Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Сравнение и избор на щатен автомат

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Заеби ХК416, СКАР, Тавор и подобни смехории, това е оръжието на войника от 21-ви век.
    http://rayofhalifaxproductions.com/26662

Comment

Няма шега, виж каква група прави "автоматът" и то на какво разстояние!

Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
      A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Nick, всички много се радваме на колекцията ти, която постоянно пускаш в поне 4 форума, но хайде за разнообразие понякога да е по темата. А тя не е за винтовки от 19 век, нали?

П.П. - а това нещо ще да е "мартинка", нали?

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Даа, никога не съм претендирал да разбирам от 19 век. Докато напиша - и ме опроверга

thorn

Comment

Трий, като не е по темата. Аз поне така правя във форумите, които модерирам.
            A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Триенето винаги изглежда като някакво заяждане. А и твоите снимки обикновено са интересни. Определено ще се радвам, ако пускаш някакви обзорни теми примерно за историята на оръжието, като ги илюстрираш с такива снимки. Пък и една проста фототема "Колекцията на Ник" ще бъде интересна.

thorn

Comment

Thorn написа Виж мнение
                ...една проста фототема "Колекцията на Ник" ще бъде интересна.
                Ето един опит: http://forum.boinaslava.net/showthre...711#post277711

Comment

ако трябва да се избира щатен автомат за армия като българската за предпочитане е това да е оръжие собственно производство , ако говорим за България , това може би е силно модернизирана версия на АК със балансирана и оптимизирана автоматика , променен селектор за режим на стрелбата , подобрена ергономия и модифицирана под щатен натовски боеприпас. Дори във АУГ са използвани решения от добрия стар АК , а и дълбоката модернизация решава проблема със лицензирането на оръжието . Цената на подобно оръжие би била няколко пъти по-голяма от тази на стандартния Калашников , но и няколко пъти под чуждите образци . Ако се налага закупуването на оръжие от друга страна може би трябва да се обърне внимание на чешкия CZ 805 , доста интересно и разностранно оръжие , което би решило повечето нужди на една армия
                  Last edited by lokko; 22-05-2011, 03:39.

Comment

Ти пък сега ... чак "собствено производство"!
                    За 15000-на армия и 3000 запас и при забрана за притежаване на оръжие от граждани, що ли ни е това производство.
                    Ще внесат 20000 пушки по 2000 долара (може и по-скъпо), ще вземат някоя комисионка и готово.
                    Пък завод като Арсенал ще избълва тези пушки за една година и после какво ще прави?! Не им трябва на нашите политици инвестиция в "собствено производство".

Comment

DDD написа Виж мнение
                      Ти пък сега ... чак "собствено производство"!
                      За 15000-на армия и 3000 запас и при забрана за притежаване на оръжие от граждани, що ли ни е това производство.
                      Ще внесат 20000 пушки по 2000 долара (може и по-скъпо), ще вземат някоя комисионка и готово.
                      Пък завод като Арсенал ще избълва тези пушки за една година и после какво ще прави?! Не им трябва на нашите политици инвестиция в "собствено производство".
                      Защо армията и запасът ни да са 15000/3000? Пушка за 2000 долара звучи доста добре. За комисионната - да, в България сме.
                      Не забравяй, че ако трябва да въоръжиш сто войника това не означава производство на 100 автомата. Иначе родното производство се издържа от износ.

Comment

Собственото производство не е чак толкова лоша идея, но има едно голямо НО, не съм сигурен че Арсенал има конструкторският потенциал да създаде ново оръжие значително превъзхождащо АК. Те са много добри във вече усвоените производства от ЗУ23 до АК, даже в американски форуми съм срещал мнения че Арсеналският АК е "ролсройсът" на калашниците. Проблемът е че собствените им разработки са не особено успешни. Шипката, за която съм срещал доста мнения, че определено не е най-доброто в своя клас, пистолети на които частите не са взаимозамениями при един и същ модел и т.н.
                        За бройките не съм съгласен, за да се замени АК държавата ще трябва да закупи няколко стотин хиляди бройки, за да покрие съществуващите и бъдещите резервисти. Това че в България гражданите нямат право да притежават оръжие не е вярно, на практика около сто хиляди души имат разрешителни за КНО и/или дългоцевно оръжие и гражданската версия на оръжието би могла да намери някаква реализация на гражданския пазар. Колкото до ловците на комисионни, Арсенал има достатъчно силно лоби в парламента, за да ги тушира ако реши. Да се мисли за външният пазар е нереално, но ако оръжието е изключително добро, гражданска версия би могла след години да пробие на гражданският пазар в САЩ където доминират AR 15, AK и FN.

Но отново изниква въпроса, кой аджеба ще конструира автомат, които да е по надежден от АК, сравнително технологичен, секси като FN SCAR но не толкова скъп, точен като М16, ергономичен и с добри прицелни приспособления (не съм чувал у нас да се произвеждат колиматорни прицели)? Защото ако всичко по-горе не е изпълнено, цялото упражнение, ще е ненужно и скъпо фиаско.
                        This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Хммм, като гледам в сайта им (ЦЪК), казанлъчаните не предлагат нищо друго освен стандартни АК с някакви козметични промени или други калибър. Без сериозни нововъведения. Впрочем, не съм запознат, но има ли български разработки автомати (дори и да не са стигнали до производство)?

Съгласен съм за Шипката. От мои познати полицаи съм чувал, че далеч не е най-удобното нещо. Ако го сравним с ТМП-то на Щаер (което е не въоръжение в поне в жандармерията) е по-тежко, по-дълго, по-неудобно, с по-лоша балистика, но три пъти по-евтино (поне за нас, за австрийците може да е иначе).

Аз лично съм се чудил защо българските фирми не се опитат да стъпят здраво и на друг пазар - този на ГСО. Макар да е граждански, предполагам че като се тегли чертата може да се окаже, че пазарния дял е сходен с този КНО (което те тъй или иначе произвеждат, макар пак да нямат голям дял на родния пазар).

Comment

beri_cd написа Виж мнение
                            Хммм, като гледам в сайта им (ЦЪК), Впрочем, не съм запознат, но има ли български разработки автомати (дори и да не са стигнали до производство)?.
                            Имам смътни спомени за тема тук в БС за оръжие конструирано от български инженер. Интересното при него беше, че вместо селектор на стрелбата избора между единична/автоматична стрелба се определяше от силата на натиск върху спусъка. За съжаление не мога да намеря линк - беше отдавна и не помня как се казваше конструктора. Ако някой си спомня темата, ще се радвам да даде линк.

Comment

Автоматична карабина "Бакалов"(АКБ). Така се казваше, мисля че беше от преди 15-20 г.

Comment

Kramer написа Виж мнение
                                Автоматична карабина "Бакалов"(АКБ). Така се казваше, мисля че беше от преди 15-20 г.
                                Благодаря ти, намерих линка: http://forum.boinaslava.net/showthre...%EB%EE%E2-quot

Едит: Хахахаха, сега прочетох коментарите на Гоги в темата - класика! Смял съм се от сърце.

Comment

Working...
                                X