Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво означава да си българин?
Collapse
X
-
"Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.
-
Avatarx написаАми то хубаво, че не го разбирам, ами само да питам македонската нация по вашето определение откога датира. Сори, само съм любопитен... :sm186:
Те имаха (може би все още имат, не знам не съм бил в Македония от 4 години) големи проблеми с дефинирането на "националното" като различно от "антибългарското". На мен ми се струва че успявят (за тях самите) да разрешат това вътрешно противоречие ..което показва, че нация може и да възникне на базата на историческа фалшификация...но още има да се случват много неща покрай този процес...ще видим. (или пък няма да видим. Кой знае)
Comment
-
Гост
dadga написаВ днешно време май не е точно така-повечкота българчета доста покрадват.
А покрадват толкова, колкото и другите в тяхното положение.
Comment
-
Гост
rambler написа90 % от чудесата за които говориш са дело на имигранти от Европа или Азия, по-скоро са пресметливи и реалисти, отколкото умни - примамват мозъци чрез по-висок стандарт. Не че е лошо. Нищо чудно и да имат някаква специална стратегия по въпроса.
Никаква специална стратегия нямат, ами просто имат достатъчно свбода.
На нас оттук все разни системи и стратегии ни се привиждат, ама то е по-просто.
Каза ключово нещо - емигранти. Там всички са такива. Обаче постиженията им са заслуга на тяхната култура и т.н., ама и на американската обществена система. И същите тия постижения с факта, че не са по родните им страни са бедата на последните и доказателството кое устройство е по-добро.
Защото,. нали - иначе щяха постиженията да са на "старите страни", а не са.
Lasombra написаНе всички български граждани са с българско самосъзнание - та и те по-честичко покрадват
mellisa написаМнеее. Те няма да посегнат на техните им ценности, само например на тези на Ирак, пък и защо да не минат по улиците на град с 5 000 години история и с павета още от времето на Новохудоносор с танкове?
Чакай, чакай.
Иде реч за война и иде реч за кражба на тълпа от иракския музей. Това е друго и не такъв е смисъла на казаното от мен.
Ако няма в града с 5000 годишна история (имаш предвид днешнен Багдат ли?) войска и бмбаджии, ясно ти е, че нито една сграда нямаше да пострада, нали?
А виж например някои други завоеватели какво са правели. В днешно време такива останаха само с чалми. Вчера показаха разрушените от талибаните статуи на Буда в Афганистан. Схващаш разликата, сигурен съм.
Stagon написаЗа съжаление, това мнение не е лишено от достоверност...
За да подкрепя Мелиса ще дам пример с Монте Касино...
След стотици бомби и снаряди е превзет от ПОЛСКО-английски войски, има май и американци
Ако тази част не беше там, манастирът щеше да си е цял-целеничък.
Когато говорим за битки е едно, а за политика на национално потисничество и разрушаване на културни ценности с тази цел е друго.
Comment
-
KG-125 ,не можеш да отречеш ,че американците не уважават особено чуждата култура и история- това е пропито в цялостното им самосъзнание - превъзходството над целият останал свят...Макдоналдс и Ейбрамс ,където не може да стъпи Макдоналдс...(образно казано,разбира се)
А за полепването ...като да си правСънят на разума ражда чудовища
Comment
-
Във връзка с темата. Немците ми се оплакват, че в България българските им домакини ги предупреждавали, че българите са джебчии. Ами след такава самореклама какво да коментирам. Докато не променим мисленето за самите себе си, нйама да променим мисленето на останалите за нас. И в паметта на различните националности по един или друг повод стъпващи в България ще си останем като 'джебчиите българи' или 'лекопонамерисващи и много мургави' и 'живеещи при боклуците' и никой няма и разлика да прави между цигани и българи, понеже циганите са българи според паспортите си и.... и...Проблемът на форума :damnyou:
"Чети историята и като познаеш от нея суетата на тоя свят, научи се да го презираш"
Паисий Хилендарски
Comment
-
KG125 написаМонте Касино е било превърнато в крепост от една изключиотелно героична и бая професионалн немска част.
След стотици бомби и снаряди е превзет от ПОЛСКО-английски войски, има май и американци
Ако тази част не беше там, манастирът щеше да си е цял-целеничък.
Новозеландският командир смята, че немците имат артилеристи в манастира, които коригират огъня. Това е причината американците да пратят няколкостотин бомбадировача да изравнят манастира със земята. Едва след това (атаката на манастира) развалините по хълма се заемат от немски парашутисти. Скоро след това (няколко дни) над 500 Б-17, 25, 26 атакуват градчето Монте Касино, а артилерията изстрелва хиляди снаряди. Резултатът е пълното унищожение на града и манастира. Следват 4 неуспешни щурма, като на няколко пъти съюзниците стигат до самия манастир, но са отблъснати.
Битката свършва когато французите заобикалят по околните върхове и немците трябва да отстъпят от манастира.
Впредаването изрично се подчертава, че преди бомбардировката е нямало немци в манастира.„Аз, Драгомир, писах.
Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“
Модератор на раздел "Военна Авиация"
Comment
Comment