Съобщение

Collapse
No announcement yet.

загадка - що е това?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Ми според мене е Т-34-76, веригата и бандажите на опорните ролки го издават. Или е трофеен такъв ползван от немците или снимката показва някакво учебно мероприятие за борба с танкове
    Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

Comment

Да бе, заради такива съмнения питам, щото е малко странно, че минава над руските окопи :o
      (\_/)
      (°_°)
      (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

Sailor_Malan написа
        Ми според мене е Т-34-76
        И аз така мисля. А това, че минава над съветските окопи нищо не значи, може тъкмо да са тръгнали на контраатака

Comment

Обикновен Т-34, т. е. не Т-34-85.

Comment

Или пък да е учение, или просто пропагандна снимка. Както и да е - благодаря
            (\_/)
            (°_°)
            (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

Всъщност не е чак толкова странно и да не е учение или нещо подобно. В книгата на Олейников се споменава, че на няколко пъти заради липсата на координация между пехотата и танковете на 5-та гвардейска танкова и 5-та гвардейска армия, се случва съветски танкове да атакуват позиции на съветска пехота. Имаше и приведен документ за един от тези случай, в който ставаше ясно, че в резултат на атаката са загинали около 20 и няколко души и над 30 са ранени, а два от танковете са унищожени (взривени на мини). Според Олейнкиов е имало няколко такива случая, като вероятно общото число загинали пехотинци от такива атаки надхвърля 500 души.
              Снимката е възможно да отразява такъв момент. Макар че е възможно и друго - танкът да е останал от сражения от предходни дни и да не е свързан със ражението, момент, от който е запечатан на снимката.

Comment

bsb написа
                Обикновен Т-34, т. е. не Т-34-85.
                Tъй де, нали и ние това пишем :mhehe: .
                Голум, малко ме съмнява да е останал от предходния ден, виж чичкото с противотанковата гранатата. Или е учение или може примерно да е някоя от трофейните машини на Das Reich(ако не ме лъже паметта за точното име на дивизията)
                Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

Comment

Възможно е, но противотанковата граната нищо не обяснява - там в продължение на няколко дни се водят боеве с участие на танкове и от двете страни, при това на сравнително малка територия, така че е възможно гранатата да е предназначена за съвсем друг танк. Не знам дали на Курск са участвали трофхейни Т-34. Остава и възможността, за която писах по-долу (макар че вероятността някоя от тези "погрешни" танкови атаки да е заснета е малка).

Comment

За мен, този танка стои на едно място, ако преминаваше над окопа от гъсениците му, а и от ръба на окопа, щеше да се сипе пръст. А и ми е прекалено статичен
                    Според мене е постановка снимката - всички гледат към фотоапарата, а не към танка, както би следвало
                    Сънят е слаб заместител на кофеина!

Comment

Е той ако на висока скорост мине през окопа бая силно ще се лашне в отсрещният край...пък и гледайки към него най много да ти се напълнят очите с пръст.

Comment

снимката, естетвено, е правена за хроника. и е от учение за отразяване на танкова атака. твърди се, е подтоговка за Курската битка, но ИМХО - не е. най-малкото щото не ми се вярва през юли и август някой да се разкарва с ушанки и ватенки...

Comment

И да и не
                          Да речем тоя под танка да гледа другаде, но останалите ще следят танка по подразбиране, надали на някой ще му остане време да гледа фотографина, че и да се подава зад другарчето да го видят.
                          А и като спомена за напылване на очите - аз ни прах виждам, ни пръст, а трябва да я има заради движението, нищо че е бавно
                          И е завърша със самата снимка - прекалено добра е
                          а при снимките в контражур, това рядко се получава. Тогавашните апарати не са имали ауто и се иска време за нагласа на бленда, скорост и фокус
                          За мен е постановка, както голяма част снимките през войната
                          Сънят е слаб заместител на кофеина!

Comment

И аз се присъединявам към мнението че това е тренировка "облазване с танк", в момента всички са били готови за снимка.

Comment

а това какво е?

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Сравнително бързо стигнах до извода, че окачването е на руския Т-37. После обаче запецнах за дълго време. Намерих сайта на финландския танков музей в Парола ( http://www.panssarikilta.fi/Museo/index.htm ), но там тази картинка не видях да я има. Все пак на http://mk-armour.narod.ru/2003/01/06.htm (след като го чаках половин час да се зареди - narod.ru е много бавен извън Русия) стигнах до тази картинка и до текста "В танковом музее в Пароле (Финляндия) хранится танк Т-38, переоборудованный в ходовой макет, отдаленно напоминающий советский танк КВ. Эта машина, именовавшаяся Т-38-КВ, использовалась для тренировки расчетов финской противотанковой артиллерии."
                                P.S. На сайта http://www-solar.mcs.st-and.ac.uk/~aaron/finAFV.html се споменава Т-38-34 и Т-38-КВ. Понеже силуетът на танка от картинката прилича доста повече на Т-34, отколкото на КВ, вероятно все пак е Т-38-34.
                                Last edited by bsb; 15-02-2007, 12:51.

Comment

Working...
                                X