Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво означава да си българин?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

За мен Българин е човек на който предците му са се размотавали около Стара планина и околностите в близките 1300г.

Comment

Пилот написа
      Спокойно, само учителя по история... иначе другите учители са много интелигентни.

btw, наистина го каза... След това спорихме с него 50 минути за храната (аз и съучениците ми защитавахме тезата, че храната не е определяща, защото дори в САЩ може да отидеш и да ядеш само в китайски ресторант), но той не се отказа... За спорта беше същото...
      Когато го питахме каква е разликата между европейци и американци, първото нещо което каза беше - колите. Без коментар.

а това единствено доказва .. писаното от някой по горе .. което всъщност не би следвало да се приема за правилно че .. ''американците са малоумници '' .. е да но какво да прави човек когато фактите говорят тъкмо обратното ..

Comment

Смисълът на изказването беше, че не бива автоматично да се приема, че ВСИЧКИ американци са малоумници, след като повечето са.
        "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

Ба, са. Цял свят им е в краката, за 200 години направиха чудеса, а други за 1000 не успяха, па и лично не живеят хич, ама хич зле.

Голяма заблуда е това с тъпотията американска. Умни са си, ама по друг начин.

Comment

KG125 написа
            Ба, са. Цял свят им е в краката, за 200 години направиха чудеса, а други за 1000 не успяха, па и лично не живеят хич, ама хич зле.

Много точно казано и работят хората и вярват в законите си. И Изобщо нито са чак толкова грозни, нито чак толкова тъпи и въобще трябва да ги види човек и не вярвам да му с еприиска пак да изтребва американци, което неведнъж съм чувал като лозунг около себе си...

Comment

Тия негативни постулати са един път вехта пропаганда; втори път, сори че го казвам и нямам предвид лично никого, ама известна завист че са големи и богати и пр.
              Рационалното зърно е, че европейската култура е по-богата, по различна от тяхната. Ама е по-стара. Там може да не знаят масово къде е Рилския манастир, но за сметка на това никога няма да му посегнат! Това не е тъпотия, а нормален културен феномен на голяма, разположена сред два океана, достатъчна сама на себе си държава, постиганала огромен успех.
              Па и млада.
              Това не е тъпотия, а различие. Като между стара и много, изпипана, ръчно направена и пр. готина кола и нова нормална такава. И едното добро, и другото, противоставянето не е правилно.

Stagon написа
              Много точно казано и работят хората и вярват в законите си. И Изобщо нито са чак толкова грозни, нито чак толкова тъпи и въобще трябва да ги види човек и не вярвам да му с еприиска пак да изтребва американци, което неведнъж съм чувал като лозунг около себе си...
              Глуповат лозунг, действително.
              Това със законите ме навежда на един термин - "интегрирано общество". Т.е. институциите му работят, правилата действат, субектите му вярват. В определена степен, де, но повече от други, например от нас тука.
              Това става само с правова държава, т.е. да си вярват в законите и с ясни ценности. Ония честа казват "hey, that`s not right!" и знаят какво имат предвид.
              Last edited by ; 16-05-2005, 20:57. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Аха. Или пък It's ilegal и за тях въпросът е приключен Не съм им фен, но ми е неприятно да виждам как някои истини се изопачават. Срещал съм много отрепки сред тях, но имаше и хора дето още се размеквам като ми пишат и за мен е чест че ги познавам. На моменти са широко скроени и това ми харесва в тях

Comment

KG125 написа
                  Там може да не знаят масово къде е Рилския манастир, но за сметка на това никога няма да му посегнат!
                  Мнеее. Те няма да посегнат на техните им ценности, само например на тези на Ирак, пък и защо да не минат по улиците на град с 5 000 години история и с павета още от времето на Новохудоносор с танкове?
                  "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
                  Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

Comment

mellisa написа
                    Мнеее. Те няма да посегнат на техните им ценности, само например на тези на Ирак, пък и защо да не минат по улиците на град с 5 000 години история и с павета още от времето на Новохудоносор с танкове?
                    За съжаление, това мнение не е лишено от достоверност...
                    За да подкрепя Мелиса ще дам пример с Монте Касино...

Comment

Thanatos написа
                      Йордан Хаджиконстантинов-Джинот го е казал достатъчно ясно :
                      “Българин е който не крадне, не лъже, не убива, не смени вярата си за печена кокошка”
                      В днешно време май не е точно така-повечкота българчета доста покрадват.
                      Pro Deo fide et Paria

Comment

KG125 написа

90 % от чудесата за които говориш са дело на имигранти от Европа или Азия, по-скоро са пресметливи и реалисти, отколкото умни - примамват мозъци чрез по-висок стандарт. Не че е лошо. Нищо чудно и да имат някаква специална стратегия по въпроса.
                        "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

dadga написа
                          В днешно време май не е точно така-повечкота българчета доста покрадват.
                          така е но има и готини пичове, които не го правят И ТЕ представят нацията ни с достойнство, мен питай ))

Comment

mellisa написа
                            Разликата чисто технически е в това, че докато българите са народ и нация, то американците са само нация.
                            Ами аз не съм убеден , че са нация. Че са националисти, да, ама нация.... Всеки , който отиде там и вземе американско гражданство, после се тупа в гърдите и вика - аз съм американец. Егати нацията! Може и аз да не разбирам понятието нация ('natio' не беше ли народ?) :shrug:
                            Проблемът на форума :damnyou:

"Чети историята и като познаеш от нея суетата на тоя свят, научи се да го презираш"
                            Паисий Хилендарски

Comment

Американците 19 век се обединяват със сила и война(след сепаратизма на южните щати ,са "прибрани" обратно въпреки желанието на...населението им??или поне бялото ),а ние се обединяваме въпреки международното положение и прочие - това как ви се струва като разлика?(е ,не е много коректно ,но...събитията са относително близко ,и са горе долу в една и съща епоха )

P.s."Севера против Юга" на Жул Верн е като останалите му книжки - ранна фантастика
                              Сънят на разума ражда чудовища

Comment

Може и аз да не разбирам понятието нация ('natio' не беше ли народ?) :shrug:
                                Ами не го разбираш...освен теорията за етническия и културен национализъм, към която ти интуитивно клониш (примерите за него са все на Изток - Германия, Русия, България), има още една теоретична класификация за гражданско-териториален национализъм, който е предимно политически а не културен. Напр. Великобритания и Франция развиват такива форми на политическа структура, които предполагат и позволяват поява на национално съзнание. Как мислиш Щатите от кой тип са ?
                                Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

Working...
                                X