"Какво означава да си българин?" - този въпрос обсъждах с учителя си по история (той е американец) миналата сряда. Бих искал да видя вашето мнение по въпроса. Кога може да се каже, че един човек е българин? Например какво различава българите от американците?
Какво означава да си българин?
Collapse
X
-
Да си българин означава да правиш разлика между политиците които я управляват и самата България и да не почваш да я плюеш веднага като се озовеш зад граница а ако някой се опита да я обижда - нея, не политиците , да го поставиш на място - тоес в кучи гъз... ще ме прощавате за френската приказкаmay the Force be with you -
Гост
Манталитета, начина на мислене и самочувствието.Пилот написаНапример какво различава българите от американците?
За съжаление последното при нас хич го няма.....Comment
-
Съгласна съм с Han Solo.
Никак не ми е приятно да чувам реплики от рода на "Е все пак сме в България, вие какво очаквате...", или пък колко било хубаво там и там и там, но не виждат колко е хубаво тук...
Вярно има си и недостатъците, но винаги ли трябва да се набляга на тях?
...аз се гордея с това, че съм българка и се надявам в България да не настъпват такива промени, които биха го променили..."Нима, Създателю,
съм искал от пръстта човек да ме изваеш,
мигар аз самият съм те молил
от мрака да ме извлечеш?"Comment
-
Въпросът е сложен, защото са намесени няколко донякъде мъгливи понятия. Но според мен първото и най-важно условие за да можем да напарвим подобно заключение е съответната личност сама да се идентифицира като "българин". Естествено, предполага се, че тази самоидентификация трябва да е подкрепена с известно сходство в рамките на коллективната идентификация на всички българи - т.е., споделяне на един и същи език, сходна култура, заблуди, митове и т.н.Кога може да се каже, че един човек е българин?
Какво различава сащианец от българин? На първо място самоидентификацията, на второ - свързаните с нея национални културни особености (бегло изброени по-горе).
Между другото, с разпространението на масовата култура разликите в националните култури общо взето намаляват.Comment
-
А пък Димитър Подвързачов:
"За характеристиката на нашенеца не трябват може би много умувания. Едно от забележителните му качества е: използвач. Ще се намери ли художествен писател, който да го възпроизведе в литературно творение?
Аз бих се опитал за една детска приказка за мустакати българановци, която ще се започва така:
- Събрали се Използвачко, Подмазко, Присламчо, Натрапчо, Интрижко, Клеветчо - и решили да образуват народ..."
Така че - монетата винаги има две страни. Затова, както и в една подобна тема преди доста време, пак ще кажа, че обощенията и националните характеристики от типа на "Американците са тъпи", "Германците са дисциплинирани", "Руснаците пият водка непрекъснато" са доста опасни и винаги неверни. Е, може би с изключение на твърдението за руснаците
"If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt TucholskyComment
-
приказката
Имало едно време четирима, които се казвали Всеки, Някой, Кой-ли и Никой. Винаги, когато имало някаква важна работа за вършене, Всеки бил сигурен, че Някой ще го направи, Кой-ли би могъл да го направи, ала Никой не го правел. А когато Никой не го правел, Всеки се ядосвал, защото това нали било работа на Всеки. Всеки мислел, че Някой ще го направи, а Никой не разбирал, че няма да стане. Следователно, Всеки обвинявал Някой, когато Никой не правел онова, което Кой-ли би могъл да прави.rambler написаА пък Димитър Подвързачов:
"За характеристиката на нашенеца не трябват може би много умувания. Едно от забележителните му качества е: използвач. Ще се намери ли художествен писател, който да го възпроизведе в литературно творение?
Аз бих се опитал за една детска приказка за мустакати българановци, която ще се започва така:
- Събрали се Използвачко, Подмазко, Присламчо, Натрапчо, Интрижко, Клеветчо - и решили да образуват народ..."
