Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво означава да си българин?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Какво означава да си българин?

"Какво означава да си българин?" - този въпрос обсъждах с учителя си по история (той е американец) миналата сряда. Бих искал да видя вашето мнение по въпроса. Кога може да се каже, че един човек е българин? Например какво различава българите от американците?
    „Аз, Драгомир, писах.
    Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Да си българин означава да правиш разлика между политиците които я управляват и самата България и да не почваш да я плюеш веднага като се озовеш зад граница а ако някой се опита да я обижда - нея, не политиците , да го поставиш на място - тоес в кучи гъз... ще ме прощавате за френската приказка
    may the Force be with you

Comment

Пилот написа
      Например какво различава българите от американците?
      Манталитета, начина на мислене и самочувствието.
      За съжаление последното при нас хич го няма.....

Comment

Съгласна съм с Han Solo.
        Никак не ми е приятно да чувам реплики от рода на "Е все пак сме в България, вие какво очаквате...", или пък колко било хубаво там и там и там, но не виждат колко е хубаво тук...
        Вярно има си и недостатъците, но винаги ли трябва да се набляга на тях?

...аз се гордея с това, че съм българка и се надявам в България да не настъпват такива промени, които биха го променили...
        "Нима, Създателю,
        съм искал от пръстта човек да ме изваеш,
        мигар аз самият съм те молил
        от мрака да ме извлечеш?"

Comment

Кога може да се каже, че един човек е българин?
          Въпросът е сложен, защото са намесени няколко донякъде мъгливи понятия. Но според мен първото и най-важно условие за да можем да напарвим подобно заключение е съответната личност сама да се идентифицира като "българин". Естествено, предполага се, че тази самоидентификация трябва да е подкрепена с известно сходство в рамките на коллективната идентификация на всички българи - т.е., споделяне на един и същи език, сходна култура, заблуди, митове и т.н.
          Какво различава сащианец от българин? На първо място самоидентификацията, на второ - свързаните с нея национални културни особености (бегло изброени по-горе).
          Между другото, с разпространението на масовата култура разликите в националните култури общо взето намаляват.

Comment

лош късмет значи
            По моя преценка съм обективен.

Comment

Йордан Хаджиконстантинов-Джинот го е казал достатъчно ясно :
              “Българин е който не крадне, не лъже, не убива, не смени вярата си за печена кокошка”
              Мъжът е създаден за война, а жената за отмора на мъжа от войната.

Comment

А пък Димитър Подвързачов:
                "За характеристиката на нашенеца не трябват може би много умувания. Едно от забележителните му качества е: използвач. Ще се намери ли художествен писател, който да го възпроизведе в литературно творение?
                Аз бих се опитал за една детска приказка за мустакати българановци, която ще се започва така:
                - Събрали се Използвачко, Подмазко, Присламчо, Натрапчо, Интрижко, Клеветчо - и решили да образуват народ..."

Така че - монетата винаги има две страни. Затова, както и в една подобна тема преди доста време, пак ще кажа, че обощенията и националните характеристики от типа на "Американците са тъпи", "Германците са дисциплинирани", "Руснаците пият водка непрекъснато" са доста опасни и винаги неверни. Е, може би с изключение на твърдението за руснаците
                "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

приказката

rambler написа
                  А пък Димитър Подвързачов:
                  "За характеристиката на нашенеца не трябват може би много умувания. Едно от забележителните му качества е: използвач. Ще се намери ли художествен писател, който да го възпроизведе в литературно творение?
                  Аз бих се опитал за една детска приказка за мустакати българановци, която ще се започва така:
                  - Събрали се Използвачко, Подмазко, Присламчо, Натрапчо, Интрижко, Клеветчо - и решили да образуват народ..."
                  Имало едно време четирима, които се казвали Всеки, Някой, Кой-ли и Никой. Винаги, когато имало някаква важна работа за вършене, Всеки бил сигурен, че Някой ще го направи, Кой-ли би могъл да го направи, ала Никой не го правел. А когато Никой не го правел, Всеки се ядосвал, защото това нали било работа на Всеки. Всеки мислел, че Някой ще го направи, а Никой не разбирал, че няма да стане. Следователно, Всеки обвинявал Някой, когато Никой не правел онова, което Кой-ли би могъл да прави.
                  Но това време отминало и дошло новото време, когато Някой дал идеята на Всеки, че нещата могат да се променят. Но отново Никой не взел под внимание мнението на Кой-ли, като по този начин улеснил задачата на Някой да убеди Всеки да си вземе отпуска. Така и станало. Всеки се задъхвал от невъзможността да накара Някой да се обади на Кой-ли, като по този начин облагодетелстваният бил Никой.
                  http://www.bukvite.com

