.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Български патрони
Collapse
X
-
ГостМаркери: Никакви
-
Добре дошъл при Нас!
На 30 април си идвам в България и ще направя снимка на клеймата на моите манлихерови български патрони.Аз имам няколко произведени преди 1900 година-точната година ще те излъжа, мисля че беше 1895 или 6 с клеймо Софийски Арсенал
Също така притежавам и австрийски от 1890 на Георг Рот произведени януари месец-т.е. първата Българска поръчка за Манлихерови патрони.То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
-
:sm100: За българските патрони написа много хубава книжка англичанина Джон Мънари. Доскоро беше управител на Мобиком, а сега е някъде из Македония. Той е голям колекционер на патрони и събира предимно учебни патрони от всякъде. Нашите мошеници му набутаха на пазара в Търново един ловен патрон система Лефоше. Няма да се очудя ако го публикува като уникат. Но за пари нашенецът ще направи фалшиво копие и на майка си.
Пускам една снимка от въпросната книга :nworthy:От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!
Comment
-
Гост
-
На мен лично Джон ми подари книгата си-дадох му два "О" патрона за турски Маузер и човекът ми я даде.Книжката не е лоша, но има доста пропуски-той е направил тази книжка на база неговата лична колекция или по-точно това което е бил събрал до него момент.След това доста интересни неща се появиха, но не трябва да се отрича, че англичанин направи изследване за Българските патрони първи и единствен, ние се чудехме как да му продаваме ментета по 10 лева и нагоре-ох нямам думи като се сетя колко пъти сме го лъгали човека, но покрай ментетата и хубави неща отнесе.Спомням си, че през 99-та купи Сръбски Маузер Кока Милованович -карабина, Уинечестер М95 за руската армия-двете пушки ги лапна за 900 лева.Ех славни спомени бяха ей!То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
Гост
-
Книгата ще трябва да почакаш-ще ти я сканирам, но в момента съм с ново ПС и нещо съм объркал скенера.
Този патрон е от Калашников с някакъв халостен от другата му страна-ама защо са свързани-това не мога да разбера.То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
Гост
-
Гост
-
Всичко написано до тук го подкрепям.ще добавя само, че видях в един приятел патрон куриоз.Куршумът е "S", но гилзата е за "О" патрон.Произведен е в Казанлък през 1926 година. Отначало си помислих, че е менте, но после се сетих, че може би е за картечниците ни.То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
Гост
-
Вало, и аз си мислех като теб, но ми попадна навремето статия за австрийските патрони през ПСВ и там беше описана разновидност на стандартният Манлихеров патрон с "S" куршум.Според авторите на статията тези патрони са се използвали в авиацията.То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
Comment