Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Сравнение и избор на щатен автомат

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Извинявам се но пак не разбрах. Освен това в куршума има медна, месингова или стоманена ризница. Евентуално може да има и твърд сърдечник. Естествено е при производството куршума да е отлично балансиран, в противен случай е просто брак.

Comment

Какво разбирате под балансиран? Да е симетричен при надлъжен разрез, ОК, но всеки кожух, всяко сърце, всеки връх променя центъра на тежестта по надлъжаната ос.

До прострелването - имах предвид АК-47 и АК-74, затова съм и дал тези калибри.

Почти няма щатен автомат в света (в нормалните държави), който да не е на 5.56 или 5.45 (или китайския 5.8). Светът се е отказал от 7.62 (х39, да не говорим за х51, които да удобни за съвсем други неща).
      http://rayofhalifaxproductions.com/26662

Comment

Не съм гласувал, но имам някои забележки към списъка:

- Няма АЕК-971/3, нито новите варианти на АК- 107/8, нито А-91, нито FN F2000, Берета ARX-160, SAR-21, XM8 и т.н., и т.н. - тоест - сериозни представители на "новата мода" при щатното армейско стрелково оръжие.
        - SIG SG-552 не е щатен автомат за армията, а за някои спец-подразделения. 550 - да
        - АК-74 е автомат от началото на 70-те и е малко като "татко" на останалите изредени, М4A1 също е малко стар за класацията.

Тъй като нямам опит, нито достатъчно информация с изброените оръжия (освен с АК-74), няма как да гласувам.

Comment

кало написа Виж мнение
          Не съм гласувал, но имам някои забележки към списъка:

- Няма АЕК-971/3, нито новите варианти на АК- 107/8, нито А-91, нито FN F2000, Берета ARX-160, SAR-21, XM8 и т.н., и т.н. - тоест - сериозни представители на "новата мода" при щатното армейско стрелково оръжие.
          - SIG SG-552 не е щатен автомат за армията, а за някои спец-подразделения. 550 - да
          - АК-74 е автомат от началото на 70-те и е малко като "татко" на останалите изредени, М4A1 също е малко стар за класацията.

Тъй като нямам опит, нито достатъчно информация с изброените оръжия (освен с АК-74), няма как да гласувам.
          Едва ли има много хора в света, които имат опит с всичките автомати.
          Анкетата позволява само до 10 отговора.

ХМ8 - споменах го в първия пост, но и аз не знам защо. Първо - ХМ8 е производна от програмата М29, но и двете са прекратени (което разбрах впоследствие за ХМ8). Второ - ХМ8 по същество не е много по-различна от Г36 на същата фирма.

ФН Ф-2000 - много просто, не се сетих.
          Важи и за другите. Списъкът може да се удължи до 30-40 модела.
          СИГ СГ-552 - зависи от армията. Виж по-горе поста на Динайн. Аз лично се учудих от избора на МТАР-21, вместо ТАР-21. Разликите между СИГ-овете от тази серия в дължината на цевта, а оттам общата и теглото, но по същество са едни и същи.

От изброените в първия пост мисля, че К11 не получи достатъчно внимание.
          Американско-немския проект М29 се провали, главно защото оръжието става твърде сложно и скъпо. Раздели се на ХМ8 и ХМ25, автомат и гранатомет. ХМ8 също беше прекратена. При К11 решението е хитро - гранатометът не е полуавтоматичен, а е с ръчно зареждане. И наистина - минусът на по-бавната стрелба е компенсиран със значително понижаване на масата на оръжието, цената му, а и конструкцията е много по-проста.
          Освен това - полу-автоматичната стрелба на гранатомета можо да се окаже не екстра, а глезотия. Особено в автоматен вариант (заразлика от ХМ25) - 20-30 изстрела в минута биха означавали безразборна стрелба с нещо, с което безразборната стрелба не е препоръчителна. Самото ръчно зареждане отнема 1-2 секунди, което е повече от приемливо. Корейците са народ, който успешно се учи от грешките на другите.

