Сигурно твоите са по-точни. В разните форуми и сайтове, в които ровех, срещнах цифрите 100, 300, 350 и 500 хил. А какво казват гореспоменатите книги?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Калашников или Щурмгевер 44
Collapse
X
-
Dinain написа... А какво казват гореспоменатите книги?
Малко история на номенклатурата. MP 43 е приет през юли 1943; MP 43/I през септември 1943; MP 44 на 6 април 1944. Най-накрая, номенклатурата StG 44 е създадена през декември 1944. Но производството на MP 44 продължава и през 1945, така че в производствените данни за 1945 г, които показвам по-долу са включени както MP 44, така и StG 44. Прието е, че не повече от 100 000 са StG 44.
Общото производство на оръжията от горното семейство е показано на прикачения скан, заедно с оригинални чертежи на междинния патрон.
1943 г. - 19 501 бр.
1944 г - 281 860 бр.
1945 г - 124 616 бр. (това количество включва както MP 44, така и StG 44)Last edited by Nick; 28-09-2006, 23:00.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
Значи общо за "семейството" излизат над 425 хил. произведени бройки - по всяка вероятност това е цитираната цифра. Тези, говорещи за 100-150 хил. вероятно имат предвид само Stg-44. Мерси за чертежите, но немският ми не е чак на такова ниво, за да ги "дешифрирам"."No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Чертежите са интересни с цифровите си данни за теглото (Gewicht) и размерите на патрона и компонентите му. Програмата по разработката на междинен патрон е била интензивна и продължава доста години. Голяма част от патроните, участвували в конкурсите, е била изучавана от САЩ и Англия (и СССР, но там си траят) за бъдещите им щурмови пушки.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
Nick написаАми долу-горе е така, но поради малко по-други причини. Опитът от изминалите войни показва, че разходът на патрони на изкаран от строя вражески войник се е увеличил до такава степен, че дори САЩ се замислят по въпроса. Сравни следните данни:1. Наполеоновите войни - 13 патрона/изваден от строя...
2. Виетнам - 20 000 патрона/изваден от строя.
.....Оттук нататък споровете кое оръжие е по-точно, по-ефикасно и др. малко губят смисъл. ...
А от друга страна,на някой правила ли му е впечатление "превантивната" стрелба от хеликоптер по джунглата :fire:
Обратно към темата - с Щурмгеверът имам /за жалост/ само 10-тина изстрела на полигона при Симитли.Дадох ги , преживявайки всеки от тях .За групираност на попаденията не мога да говоря , тъй като се стреляше по гръдни падащи мишени на 100м, но смятам , че отката му беше по лек от този на АК , може би поради разположението цев-приклад и теглото му.
Comment
-
Todor Pavlov написа..на някой правилo ли му е впечатление "превантивната" стрелба от хеликоптер по джунглата :fire:
..
Другите боеприпаси нямат връзка с темата, просто са в същата снимка, показваща реколтата ми от неотдавнашно gun show.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
Comment
-
Губи ми се смисъла от това изобретение
ако е изсипвано от голяма височина - разсейката е значителна, особенно при наличие на вятър
Ако е от ниско няма да му стига скорост.
Много по ефектно средство ще е напалма, а и значително по точно и предвидимо
Това е някакъв опит за имитация на касетъчна бомба, но без без особен успех според мен.Сънят е слаб заместител на кофеина!
Comment
-
ValBo написа.. разсейката е значителна, особенно при наличие на вятър...
Много по ефектно средство ще е напалма, а и значително по точно и предвидимо...
Що се отнася до напалма, ядреното оръжие е още по-ефективно, но то, както и напалмът не пасват много на темата.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
Comment
-
ValBo написаГуби ми се смисъла от това изобретение
ако е изсипвано от голяма височина - разсейката е значителна, особенно при наличие на вятър
Ако е от ниско няма да му стига скорост.
Много по ефектно средство ще е напалма, а и значително по точно и предвидимо
Това е някакъв опит за имитация на касетъчна бомба, но без без особен успех според мен.
Comment
-
ValBo написаТова е някакъв опит за имитация на касетъчна бомба, но без без особен успех според мен.„Аз, Драгомир, писах.
Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“
Модератор на раздел "Военна Авиация"
Comment
-
За първата световнае напълно вероятно и новаторско, но за Виетнам е по скоро анахронизъм. По това време касетъчните бомби са били изобретени и използвани вече. Разликата във ефективността на двата способа, мисля че няма нужда от коментар.
Относно цената на напалма. Никак не е скъп. А съпоставено като количество/ефективност, е с няколко крачки напред.
Виж, ядрената бомба е скъпа;-)
За мен това чудо на инженерната мисъл е предложено от същите мозъци, пускали големи презервативи на виетнамците;-).
В район на джунглата, дотолкова гъст, че не могат да бъдат открити укритията на виетнамците, бомбандирането с тези "игли" е все едно да гърмиш във всеки храст, защото там някъде имало заек!Сънят е слаб заместител на кофеина!
Comment
-
ValBo написаЗа първата световнае напълно вероятно и новаторско, но за Виетнам е по скоро анахронизъм...
Въпросите за ефективността му със сигурност са били разглеждани от люде, по-умни от мен и теб, така че не бери грижа за американците и не вярвай на всяка измислица за "големи презервативи" и други подобни тъпотии.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
Comment
-
Гост
Едно уточнение;
Не е вярно, че готовите поразяващи елементи (стреловидни, куршумообразни с оперение, сачмени и т.н.) се просто "изсипват" от летателните средства! Заради малкото си собствено тегло и нищожно малкото земно ускорение (g= 9,81 m/s^2), те не биха имали достатъчна поразяваща кинетична енергия в момента на попадението им в целта. Трябва да се пуснат почти от космоса за да добият някаква що-годе прилична енергия. Ето какво пише за тях:
"...По данни на чуждестранния печат така наречените клетъчни или разсейващи се бойни припаси са ефикасни в борбата с живата сила, както на открита местност, така и в джунгли и особено при стрелба на близки разстояния с право мерене. Такива снаряди американците използваха вече в Южен Виетнам. Те представляват снаряди, мини или бойни части (на ракети примерно), в обвивката на които се поместват от 8000 до 12000 стреловидни елемента с дължина 25mm и маса 0,5g. При разрив на снаряда тези елементи се разпръскват в околното пространство, като получават насочен полет и създават голяма плътност на поражение по жива сила..."
С други думи поразяващите елементи придобиват кинетичната си енергия общо в процеса на изстрелване на бойната част (било снаряд, мина, ракета - няма значение). На определен етап от полета на бойната част се задейства детонатор поместен в дъното, който възпламенява малък изхвърлящ заряд (най често барутен), той създава вътрешно нялягане в боеприпаса, което изхвърля поразяващите еременти през челната част навън и те се разлитат под конус към зоната на поражение. Да приемеме, че бойната част в момента на изхвърляне на поразяващите елементи има скорост от 800m/s, а поразяващите елементи маса 0,5g, като заместиме във формулата за кинетична енергия E= (m*V^2)/2, се получава кинетична енергия на един елемент от 160J. Демек имаме 8000-12000 летящи пистолетни куршума от среден калибър, в сравнително тесен сноп към целта. Не бих искал да съм там!!!
Възможно е действително да се "изсипят" поразяващите елементи, но само от изстребител-щурмовик летящ със свръхзвукова скорост ниско на земната повърхност. Само тогава елементите биха придобили нужната поразяваща енергия. Но не съм убеден, че това е разумно решение...
Comment
Comment