Снайпери

Collapse
X

• Време
  • Show
new posts
  • DDD
    ветеран
    • Jan 2008
    • 538

стрелец написа
    Как е (Лобаев) в сравнение със Sako TRG 22/42? От снимките, в сайта им, не съм много обнадежден. Искам да кажа имам доста забележки.
    Надали има човек в България, който ги е сравнявал директно; Все пак Sako TRG 22/42 са военни винтовки, отработена снайперова система с всички екстри за военно приложение (снимаем магазин, резба на цевта с възможност за ползване огнегасител/компенсатор или заглушител, пикатини планка за различни оптики/нощни мерници, крачета-опора и т.н.). Докато Лобаев (доколкото виждам) са развити като спортни оръжия, предназначени за далечна стрелба (бенчрест, Ф-клас или не знам как се казва там) и военното им приложение е по-скоро второстепенно и по-отскоро. Точността - изглежда ми по-добра при Лобаев, но за военно приложение Сако сигурно печели; Да се отчита, че точността зависи изключително много и от качеството на използваните патрони, оптики и др. и че спорта е различен от войната;

Comment

• стрелец
      новак
      • May 2013
      • 3

Click image for larger version

Name:	IMG_20140709_083939.jpg
Views:	1
Size:	657.1 КБ
ID:	545441Смея да твърдя че Sako TRG не отстъпва на нито една пушка по точност дори и на custom made, разбира се с подходящите патрони.
      Last edited by стрелец; 03-08-2014, 02:47.

Comment

• DDD
        ветеран
        • Jan 2008
        • 538

стрелец написа
        [ATTACH=CONFIG]25886[/ATTACH]Смея да твърдя че Sako TRG не отстъпва на нито една пушка по точност дори и на custom made, разбира се с подходящите патрони.
        ]
        Не че съм специалист, но Сако ТРГ по общоприети данни се води пушка с точност до 0,3 МОА, а има къстъм пушки които правят и по 0,15 МОА и по-малко;

Comment

• стрелец
          новак
          • May 2013
          • 3

Не видях никъде някой да споменава една от най-добтите снайперски системи, френската PGM Ultima Ratio. Между другото първата със бързо сменящи се цеви ( multi calliber). За съжаление никога не съм стрелял с нея, но по впечатления на колега (с много изтреляни патрони със Sako TRG) от друг форум, пушката превъзхожда конкурентите AI и Sako. Някой знае ли дали изобщо е внасяня в България?

Comment

• Amazon
            Нередовен
            • May 2006
            • 7016

В един форум се бяха скъсали да хвалят Savage 110BA под лупа магнум. Доста хора твърдяха че консистентно уцелвали човешка фигура на 2500 ярда. А няма как да не им повярваш, защото има и клипове в тубата. А това е пушка за 2000 долара. Буквално без пари за такъв клас оръжие и то с такъв секси боеприпас. Сравняваха я и със Сако и с Arctic Warfare и то в нейна полза, особено като откат. Не съм стрелял със снайперова пушка и то под такъв голям калибър, но за 2000 долара Savage изглежда прекрасно.

Не че съм специалист, но Сако ТРГ по общоприети данни се води пушка с точност до 0,3 МОА, а има къстъм пушки които правят и по 0,15 МОА и по-малко;
            Какви са тези къстъм пушки? Не че са ми спрели гугъла, но ако си чел по въпроса малко синтезирана информация ще е интересна. Знам че има фирми които се занимават с това, но те повече преработват съществуващи модели и то с козметични промени, не пипат затвори и цеви. Има ли такива които работят от нулата?
            This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

• DDD
              ветеран
              • Jan 2008
              • 538

Amazon написа
              Какви са тези къстъм пушки? Не че са ми спрели гугъла, но ако си чел по въпроса малко синтезирана информация ще е интересна. Знам че има фирми които се занимават с това, но те повече преработват съществуващи модели и то с козметични промени, не пипат затвори и цеви. Има ли такива които работят от нулата?
              Трябва да видиш по бенчрест форумите и сайтовете; Не знам дали къстъм е точното име, копирах го от Стрелеца, но си има специални пушки, разработени от нулата (не пипнати /къстъм) за целата); Обикновено са доста тежички (доколкото си спомням ги делят на две групи според теглото), зареждат се поединично (нямат магазин) и се гони свръхточен изстрел или група на определено (обикновено голямо) разстояние;
              Например:

Comment

• ValBo
                ветеран
                • Aug 2003
                • 1421

А как правят цевите?
                Знам, че машините за това струват мноого пари, а и не всяка цев минава тестовете.
                Сънят е слаб заместител на кофеина!

Comment

• Angelmr
                  ветеран
                  • Jun 2005
                  • 1398

Преди време бях попаднал на клипче от някакъв ентусиаст, който си нарязваше на ръка цевите. Със специален инструмент естествено, но инструмента беше с ръчно задвижване. Ако го открия ще го пусна.

Comment

• DDD
                    ветеран
                    • Jan 2008
                    • 538

ValBo написа
                    А как правят цевите?
                    Знам, че машините за това струват мноого пари, а и не всяка цев минава тестовете.
                    Май машините не са толкова скъпи! Преди време се интересувах от въпроса и се учудих, че цевите може и доста често се правят и на доста стари машини (разпробиват и нарязват нарезите, а не ги коват). Гони се точност и се правят в единични бройки, т.е. не се гони производителност. Разбира се, може и да са модернизирали машините, това беше преди повече от 10 год. Студенокованата цев е по износоустойчива (издържа по-голям брой изстрели преди да почне да спада точността и), но не е толкова точна, казваха че от коването оставали някакви остатъчни напрежения по цевта които намаляли точността; Разбира се за военни цели студенокованите цеви остават ненадминати.
                    Виж например сайта на един производител на цеви за точна стрелба: Lilja
                    We produce high-quality, custom rifle barrels and accessories. We furnish our rifle barrels for competitive shooting sports, hunting and varmint rifles.