Comment

beri_cd написа Виж мнение
            Какво разбирате под балансиран? Да е симетричен при надлъжен разрез, ОК, но всеки кожух, всяко сърце, всеки връх променя центъра на тежестта по надлъжаната ос.

До прострелването - имах предвид АК-47 и АК-74, затова съм и дал тези калибри.

Почти няма щатен автомат в света (в нормалните държави), който да не е на 5.56 или 5.45 (или китайския 5.8). Светът се е отказал от 7.62 (х39, да не говорим за х51, които да удобни за съвсем други неща).
            Стига бе! Наистина ли се е отказал света от 7.62х39 и от натовското 7.62? Не думай! И от кога така?
            И това при условие, че тъй наречените battle rifle доста масово се завръщат не само в частите, ами и право на бойното поле? Ако се вярва на промъкналите се от тук там данни на едно отделение при американците се падат поне 2 M 14 EBR(a познай под какъв боеприпас е?), Заблудените деца и те са си приели М39, която си е почти същото оръжие. А EBR си има възможностите на всеки един автомат, само детo e значително по-тежка. И не са само те. Въобще 7.62 мм. оръжия си имат мястото на бойния ред на пехотното отделение далече не само като снайперско оръжие от типа на М110 SASS.

Kakто много други и аз не си видях предпочитаното оръжие - M4ka със сменен цевен блок така, че да може да ползва .50 Beowulf. Даже и БРДМ-2 ще има проблем да ми излезе насреща, а хвана ли го по-на близо пиши го бегал
            Last edited by Sailor_Malan; 20-01-2011, 21:52.
            Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

Comment

Amazon написа Виж мнение
              ... Барон Ритхофен е убит с такъв куршум между другото - 7.62/или подобен 7.92? не съм сигурен/ с изместен център..
              Рихтхофен е убит с британски .303 Mk VII (вероятно от наземна картечница, не от кап. Браун). Кое, казваш, му е "изместено"?
              Last edited by Nick; 22-01-2011, 07:54.
              Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
              A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Nick написа Виж мнение
                Рихтхофен е убит с британски .303 Mk VI (вероятно от наземна картечница, не от кап. Браун). Кое, казваш, му е "изместено"?
                Нищо не му е изместено. Нормален балансиран винтовъчен патрон. Ето как работи .50 Беоулф
                Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

Comment

sailor malan написа
                  Стига бе! Наистина ли се е отказал света от 7.62х39 и от натовското 7.62? Не думай! И от кога така?
                  Аз бих казал от трийсетина години. Кажи на коя модерна армия щатното оръжие е с калибър 7.62? Или си изпуснал "щатен автомат"?
                  M 14 EBR, М39 - и двете са оръжия на designated marksman и с тегло над 5 кг (още преди мерника, двуногата и т.н.) няма как да са щатно оръжие в наши дни.
                  "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                  "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Sailor_Malan написа Виж мнение
                    И това при условие, че тъй наречените battle rifle доста масово се завръщат не само в частите, ами и право на бойното поле? Ако се вярва на промъкналите се от тук там данни на едно отделение при американците се падат поне 2 M 14 EBR(a познай под какъв боеприпас е?), Заблудените деца и те са си приели М39, която си е почти същото оръжие. А EBR си има възможностите на всеки един автомат, само детo e значително по-тежка. И не са само те. Въобще 7.62 мм. оръжия си имат мястото на бойния ред на пехотното отделение далече не само като снайперско оръжие от типа на М110 SASS.

Kakто много други и аз не си видях предпочитаното оръжие - M4ka със сменен цевен блок така, че да може да ползва .50 Beowulf. Даже и БРДМ-2 ще има проблем да ми излезе насреща, а хвана ли го по-на близо пиши го бегал
                    Sailor_Malan - добре, не ми се карай.

