Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Правене на плетени доспехи

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Няма да е имитация по тази технология ще е.Наистина дамаска стомана е термин за този тип изработка иначе повечето конни народи са ползвали тази технология за придаване едновременно на здравина(стомана) и еластичност(желязото) на изработваните саби.А в народните песни се пее за сабя халосия.Някой да знае става ли въпрос за нещо специално или?
    ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Мина над половин година, откакто за последно писах в тази тема, а същевременно макар и с много бавни темпове работата по подшлемника ми върви. Ето до къде съм стигнал, както се вижда сега работя по задтилъка:

Имаше тук и други проекти, Багатур щеше да си прави кожена ризница, ама нито снимки видяхме, нито впечатления и опит бяха споделени...

Comment

Леле! Как ги правите тия работи?
        И, как са ги правели едно време?

Comment

TVV написа
          Мина над половин година, откакто за последно писах в тази тема, а същевременно макар и с много бавни темпове работата по подшлемника ми върви...
          Тук, във форума има един "Гаден пухчо"/не Gaden puch/. Той също майстори плетени ризници, шлемове и други такива, но засега само гледа и нищо не пише....Опъва се като магаре на лед.....

Comment

Багатур щеше да си прави кожена ризница, ама нито снимки видяхме, нито впечатления и опит бяха споделени...
            Нарязал съм парчетата, и ей тъй си седят.. :shrug:

.
            ..И кажи ми ти страннико,
            чувал ли си звук,
            по- велик от тропота на хиляди коне!!?...

Comment

valo написа
              Тук, във форума има един "Гаден пухчо"/не Gaden puch/. Той също майстори плетени ризници, шлемове и други такива, но засега само гледа и нищо не пише....Опъва се като магаре на лед.....
              Ние тук сме предимно любители и ако човекът майстори такива неща, сигурно знае за тях много повече от нас. Така че може би е по-добре той да пише, пък ние да гледаме.

Comment

Олеле ! Поклон пред вас. :nworthy:
                И аз искам такова нещо, къде мога да си поръчам и колко тежи все пак, защото едва ли е леко за носене...
                "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
                Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

Comment

Мисля че не е трудно да си го поръчаш, като цената зависи от качеството. За тежестта: много зависи от дебелината и материала на телта от която са правени халките и естествено, от дължината на самата ризница. Така че една ризница може да е между малко под 10 кг до 20 кг. Един подшлемник тежи само няколко килограма. Избор има огромен, ето списък на производители:
                  http://www.arador.com/links/index.html

Comment

Аз имам много малък опит в тази дейност, преди година-две помагах на еди познат да изработи римска броня(лорика сегментата ако не се лъжа). Не видях крайния продукт, но мисля, че е бил доста добър.
                    Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

Comment

Страхотно, поздравления TVV.
                      Не знам от къде го имаш това търпение, но явно си заслужава.
                      "Нима, Създателю,
                      съм искал от пръстта човек да ме изваеш,
                      мигар аз самият съм те молил
                      от мрака да ме извлечеш?"

Comment

BAGA_TUR написа
                        Нарязал съм парчетата, и ей тъй си седят.. :shrug:

.
                        Много често се получава така за съжаление. И аз искам един ден да си направя ризница от кожени плочки. Кожа имам, но е тънка и ще се наложи да я втвърдявам, което става с помощта на потапяне във вряща вода за около 30-40 секунди на парче. Един ден и до това ще стигна, но няма да е много скоро, дано до тогава ти да си завършил своята и да ни покажеш кое как си направил.

Comment

аз пък не съм по плетенето.уговорил съм се с тоя дето само гледа , а не пише, да ми направи ризница, а аз нещо остро.

Comment

дядоБлаго написа
                            аз пък не съм по плетенето.уговорил съм се с тоя дето само гледа , а не пише, да ми направи ризница, а аз нещо остро.
                            В такива случаи, кооперацията е хубаво нещо. Не може всеки да е "специалист по всичко".

Comment

Добре де,кандисвам ,ще пиша!От няколко дни само се цупя,но днес ме поразсмяхте.Плета по схемата 4в1,лесна е ,но иска търпение.Направил съм си няколко приспособления,за да си олесня работата.Първо навивам халките на дорник-при добро желание се навиват около 1000 за час,т.е.за 20часа имаш навити пружини,които обаче сега трябва да се нарежат.Това е най-габната и умирителна работа в целия процес.След това сядаш пред телевизора и тинтири-минтири,започваш плетката.За 1 ден съм плел до 1,2кг,но ми се подбиха задните части от седенето.
                              Теглото на ризницата си е много разтегливо понятие(като самата нея),но варира от 10 до14 кг.Подшлемника(коиф)-2,5кг.Крачоли,ръкавици и тем подобни още не съм плел,но за Гложене ще се накиприм с дядо Благо и каквото сабя покаже!
                              Пази ме,Боже,от приятели,от враговете сам ще се пазя!
                              http://ivan-rendakov.blogspot.com/

Comment

Брях! Обади се най-накрая..... :rock: По този повод обръщам монитора обратно....

Comment

Working...
                                X