аз пък допускам че просто нямат нужда от подобна система.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Съвременно ПВО
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
И с платформата и с разгръщането според мене иначе 100% ефективност в ПРР никога не е достигал Пейтриъта. По-скоро е "няколко пуска - 1 поражение" поне по данните на израелците от първата война в залива. Иначе, най-вероятно за момента наистина са сметнали, че не им трябва такава система. Докато не се сблъскат с Иран примерно.Кухулин написа Виж мнениеДопускам, че проблемите са свързани повече с разгръщането и настройките, а не с платформата.Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Comment
-
Явно сърбите са загубили всичките си 743 ЗРК системи:Кухулин написа Виж мнениеФактически коефициента на поражение от ПРР е 100% - един пуск/едно поражение
NATO expended a total of 743 AGM-88 HARM anti-radiation missile rounds, launched by EA-6B Prowlers, F-16CJ Weasels and Tornado ECRs. The most notable aspect of this chart is that more than 50% of HARMs were fired at mobile SA-6 batteries, which suffered the lowest attrition of any Serbian radar guided SAM type.
Last edited by piston; 22-04-2013, 21:47."Я знаю, что после смерти на мою могилу нанесут кучу мусора. Но ветер Истории безжалостно развеет ее"
И. В. Сталин
Comment
-
А обосновка? Точно пък за Иран.Sailor_Malan написа Виж мнениеИначе, най-вероятно за момента наистина са сметнали, че не им трябва такава система. Докато не се сблъскат с Иран примерно.
Comment
-
Лол, явно аз пиша много зле, след като никой не ми разбира писаниците
Ставаше дума за уязвимостта на Пейтриът от ПРР. Чисто формално срещу такъв комплекс е изстреляна една ракета, която поразява радара. Следователно, формално уязвимостта е 100% (1/1).piston написа Виж мнениеЯвно сърбите са загубили всичките си 743 ЗРК системи
On 24 March 2003, a USAF F-16CJ Fighting Falcon fired a HARM at a Patriot Missile Battery after mistaking the Patriot Radar for an Iraqi Surface to Air Missile system. No one was injured but the Patriot Missile Battery was damaged.
И аз мисля така, дори изложих същата мисъл в последните десетина поста.Gaden Gogi написа Виж мнениеаз пък допускам че просто нямат нужда от подобна система.
Просто исках да кажа, че според мен мобилността в контекста на SEAD зависи повече от разгръщането и настройките, отколкото от скоростта на платформата. Идеята на цялата операция не е просто да се ометеш от позицията, а да смениш позицията и да продължиш изпълнението на задачите. След половин час вражеските самолети ще са си свършили работата и ще са забравили - файда йок от местенето.
Какво може да предложи Иран в тоя смисъл? Неговата авиация едва ли ще има задача да атакува американските позиции в дълбочина. Там с всичките F-22 и други бараки, да не говорим за новата арабска техника.Sailor_Malan написа Виж мнениеИначе, най-вероятно за момента наистина са сметнали, че не им трябва такава система. Докато не се сблъскат с Иран примерно.
Comment
-
Ми може да предложи СУ-24МК къде 30 броя и удобни маршрути за полети с профил високо-ниско-свръхниско-високо, залпово бомбомятане с кабриране и омитане обратно за затънтено място като Бушер. И тука новата арабска техника, ако иранците не атакуват щаба на Централното командване в Манама или центъра на Риад ще си седи по летищата, а Ралтърите за момента стават точно за чеп за зеле. Пак F-15 ще трябва да им върши работатаКървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Comment
-
Мисля, че неуязвимостта/уязвимостта на даден комплекс зависи по-скоро от това колко отдалечен е радара от пусковите и с колко радара взаимодействат.Кухулин написа Виж мнениеСтаваше дума за уязвимостта на Пейтриът от ПРР. Чисто формално срещу такъв комплекс е изстреляна една ракета, която поразява радара...
Само за пример нашите ПКР (навремето) работеха с два радара, всеки отдалечен поне на 50 километра от ПУ. Като освен това имаше Ка25 като въздушен РЛС, възможност за целеуказване от корбни РЛС и всяка ПУ за много краен случай си има собствена РЛС.
Руските системи са предимно качени върху машини и заради несравнимо по-тежкия терен по който трябва да се придвижват.
Comment
-
Тоя въпрос е много сложен, но не - при зенитните комплекси не е баш така. Принципно, в рамките на комплекса ценност представляват именно радарите и командния пункт. Без тях пусковите установки са безполезно желязо. Тоест, уязвимостта на комплекса зависи от уязвимостта на радарите и на командния пункт. Разбира се, в някои случаи два или повече от компонентите са обединени (Бук, Тор, Панцир) но това не променя принципа.Сун Дзъ написа Виж мнениеМисля, че неуязвимостта/уязвимостта на даден комплекс зависи по-скоро от това колко отдалечен е радара от пусковите и с колко радара взаимодействат.