7.62х51 е боеприпас, който не се използва за щатни автомати. Това казах аз. Ти ми отговори - "не, ползва се при снайперски пушки". ОК, няма лошо. Но М4 и М16 са щатните автомати на американската армия и са под 5.56. Мк14 не е автомат, а снайперска пушка. Не е дори автомат пригоден за снайперска стрелба (удължавана на цевта и слагане на оптически прицел). Каквато е именно и М110.

Та да отговоря - от 42 години са спрели да го използват (за тази цел).

Това наистина ли го вярваш?

Comment

Извинявам се ако съм прозвучал скандалджийски, НО battle rifle(не се сещам за добър български термин, може би защото у нас тая роля е играна от СВД поради липса на друго в склада) и снайперските пушки имат само едно общо нещо - оптическия мерник, като писах, че EBR не е по-лоша от кой да е автомат, само е по-тежка имах предвид, че последната има точно същите режими на стрелба каквито и М-4 и не служи за оръжие на снайперисти, а за оръжие на човек с по-добри стрелкови умения от тия на обикновения кашик в отделението, чиято работа е по-скоро огнева поддръжка на колегите му отколкото лов на единични цели с висок приоритет(работа за снайперист, който по-скоро би ползвал М-24). Да предполага се да е ефективна срещу цели от сорта на гранатометчик или картечен разчет, но това не я прави снайпер и по никой начин не я приравнява с всичките пушки разработени на базата на Ремигтън 700 именно за оръжие на снайперистите.
                      А освен М-14 ЕBR и добрата стара G3 не само не е зарязана ами си е на предната линия и до ден днешен. Ето ти един латвиец със шведско копие на G3A3 в Афганистан

Както може би виждаш и сам от снимката оръжието си е със стандартните мерни прибори

Това наистина ли го вярваш?
                      И още как предвид факта, че с такава пушка вече са очиствали шофьор на камион бомба стреляйки в двигателя(демек пробили са радиатор+филтри+система за впръскване на гориво+цилиндри+кабина+под и куршума си е запазил силата за да ликвидира камикадзето). Разбира се с TAC-50 или М-200 е по-добре, ама все пак темата е за автомати.

П.с. SR-25 и развитието и М110 не са автомати въпреки, че за SR-25 Knight Arms твърди, че има към 60% общо откъм детайли с М16. Двете пушки по-скоро са много близки роднини на СВД и точно нейната роля играят.'

Та вкратце нека не отписваме 7.62. Не само че не е главно снайперски боеприпас(в тая роля отдавна е изместен от неща като .338) ами и все повече ще си намира мястото при автоматчиците щото дава сериозно предимство при контакти на средни и големи дистанции и съответно води до по-малки загуби. Силно подозирам, че при латвийците се е появила след някой и друг контакт на бойци въоръжени с М-4/G-36 с противник въоръжен с нещо от сорта на АКМ/АКМС или някой китайски дериват примерно.
                      Attached Files
                      Last edited by Sailor_Malan; 21-01-2011, 23:46.

Comment

A, форума не смаляваше ли автоматично големите снимки?

Comment

Sailor_Malan написа Виж мнение
                          A, форума не смаляваше ли автоматично големите снимки?
                          Not when you do hotlinking, dawg...
                          Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
                          A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Извинявам се ако съм прозвучал скандалджийски, НО battle rifle(не се сещам за добър български термин, може би защото у нас тая роля е играна от СВД поради липса на друго в склада) и снайперските пушки имат само едно общо нещо - оптическия мерник, като писах, че EBR не е по-лоша от кой да е автомат, само е по-тежка имах предвид, че последната има точно същите режими на стрелба каквито и М-4 и не служи за оръжие на снайперисти, а за оръжие на човек с по-добри стрелкови умения от тия на обикновения кашик в отделението, чиято работа е по-скоро огнева поддръжка на колегите му отколкото лов на единични цели с висок приоритет(работа за снайперист, който по-скоро би ползвал М-24).
                            Ако тръгнем да се хващаме буквално за думи, то можем да кажем, че battle rifle е просто бойна пушка и че М16 и някой холандски мускет от 16-ти век са от един клас. За това говорим за щатен автомат. Можем и да го наречем standart-issue primary weapon, все тая.

