъдеш сигурен, че металтата гилза ще се задържи изцяло в употреба. Въпроса със замяната и сега не стои на дневен ред.
Comment
-
Значи излиза че сега повтаряш моите думи
А за бъдещето и аз говорех - дадох ти пример как цената на петрола скочи около 3 пъти за някакви си 4 години. След 10 години имаш ли представа колко ще е? Аз нямам, може да е $60, може да е $600 на варел. А пластмасата се прави от петрол, естествено. По въпроса за "сигурното" - сещам за две неща: първо, навремето разглеждах едни илюстрации от 1899 г., представящи живота на европейците през идващия 20-и век, както те са си го представяли. Имаше картинка на джентълмен и лейди, играещи федербал, докато раници с перки ги държаха във въздуха. Та такова чудо 107 години по-късно все още няма - и скоро няма да има
Другото са разните фантастични филми още от 50-те насам, представящи как "след 30 години" ще летим с коли на работа, ще ходим на почивка на Луната и ще имаме колонии на Марс
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
Comment
-
Аааа тоя с изгарящите гилзи е много тежък садист и много мрази артилеристите, имайки предвид че изгарящата гилза никога не изгаря съвсем(и ме съмнява да се прави от пластмаса, а по-скоро от импрегнирана артилерийска цеулоза) и впоследствие разчета продължително извършва определени доста мръснишки на вид възвратно-постъпателни движения(колеги от едни "..град прочут! Град на к..ви и на студ." наричаха тия действия по отношение на 152мм. топ "такова(смегчено от мене) на слона") включващи парцали, смазка и четка на дълъг прът, то разликата в цената не е особено съществена имайки предвид че стандартната метална гилза спестява време на разчета и не оставя останки в цевта. Естествено ако лепнете на топа някоя скъпа система от сорта на продухване на цевния канал с неутрален газ след изстрел можете и да си гърмите с цеулозни гилзи, обаче боя се тогава стандартния топ се превръща в безобразно скъпа играчка. А(да се върнем на темата) как ще продухвате цевта на автомат с неутрален газ(еле пък на автоматична) опасявам се че не ми е ясноAYB написаЩе цитирам текст от мой учебник по бойни припаси. Примера е даден за артилерийска гилза, но можем спокойно да предположим, че съотношението ще се запази и при патронните гилзи:
"Какви са икономическите изгоди от използването на пластмасови изгарящи гилзи, се вижда от следния пример. Месингова гилза на 105 mm изстрел тежи 6,5 kg и струва 13,5 долара, а изгарящата гилза за същия изстрел тежи 1,67 kg и струва 4,25 долара".Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Comment
-
[QUOTE=AYB]Това вече не е вярно! Както вече казах положението на цевта не се променя докато куршума се движи по нея, това става след като той е излетял от цевта. Известно пренебрежимо малко изменение на първоначалната ос на симетрия, има при принципа "плаваща цев", но това практически не оказва влияние върху балистиката на куршума. А постигането на балистичната крива при полета на куршума се постига, чрез настройка на мерника. [QUOTE]
След такова убеждаване започнах до си мисля , че съм забравил теорията на балистиката, пък уж имах шестица. Вярно че беще отдавна ама чак пък толкоз......
Я - в учебниците и на АМВР и на МО пишело същото дето го казах ?????
Comment
-
Гост
Какво точно оспорваш от мойте думи, не разбирам?!
Тези материали и аз ги имам и то в доста по-задълбочен вид. Чел съм ги, запознат съм в общи линии с нещата. Всичко което пише е напълно вярно, но каква връзка има с казаното от мен в по-горните постове?
Comment
-
ами погледни втория си цитат от поста си от вчера, 03:11. Това са моите думи които напълно се покриват от учебниците , а ти започваш с......Това вече не е вярно!..........е разбира се е възможна и грешка при цитирането. А колкото до това дали куршума е напуснал дулния срез в момента когато затвора тръгва назад си напълно прав. Напуснал го е вече!Last edited by uzi71; 13-10-2006, 19:53.
Comment
-
Гост
Спорът беше единственно за това дали цевта се снижава надолу докато куршумът се движи по нея и аз казвам, че не се накланя. Я погледни анимациите. Постарах се като ги правех да синхронизирам движенията на затворите, цевите и куршумите.
Comment

Comment