Ми според мене е Т-34-76, веригата и бандажите на опорните ролки го издават. Или е трофеен такъв ползван от немците или снимката показва някакво учебно мероприятие за борба с танкове
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
загадка - що е това?
Collapse
X
-
Всъщност не е чак толкова странно и да не е учение или нещо подобно. В книгата на Олейников се споменава, че на няколко пъти заради липсата на координация между пехотата и танковете на 5-та гвардейска танкова и 5-та гвардейска армия, се случва съветски танкове да атакуват позиции на съветска пехота. Имаше и приведен документ за един от тези случай, в който ставаше ясно, че в резултат на атаката са загинали около 20 и няколко души и над 30 са ранени, а два от танковете са унищожени (взривени на мини). Според Олейнкиов е имало няколко такива случая, като вероятно общото число загинали пехотинци от такива атаки надхвърля 500 души.
Снимката е възможно да отразява такъв момент. Макар че е възможно и друго - танкът да е останал от сражения от предходни дни и да не е свързан със ражението, момент, от който е запечатан на снимката.
Comment
-
bsb написаОбикновен Т-34, т. е. не Т-34-85.
Голум, малко ме съмнява да е останал от предходния ден, виж чичкото с противотанковата гранатата. Или е учение или може примерно да е някоя от трофейните машини на Das Reich(ако не ме лъже паметта за точното име на дивизията)Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Comment
-
Възможно е, но противотанковата граната нищо не обяснява - там в продължение на няколко дни се водят боеве с участие на танкове и от двете страни, при това на сравнително малка територия, така че е възможно гранатата да е предназначена за съвсем друг танк. Не знам дали на Курск са участвали трофхейни Т-34. Остава и възможността, за която писах по-долу (макар че вероятността някоя от тези "погрешни" танкови атаки да е заснета е малка).
Comment
-
За мен, този танка стои на едно място, ако преминаваше над окопа от гъсениците му, а и от ръба на окопа, щеше да се сипе пръст. А и ми е прекалено статичен
Според мене е постановка снимката - всички гледат към фотоапарата, а не към танка, както би следвалоСънят е слаб заместител на кофеина!
Comment
-
И да и не
Да речем тоя под танка да гледа другаде, но останалите ще следят танка по подразбиране, надали на някой ще му остане време да гледа фотографина, че и да се подава зад другарчето да го видят.
А и като спомена за напылване на очите - аз ни прах виждам, ни пръст, а трябва да я има заради движението, нищо че е бавно
И е завърша със самата снимка - прекалено добра е
а при снимките в контражур, това рядко се получава. Тогавашните апарати не са имали ауто и се иска време за нагласа на бленда, скорост и фокус
За мен е постановка, както голяма част снимките през войнатаСънят е слаб заместител на кофеина!
Comment
-
Сравнително бързо стигнах до извода, че окачването е на руския Т-37. После обаче запецнах за дълго време. Намерих сайта на финландския танков музей в Парола ( http://www.panssarikilta.fi/Museo/index.htm ), но там тази картинка не видях да я има. Все пак на http://mk-armour.narod.ru/2003/01/06.htm (след като го чаках половин час да се зареди - narod.ru е много бавен извън Русия) стигнах до тази картинка и до текста "В танковом музее в Пароле (Финляндия) хранится танк Т-38, переоборудованный в ходовой макет, отдаленно напоминающий советский танк КВ. Эта машина, именовавшаяся Т-38-КВ, использовалась для тренировки расчетов финской противотанковой артиллерии."
P.S. На сайта http://www-solar.mcs.st-and.ac.uk/~aaron/finAFV.html се споменава Т-38-34 и Т-38-КВ. Понеже силуетът на танка от картинката прилича доста повече на Т-34, отколкото на КВ, вероятно все пак е Т-38-34.Last edited by bsb; 15-02-2007, 12:51.
Comment
Comment