Няма да е имитация по тази технология ще е.Наистина дамаска стомана е термин за този тип изработка иначе повечето конни народи са ползвали тази технология за придаване едновременно на здравина(стомана) и еластичност(желязото) на изработваните саби.А в народните песни се пее за сабя халосия.Някой да знае става ли въпрос за нещо специално или?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Правене на плетени доспехи
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
-
Мина над половин година, откакто за последно писах в тази тема, а същевременно макар и с много бавни темпове работата по подшлемника ми върви. Ето до къде съм стигнал, както се вижда сега работя по задтилъка:
Имаше тук и други проекти, Багатур щеше да си прави кожена ризница, ама нито снимки видяхме, нито впечатления и опит бяха споделени...
Comment
-
Гост
-
Гост
TVV написаМина над половин година, откакто за последно писах в тази тема, а същевременно макар и с много бавни темпове работата по подшлемника ми върви...
Comment
-
valo написаТук, във форума има един "Гаден пухчо"/не Gaden puch/. Той също майстори плетени ризници, шлемове и други такива, но засега само гледа и нищо не пише....Опъва се като магаре на лед.....
Comment
-
Олеле ! Поклон пред вас. :nworthy:
И аз искам такова нещо, къде мога да си поръчам и колко тежи все пак, защото едва ли е леко за носене..."Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.
Comment
-
Мисля че не е трудно да си го поръчаш, като цената зависи от качеството. За тежестта: много зависи от дебелината и материала на телта от която са правени халките и естествено, от дължината на самата ризница. Така че една ризница може да е между малко под 10 кг до 20 кг. Един подшлемник тежи само няколко килограма. Избор има огромен, ето списък на производители:
http://www.arador.com/links/index.html
Comment
-
BAGA_TUR написаНарязал съм парчетата, и ей тъй си седят.. :shrug:
.
Comment
-
Гост
дядоБлаго написааз пък не съм по плетенето.уговорил съм се с тоя дето само гледа , а не пише, да ми направи ризница, а аз нещо остро.
Comment
-
Добре де,кандисвам ,ще пиша!От няколко дни само се цупя,но днес ме поразсмяхте.Плета по схемата 4в1,лесна е ,но иска търпение.Направил съм си няколко приспособления,за да си олесня работата.Първо навивам халките на дорник-при добро желание се навиват около 1000 за час,т.е.за 20часа имаш навити пружини,които обаче сега трябва да се нарежат.Това е най-габната и умирителна работа в целия процес.След това сядаш пред телевизора и тинтири-минтири,започваш плетката.За 1 ден съм плел до 1,2кг,но ми се подбиха задните части от седенето.
Теглото на ризницата си е много разтегливо понятие(като самата нея),но варира от 10 до14 кг.Подшлемника(коиф)-2,5кг.Крачоли,ръкавици и тем подобни още не съм плел,но за Гложене ще се накиприм с дядо Благо и каквото сабя покаже!Пази ме,Боже,от приятели,от враговете сам ще се пазя!
http://ivan-rendakov.blogspot.com/
Comment
-
Гост
Comment