Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Шоу с новите БТР-и

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Опит "като този в Ирак" кой е нямал?! И какво му е уникалното на опита в Ирак?
    За отчитането ясно, логично е да го отразят в по-късните модификации. Просто посочих че няма как да е "разработена" на база този опит, чисто хронологически.
    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
    "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

[QUOTE=Dinain;222014]Опит "като този в Ирак" кой е нямал?! И какво му е уникалното на опита в Ирак?

Уникалното е ,че започнаха да се използват средства непознати преди това , срещу които просто не беше мислено за противодействие!!! ВЕче писах за ИВУ(импровизираните взривни устройства) . ЗА тях може би трябва в друга тема ,но накратко те са си чисто иракски патент като тактика за удар по патрули, конвои и за блокиране на големи пътни артерии.Това не е точно мина,а например няколко голямокалибрени снаряда поставени (заровени ,на /в кола , на животно) на/край пътя и взивявани дистанционно от наблюдател. Деиствително могат да се дадат за пример подобни средства използвани по други места(Испания-ЕТА, Чечня,Палестина), има и други много общи неща ,но те не бяха използвани в такъв мащаб, че да заварят неподготвени окупационните войски. В Ирак разглеждах Камаз със заварени в каросерията 2 големи стоманени тръби ,които са използвани за нещо като минометен обстрел по бази. Пак импровизирана огнева система без аналог. В тактиката на атентатите също беше проявена изключителна изобретателност за преодоляване на многобройните чекпойнти и зони за сигурност.....

Comment

Frujin Assen написа Виж мнение
        SSmart, виждам, че се ги разбираш работите и то от личен опит, а не от картинки. Може ли да ми обясниш защо твоите колеги казват че БРДМ е върха на сладоледа и в един друг форум разбиха на пух и прах М1117?
        Интересна ми е психологията, а не качестввата на машините.

Психологията е( и аз бях закърмен с нея, тя има известно основание ,но не трябва да се абсолютизира ),че щом е руско(съветско ) значи е по-добро от останалите. Не мога да си представя колега ,който е работил с такава машина и който я харесва! Действително когато е нова или след капитален ремонт БРДМ-2 по шосе върви много (90-100км/ч),но за бойна машина проходимостта и offroad ,особено на мокра почва е под всякаква критика. Високия и силует я прави доста неустойчива, а за бронята не ми се и говори. Не смятам и М1117 за върха( тя пък понеже е правена за американци е с автоматична предавателна кутия),но е ясно ,че новото си е ново. Не можем да искаме от машина разработвана 50-те години да е по-добра от такава, която е конструирана през 90-те и търпи непрекъсната модернизация!!! Това е една от основните слабости на руската система въобще. Направят нещо и си го смятат за завършено. В това отношение Запада е доста по-напред. Може да е заради по-силната икономика ,може да е по изискванията на пазарната икономика или по други причини ,но там дадена машина влезе ли на основен ремонт след определения и ресурс излиза като последна модификация..........

Comment

Уникалното е ,че започнаха да се използват средства непознати преди това , срещу които просто не беше мислено за противодействие!!!
          Прощавай, но това е много далеч от истината.

Comment

Dinain написа Виж мнение
            Прощавай, но това е много далеч от истината.
            Не се притеснявай! Ти си знаеш най-добре! Говоря за нови тактически методи ,но май не съм достатъчно ясен!? Става въпрос за това за какво бяха подготвени окупационните сили (включително и нашите) отначало и какво се получи на практика. Ясно е ,че не сме открили топлата вода както и ,че арабеските също не са!

Comment

Ами ако под "непознати" и "уникални" имаш предвид "непознати и уникални за окупационните сили", съм съгласен. Пък и знаеш по-добре. Аз казвам че не съм чувал за някакво уникално, революционно и т.н. средство или метод, приложено за пръв път в Ирак. Окупационните сили е трябвало да си напишат домашното, т.е. да се поучат от чуждия опит. Ако не са го направили, за тяхна сметка си е.

ПП Май не се сещам да сме имали тема за самоделки. Ако искаш, пусни нова и нахвърляй какво се среща из Ирак. Ще е интересно.