Да предполага се да е ефективна срещу цели от сорта на гранатометчик или картечен разчет, но това не я прави снайпер и по никой начин не я приравнява с всичките пушки разработени на базата на Ремигтън 700 именно за оръжие на снайперистите.
                            Ако този гранатометчик е на 2км няма да е особено ефективна. Ако е от 1м - тежък стол и нож също ще са ефективни.

А освен М-14 ЕBR и добрата стара G3 не само не е зарязана ами си е на предната линия и до ден днешен. Ето ти един латвиец със шведско копие на G3A3 в Афганистан
                            Няма армия в света (или поне модерна, за някоя страна от Третия свят - може), която да използва М14 като щатно въоръжение. М14 не е автомат, най-малкото (темата е за щатен автомат). Колкото до латвийската армия - щатния автомат е Г-36 (5.56).

П.с. SR-25 и развитието и М110 не са автомати въпреки, че за SR-25 Knight Arms твърди, че има към 60% общо откъм детайли с М16. Двете пушки по-скоро са много близки роднини на СВД и точно нейната роля играят.'
                            М110 е именно този тип удължен автомат. Но не е автомат. Взаимозаменяеми части с М16 - да, това е удобно при производство. СВД има взаимозаменяеми части с АК-47.

Та вкратце нека не отписваме 7.62. Не само че не е главно снайперски боеприпас(в тая роля отдавна е изместен от неща като .338) ами и все повече ще си намира мястото при автоматчиците щото дава сериозно предимство при контакти на средни и големи дистанции и съответно води до по-малки загуби. Силно подозирам, че при латвийците се е появила след някой и друг контакт на бойци въоръжени с М-4/G-36 с противник въоръжен с нещо от сорта на АКМ/АКМС или някой китайски дериват примерно.
                            Отново - няма модерна армия, чийто щатен автомат да не е 5.56 или 5.45 или поне аз не се сещам. България е единственото изключения - страна, която е направила една крачка напред и две назад.

Comment

Е предавам се. Само едно последно нещо. "Нещатните" EBR, M39, G3A3(тоя латвиец сигурно някъде е намерил Ак4 дето му е в ръцете, щото му е нещатна) нямат нищо общо със снайперските пушки освен оптиката. Дори не са правени по същата технология. По-скоро допълват картечницата/ите на отделението.
                              Няма модерна армия в света, която да си мисли че 7.62 е снайперски боеприпас след като войниците и са попадали в престрелка с някой въоръжен с оръжие под добрия стар 7.62х39. Всичко друго е брътвеж.
                              Щото шансовете група хора въоръжена с всичко описано в началото на темата, но без поне двама въоръжени с 7.62 мм. автоматични пушки попаднала в престрелка с по-малко хора въоръжени с АК-47/АКМ/АКМС или кое да е китайско копие(особено на големи дистанции, примерно някъде по баирите в Афганистан) има всички шансове или да бъде изнесена с парцалите или да понесе сериозни загуби докато довтаса кавалерията да ги спасява.

P.s.
                              Battle rifle и assault rifle са две различни неща

Comment

Имате голям талант за отнасяне на темите в полето на празните брътвежи.
                                Сейлър, латвийската армия наброява 5 (пет) хиляди души и щатният автомат на сухопътните сили (4 батальона, общо под 1500 души) е G36 (5.56mm, естествено). Има тук-там и М16, MP5, UMP, дори Карл-Густав, но това не значи че щатното им оръжие е 9мм. С това мисля примерът се изчерпи... егати армията.

Та вкратце нека не отписваме 7.62. Не само че не е главно снайперски боеприпас(в тая роля отдавна е изместен от неща като .338) ами и все повече ще си намира мястото при автоматчиците щото дава сериозно предимство при контакти на средни и големи дистанции и съответно води до по-малки загуби.
                                С голям интерес ще следя завръщането на 7.62мм през следващите години. Нещо като ренесанс, предполагам.
                                "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                                "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Working...
                                X