Comment

rambler написа
                    че обощенията и националните характеристики от типа на "Американците са тъпи", "Германците са дисциплинирани", "Руснаците пият водка непрекъснато" са доста опасни и винаги неверни. Е, може би с изключение на твърдението за руснаците
                    Това малко ми звучи като "Мразя негрите и расизма"

А учителят ми обясняваше, че нещата, които различават американците от останалите националности по света, са храната (хамбургери) и спорта.
                    Никакви други разлики.

Според мен за да бъде един човек българин, той трябва да се чувства българин.
                    „Аз, Драгомир, писах.
                    Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Comment

Да си осъзнаеш историята, като разбереш, че предците ти идват от древни времена и от древен свят, че какваото и да е станало, от времето на първото царство и преди това народът ти си има немалките достойнства;
                      Да успееш да видиш една доста трайна, да не казвам вечна тендеция в историята на българите и най-важното - спокойно да приемеш бедите на България, случили й се през 20 век и продължаващи сега.
                      Без да ги драматизираш или омаловажаваш, без да изпадаш в нихилизъм и патриотарство, ясно и точно да си обясниш, че макар да сме умни и със стара история, има и по-добри от нас, но макар да има по-добри от нас, и ние си имаме немалките достойнства.
                      По такъ начин, макар и малка, България си е част от голямото цяло на цивилизацият (а не неин център )и ако засили добрите си страни, ще стане още-по-добра част.
                      Да знаеш, че нито бай Ганьо е националния образ, нито пък ще превземаме Европа, но много често не падаме по-долу от "ония оттатък". Да забравиш черногледтството, защото всички шансове са напред.
                      Без да страдаш от излишни комплекси да знаеш слабите места. Да гледаш да се оправяш лично и да подкрепяш с каквото можеш това, което намираш за добро за държавата.
                      И да знаеш, че това, което изглежда смешно и притеснително може да не е такова или да е лесно преодолимо, че имаш много поводи да се гордееш, без да се възгордяваш в шовинистичния смисъл на думата.
                      Ей тъй на.

Пилот написа
                      Това малко ми звучи като "Мразя негрите и расизма"

А учителят ми обясняваше, че нещата, които различават американците от останалите националности по света, са храната (хамбургери) и спорта.
                      Никакви други разлики.

Според мен за да бъде един човек българин, той трябва да се чувства българин.
                      Учителят ти, братко, има много здраве. Покажи му църквата в копривщица и нека обърне внимание на детайлите и символите от украсата на едни надгробни паметници в двора. После можете да задълбочите разсъжденията назад в предхамбургеровите времена.
                      Last edited by ; 15-05-2005, 13:17. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Пилот написа
                        Например какво различава българите от американците?
                        Разликата чисто технически е в това, че докато българите са народ и нация, то американците са само нация.
                        "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
                        Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

Comment

Пилот написа
                          Пилот, ако учителят ти наистина ти е казал това и ти си сигурен, че си го разбрал правилно, започвам сериозно да се съмнявам в качеството на образованието, което получаваш... :sm186: :stupid:
                          Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

albireo написа
                            Пилот, ако учителят ти наистина ти е казал това и ти си сигурен, че си го разбрал правилно, започвам сериозно да се съмнявам в качеството на образованието, което получаваш...
                            Спокойно, само учителя по история... иначе другите учители са много интелигентни.

btw, наистина го каза... След това спорихме с него 50 минути за храната (аз и съучениците ми защитавахме тезата, че храната не е определяща, защото дори в САЩ може да отидеш и да ядеш само в китайски ресторант), но той не се отказа... За спорта беше същото...
                            Когато го питахме каква е разликата между европейци и американци, първото нещо което каза беше - колите. Без коментар.
                            „Аз, Драгомир, писах.

Comment

Този ще да е голям шегобиец :mhehe:
                              Следващият път му кажи, че разликата не е само в колите, но и в жените
                              И в глупостта. У нас тя ходи по горите и по хората, но поне е по-малко разпространена из училищата
                              "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
                              Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

Comment

Working...
                              X