Comment

***Темата за немските танкове от ВСВ няма абсолютно нищо общо с българските М1117 в 2008 г., така че моля да се придържате към зададената тема. Както и да не отговаряте на постове, които очевидно ще бъдат коригирани***

Спор няма ,М1117 е по-добър от БРДМ ,но за мен е много любопитно да ни разкажете,хвърлените пари ще направят ли живучестта на екипажа по голяма или ще говорим за разни еркъндишани...
                Last edited by Dinain; 14-07-2008, 00:25. Причина: ОТ

Comment

Рицар, за бронирането и защитата на машината пуснах цитати на предната страница. Постарай се поне да прочетеш темата!

ПП А "ейркъндишънът" е много важен за живучестта на екипажа при 8 часа патрул на 40 градуса температура...

Comment

Прочетох го това на английски ,общо взето, опитват се да докажат ,че и 12,7 мм не може да го пробие,от друга страна , трудно е да се разкарваш с ДШК из Багдад наистина, добре е ,че поне от 7,62 спасява.Той и Хамъра спасява от 7,62....

Comment

Аз не видях "да се опитват да докажат", ами просто са си го казали. Ако мислиш че това не е вярно, ще е добре да ни кажеш защо...

Comment

Ами , много е просто,ако бяха писали направо 12,7мм ,нямаше да има нужда да споменават въобще за двойно по малък калибър ,ама нали са акъллии....
                        Айде ,да не говирим ,че ако те запукат от балкона не се знае ,коя броня ще целят -горна, странична и т.н.
                        Като голям плюс е ,че има добра купола ,която е много ергономична и най-силно защитена,като гледам разни клипчета ,най-лесно ги целят ,тия дето са се показали от Хамърите на покрива ,тоя картечар има по малко живот от наште едновремешни кашици от Елхово....

Comment

Да, много е просто - гледаш клипове и английски не владееш много добре. Ясно.

Comment

Dinain написа Виж мнение
                            Ами ако под "непознати" и "уникални" имаш предвид "непознати и уникални за окупационните сили", съм съгласен. Пък и знаеш по-добре. Аз казвам че не съм чувал за някакво уникално, революционно и т.н. средство или метод, приложено за пръв път в Ирак. Окупационните сили е трябвало да си напишат домашното, т.е. да се поучат от чуждия опит. Ако не са го направили, за тяхна сметка си е.

ПП Май не се сещам да сме имали тема за самоделки. Ако искаш, пусни нова и нахвърляй какво се среща из Ирак. Ще е интересно.

Разбрал си ме правилно!Съгласи се ,обаче,че атакуващия ( а това не са окупационните сили) играе с белите. Не можеш всичко да предвидиш, няма как да си подготвен за всичко. Чак когато се опариш( тая дума си е слаба когато става въпрос за човешки жертви) имаш собствен опит и вземаш мерки . КОлкото и да е добра и пълна предварителната подготовка тя не е боен опит!!!
                            АЗ съм танкист, сега служа в МБ и ми е малко неудобно да пусна тема на сапьорна тематика защото не съм аз човека. Тук опита ми не е достатъчен. Има по-добри специалисти от мен.

Comment

RIZAR написа Виж мнение
                              Айде ,да не говирим ,че ако те запукат от балкона не се знае ,коя броня ще целят -горна, странична и т.н.
                              Като голям плюс е ,че има добра купола ,която е много ергономична и най-силно защитена,като гледам разни клипчета ,най-лесно ги целят ,тия дето са се показали от Хамърите на покрива ,тоя картечар има по малко живот от наште едновремешни кашици от Елхово....
                              Вече писах ,че бордните стрелци(на HMWWV) имат най-голям % жертви защото са на открито. Само че тях никой не ги мери . Жертвите са в резултат на взривове. ЗАсади със стрелба от сгради и покриви са голяма рядкост защото не дават възможност за бързо оттегляне,което почти винаги е самоубийствено. Сравнението с елховските кашици не го разбирам!

Comment

Не можеш всичко да предвидиш, няма как да си подготвен за всичко. Чак когато се опариш( тая дума си е слаба когато става въпрос за човешки жертви) имаш собствен опит и вземаш мерки . КОлкото и да е добра и пълна предварителната подготовка тя не е боен опит!!!
                                Съгласявам се, освен с удебеленото. Няма как да предвидиш всичко, защото това е война все пак, но за да вземеш мерки, няма нужда първо да си чупиш главата. Въпрос на навици за анализиране на чуждия опит, вадене на изводи и най-важно - прилагането им.

Comment

Working...
                                X