Но това време отминало и дошло новото време, когато Някой дал идеята на Всеки, че нещата могат да се променят. Но отново Никой не взел под внимание мнението на Кой-ли, като по този начин улеснил задачата на Някой да убеди Всеки да си вземе отпуска. Така и станало. Всеки се задъхвал от невъзможността да накара Някой да се обади на Кой-ли, като по този начин облагодетелстваният бил Никой.Comment
-
Това малко ми звучи като "Мразя негрите и расизма"rambler написаче обощенията и националните характеристики от типа на "Американците са тъпи", "Германците са дисциплинирани", "Руснаците пият водка непрекъснато" са доста опасни и винаги неверни. Е, може би с изключение на твърдението за руснаците
А учителят ми обясняваше, че нещата, които различават американците от останалите националности по света, са храната (хамбургери) и спорта.
Никакви други разлики.
Според мен за да бъде един човек българин, той трябва да се чувства българин.„Аз, Драгомир, писах.
Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“
Модератор на раздел "Военна Авиация"Comment
-
Гост
Да си осъзнаеш историята, като разбереш, че предците ти идват от древни времена и от древен свят, че какваото и да е станало, от времето на първото царство и преди това народът ти си има немалките достойнства;
Да успееш да видиш една доста трайна, да не казвам вечна тендеция в историята на българите и най-важното - спокойно да приемеш бедите на България, случили й се през 20 век и продължаващи сега.
Без да ги драматизираш или омаловажаваш, без да изпадаш в нихилизъм и патриотарство, ясно и точно да си обясниш, че макар да сме умни и със стара история, има и по-добри от нас, но макар да има по-добри от нас, и ние си имаме немалките достойнства.
По такъ начин, макар и малка, България си е част от голямото цяло на цивилизацият (а не неин център
)и ако засили добрите си страни, ще стане още-по-добра част.
Да знаеш, че нито бай Ганьо е националния образ, нито пък ще превземаме Европа, но много често не падаме по-долу от "ония оттатък". Да забравиш черногледтството, защото всички шансове са напред.
Без да страдаш от излишни комплекси да знаеш слабите места. Да гледаш да се оправяш лично и да подкрепяш с каквото можеш това, което намираш за добро за държавата.
И да знаеш, че това, което изглежда смешно и притеснително може да не е такова или да е лесно преодолимо, че имаш много поводи да се гордееш, без да се възгордяваш в шовинистичния смисъл на думата.
Ей тъй на.
Учителят ти, братко, има много здраве. Покажи му църквата в копривщица и нека обърне внимание на детайлите и символите от украсата на едни надгробни паметници в двора. После можете да задълбочите разсъжденията назад в предхамбургеровите времена.Пилот написаТова малко ми звучи като "Мразя негрите и расизма"
А учителят ми обясняваше, че нещата, които различават американците от останалите националности по света, са храната (хамбургери) и спорта.
Никакви други разлики.
Според мен за да бъде един човек българин, той трябва да се чувства българин.Comment
-
Разликата чисто технически е в това, че докато българите са народ и нация, то американците са само нация.Пилот написаНапример какво различава българите от американците?"Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.Comment
-
Пилот, ако учителят ти наистина ти е казал това и ти си сигурен, че си го разбрал правилно, започвам сериозно да се съмнявам в качеството на образованието, което получаваш... :sm186: :stupid:Пилот написаА учителят ми обясняваше, че нещата, които различават американците от останалите националности по света, са храната (хамбургери) и спорта.Comment
-
Спокойно, само учителя по история... иначе другите учители са много интелигентни.albireo написаПилот, ако учителят ти наистина ти е казал това и ти си сигурен, че си го разбрал правилно, започвам сериозно да се съмнявам в качеството на образованието, което получаваш...
btw, наистина го каза... След това спорихме с него 50 минути за храната (аз и съучениците ми защитавахме тезата, че храната не е определяща, защото дори в САЩ може да отидеш и да ядеш само в китайски ресторант), но той не се отказа... За спорта беше същото...
Когато го питахме каква е разликата между европейци и американци, първото нещо което каза беше - колите. Без коментар.
„Аз, Драгомир, писах.
Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“
Модератор на раздел "Военна Авиация"Comment
-
Този ще да е голям шегобиец :mhehe:
Следващият път му кажи, че разликата не е само в колите, но и в жените
И в глупостта. У нас тя ходи по горите и по хората, но поне е по-малко разпространена из училищата
"Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.Comment
Comment