А тук един друг: Krieger; Прави ми впечатление, че наистина има доста нови цифрови машини:

За рязането на цевите (правенето на браздите) се споменават най-често две технологии: button rifling и cut rifling, като коя е за предпочитане се спори по форумите;
                    Ето справка от уикито за най-често използваните методи:
                    Most rifling is created by either:
                    1. cutting one groove at a time with a machine tool (cut rifling or single point cut rifling);
                    2. cutting all grooves in one pass with a special progressive broaching bit (broached rifling);
                    3. pressing all grooves at once with a tool called a "button" that is pushed or pulled down the barrel (button rifling);
                    4. forging the barrel over a mandrel containing a reverse image of the rifling, and often the chamber as well (hammer forging);
                    5. flow forming the barrel preform over a mandrel containing a reverse image of the rifling (rifling by flow forming)

Въобще правенето на точна цев е прецизна работа и обикновено се прави от малки производители;
                    Иначе цеви се правят и в Пакистан, следователно не се искат много сложни машини; Но за точна цев и машините трябва да са точни;
                    Нашият Арсенал - Казанлък прави добри студеноковани цеви за оръжията които произвежда;

П.С. Чета на сайта на Лилия, че от 2005 год. се е преекипирал с нови машини; Предишните му бяха наисина доста стари (помня стария му сайт преди години), но явно точността е на машините е по-важна от това дали са нови;
                    Last edited by DDD; 07-08-2014, 15:59.

Comment

• bigdragon
                      редовен
                      • May 2012
                      • 60

Ще продължа коментарите тук.
                      Тук излизаме от темата
                      Има голямо значение от кого искаш да се скриеш, когато произведеш изстрел.
                      Това обикновено не е бягащата и пищящата тълпа, нито целта...

Проблем са тези, които бягат в правилната посока и не пищят, особено ако имат с какво да ти противодействат...

При изстрела със заглушител има три звука, които трябва да се подтиснат "suppress":
                      1. Звука от механиката на оръжието, при неавтоматично оръжие, например с болтов затвор, отсъства.

Например АК-47 с монтирана "тишина" и патрон с намален заряд (дозвуков проектил), така дрънчи рамата, че тишината е безпредметна..., защото с бавните проектили се стреля на малки дистанции.

При свръхзвуков проектил и голяма дистанция, този звук може да се пренебрегне. Само че при стандартните оръжия, със зареждане чрез отвеждане на газове от цевта, се появява друг проблем. При монтиране на заглушител, налягането в цета става толкова голяма, че буталото разбива затворната рама....

2. Звука от газовете излизащи от цевта, това е най-силния звук и тук е мястото на "suppressor"-а, именно той в най-голяма степен прикрива местоположението;

3. Звука от проектила, върху него се въздейства чрез формата на куршума. Този звук трябва да се прикрие от тези около целта и стрелеца, защото в повечето случаи предприемат действия в ущърб на източника на проектили...;

Дали е дозвуков или свръхзвуков проектил, целта го чува, когато той стигне до нея и вече "е време за китка".
                      -Свръхзвуковите проектили "пищят" доста силно и обикновено добре показват посоката от която идват.
                      -Дозвуковите, свистят тихо и рядко се чуват.

И те така...
                      Темата е доста обширна....
                      Извинете за правописа, но толкова мога...
                      Моля, ако нещо в мен не ви харесва, не ме уведомявайте за това.
                      Постарайте се да преживеете този шок самостоятелно...!

Comment

• Thorn
                        ветеран
                        • Aug 2005
                        • 7760

В 99,999% от случаите, проектилът си е куршум. Разбира се когато става дума за винтовка. Защо да усложняваме?

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

• bigdragon
                          редовен
                          • May 2012
                          • 60

Thorn написа
                          ..... Защо да усложняваме?
                          Не схващам смисъла на въпроса.
                          Куршум, от турски олово и винтовка, от руски оръжие с дълга нарязана цев, са част от нещата, за които се говори в тази тема.
                          Според мен нивото на този форум позволява използването и на по-сложни думички и термини...
                          Извинете за правописа, но толкова мога...
                          Моля, ако нещо в мен не ви харесва, не ме уведомявайте за това.
                          Постарайте се да преживеете този шок самостоятелно...!

Comment

• Thorn
                            ветеран
                            • Aug 2005
                            • 7760

Разбира се.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

• Kramer
                              ветеран
                              • Mar 2009
                              • 2898

bigdragon написа
                              Не схващам смисъла на въпроса.
                              Куршум, от турски олово и винтовка, от руски оръжие с дълга нарязана цев, са част от нещата, за които се говори в тази тема.
                              Според мен нивото на този форум позволява използването и на по-сложни думички и термини...
                              Ми то имаше руснаци във форума, дето доста подробно обясняваха нещата, ма по принцип на тях си "отиграват" и ги банват.

Comment

• Amazon
                                Нередовен
                                • May 2006
                                • 7016

bigdragon написа
                                ....
                                Звучи като да имаш практически опит с тези неща. Как ще коментираш промяната на точността заради наличието на заглушител? Имам в предвид дори да не се използват дозвукови боеприпаси.
                                This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Working...