Да, в противокорабните комплекси основна ценност представляват пусковите установки. Там всяко външно целеуказване е достатъчно за огнево решение. Целеуказването в рамките на комплекса е просто вариант. Тоест, уязвимостта на комплекса зависи от уязвимостта на ПУ.Сун Дзъ написа Виж мнениеСамо за пример нашите ПКР (навремето) работеха с два радара, всеки отдалечен поне на 50 километра от ПУ. Като освен това имаше Ка25 като въздушен РЛС, възможност за целеуказване от корбни РЛС и всяка ПУ за много краен случай си има собствена РЛС.
Това е така за войсковите комплекси, например за С-300В (виж индекса). При ПВО на РФ няма такова изискване - там мобилността е свързана именно с повишена бойна устойчивост при SEAD. Например комплексите от групата С-300П са разработени специално за тези части.Сун Дзъ написа Виж мнениеРуските системи са предимно качени върху машини и заради несравнимо по-тежкия терен по който трябва да се придвижват.
Comment
-
Това според мен е някакъв вариант в по-напредналата фаза на конфликта - ако американците са стъпили в Иран, но отдалечените ирански бази остават функционални. Само че това развитие не е много вероятно.Sailor_Malan написа Виж мнениеМи може да предложи СУ-24МК къде 30 броя и удобни маршрути за полети с профил високо-ниско-свръхниско-високо, залпово бомбомятане с кабриране и омитане
Иначе Су-24 трябва да лети над морето, което си е самоубийство.
Comment
-
Kухулин. Малко на изуст думаш. Вземи погледни картата на Залива. Ако тръгнат да атакуват щаба на Централното Командване в Манама ще им се наложи наистина да летят над морето, но ако решат да се погрижат за американците в Ирак или Кувейт(да се обзаложим ли, че Саудитска Арабия ще си прави пас в случай на нападение на Иран и просто кротко ще наблюдава от страни въоръжена до зъби?) изобщо не им е необходимо да летят над морето, еле пък в случая с Кувейт, американците могат само много да се надяват Беларус или Украйна да не са продали в Иран неща от сорта на Х-31 или Х-29(и двете в арсенала на голямото Су), дето Пейтриъта да си разпори някои южно разположени части (умишлено пропускам трибуквената думичка с г
) няма да ги хване. И какво по-точно се очаква да направи Е-3С на промъкващ се из планините някъде покрай Сюлеймания или Халабджа на свръхмалка(25-50 метра над терена са си съвсем постижими) височина Су-24МК? Щото ще го види за няколко минути като си излетял от базата(в повечето случаи за време за което насочения патрул няма да го е стигнал - особено ако се налага да минава през ирански изтребители) и следващия път в който ще го види ще е когато приближава Багдад от север(примерно), за да стовари десетина ФАБ-500 на произволно избран интересен обект, ама тогава ще е леко късничко щото ще го види в момента в който набира скоростно височина, за да не го отнесе взривната вълна и осколките на пет тона бомби(умножи по съответната бройка за ударна група от 4-6 бомбардировача). А с Кувейт и Басра примерно може да си стреля и от собствена територия ако някоя бивша съветска република се е излъгала да продаде част от стария си арсенал от неща от сорта на Х-31, Х-29 или пък Х-58(пък то радарите на Пейтриътчето и командните пунктове нека да си мигат, тя ракетата има нужда от ориентир). И в случая Пейтриъта много зор ще види и ще си мечтае американския кашик за С-400. Въобще ако ставаше толкоз лесно Иран определено нямаше да е още цял.
Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Comment
-
Ами за Су-24 ще е по-добре, факт. Обаче това си е нападение над трети страни. Дали ще има американци там, какви ще са тези американци... отиваме в областта на политиката.Sailor_Malan написа Виж мнениеKухулин. Малко на изуст думаш. Вземи погледни картата на Залива. Ако тръгнат да атакуват щаба на Централното Командване в Манама ще им се наложи наистина да летят над морето, но ако решат да се погрижат за американците в Ирак или Кувейт
Не знам какви са реалните възможности на С-400, не съм срещал публикации, но С-300 работи отвратително по цели на ПМВ. Там си има други комплекси.Sailor_Malan написа Виж мнениеИ в случая Пейтриъта много зор ще види и ще си мечтае американския кашик за С-400.
Comment
-
На практика всякакъв опит на американците да посегнат на Иран ще въвлече трети страни. Неизбежно.Ами за Су-24 ще е по-добре, факт. Обаче това си е нападение над трети страни. Дали ще има американци там, какви ще са тези американци... отиваме в областта на политиката.Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Comment
-
Цели на малка височина са си кофти, но точно С-300/400 са си едни от малкото комплекси с голям обсег специализиращи в такива неща - имат си масата специални нисковисочинни радари (всичките глупости по мачти на картинката, дори нашият български С-300 си има такава мачта и радар).
Иначе ако е над равнинен терен дори и на 50-тина метра височина със съвременните технологии АУАКС-ът ще ги види сигурно на поне 100-200км, не бих разчитал толкова много на маскировката от терена.„Аз, Драгомир, писах.
Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“
Модератор на раздел "Военна Авиация"
Comment
-
Е там е работата, че през иракски Кюрдистан не е особено равнинноКървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Comment
Comment