"Какво означава да си българин?" - този въпрос обсъждах с учителя си по история (той е американец) миналата сряда. Бих искал да видя вашето мнение по въпроса. Кога може да се каже, че един човек е българин? Например какво различава българите от американците?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво означава да си българин?
Collapse
X
-
Да си българин означава да правиш разлика между политиците които я управляват и самата България и да не почваш да я плюеш веднага като се озовеш зад граница а ако някой се опита да я обижда - нея, не политиците , да го поставиш на място - тоес в кучи гъз... ще ме прощавате за френската приказкаmay the Force be with you
-
Гост
Пилот написаНапример какво различава българите от американците?
За съжаление последното при нас хич го няма.....
Comment
-
Съгласна съм с Han Solo.
Никак не ми е приятно да чувам реплики от рода на "Е все пак сме в България, вие какво очаквате...", или пък колко било хубаво там и там и там, но не виждат колко е хубаво тук...
Вярно има си и недостатъците, но винаги ли трябва да се набляга на тях?
...аз се гордея с това, че съм българка и се надявам в България да не настъпват такива промени, които биха го променили..."Нима, Създателю,
съм искал от пръстта човек да ме изваеш,
мигар аз самият съм те молил
от мрака да ме извлечеш?"
Comment
-
Кога може да се каже, че един човек е българин?
Какво различава сащианец от българин? На първо място самоидентификацията, на второ - свързаните с нея национални културни особености (бегло изброени по-горе).
Между другото, с разпространението на масовата култура разликите в националните култури общо взето намаляват.
Comment
-
А пък Димитър Подвързачов:
"За характеристиката на нашенеца не трябват може би много умувания. Едно от забележителните му качества е: използвач. Ще се намери ли художествен писател, който да го възпроизведе в литературно творение?
Аз бих се опитал за една детска приказка за мустакати българановци, която ще се започва така:
- Събрали се Използвачко, Подмазко, Присламчо, Натрапчо, Интрижко, Клеветчо - и решили да образуват народ..."
Така че - монетата винаги има две страни. Затова, както и в една подобна тема преди доста време, пак ще кажа, че обощенията и националните характеристики от типа на "Американците са тъпи", "Германците са дисциплинирани", "Руснаците пият водка непрекъснато" са доста опасни и винаги неверни. Е, може би с изключение на твърдението за руснаците"If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky
Comment
-
приказката
rambler написаА пък Димитър Подвързачов:
"За характеристиката на нашенеца не трябват може би много умувания. Едно от забележителните му качества е: използвач. Ще се намери ли художествен писател, който да го възпроизведе в литературно творение?
Аз бих се опитал за една детска приказка за мустакати българановци, която ще се започва така:
- Събрали се Използвачко, Подмазко, Присламчо, Натрапчо, Интрижко, Клеветчо - и решили да образуват народ..."
Но това време отминало и дошло новото време, когато Някой дал идеята на Всеки, че нещата могат да се променят. Но отново Никой не взел под внимание мнението на Кой-ли, като по този начин улеснил задачата на Някой да убеди Всеки да си вземе отпуска. Така и станало. Всеки се задъхвал от невъзможността да накара Някой да се обади на Кой-ли, като по този начин облагодетелстваният бил Никой.
Comment
-
rambler написаче обощенията и националните характеристики от типа на "Американците са тъпи", "Германците са дисциплинирани", "Руснаците пият водка непрекъснато" са доста опасни и винаги неверни. Е, може би с изключение на твърдението за руснаците
А учителят ми обясняваше, че нещата, които различават американците от останалите националности по света, са храната (хамбургери) и спорта.
Никакви други разлики.
Според мен за да бъде един човек българин, той трябва да се чувства българин.„Аз, Драгомир, писах.
Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“
Модератор на раздел "Военна Авиация"
Comment
-
Гост
Да си осъзнаеш историята, като разбереш, че предците ти идват от древни времена и от древен свят, че какваото и да е станало, от времето на първото царство и преди това народът ти си има немалките достойнства;
Да успееш да видиш една доста трайна, да не казвам вечна тендеция в историята на българите и най-важното - спокойно да приемеш бедите на България, случили й се през 20 век и продължаващи сега.
Без да ги драматизираш или омаловажаваш, без да изпадаш в нихилизъм и патриотарство, ясно и точно да си обясниш, че макар да сме умни и със стара история, има и по-добри от нас, но макар да има по-добри от нас, и ние си имаме немалките достойнства.
По такъ начин, макар и малка, България си е част от голямото цяло на цивилизацият (а не неин център )и ако засили добрите си страни, ще стане още-по-добра част.
Да знаеш, че нито бай Ганьо е националния образ, нито пък ще превземаме Европа, но много често не падаме по-долу от "ония оттатък". Да забравиш черногледтството, защото всички шансове са напред.
Без да страдаш от излишни комплекси да знаеш слабите места. Да гледаш да се оправяш лично и да подкрепяш с каквото можеш това, което намираш за добро за държавата.
И да знаеш, че това, което изглежда смешно и притеснително може да не е такова или да е лесно преодолимо, че имаш много поводи да се гордееш, без да се възгордяваш в шовинистичния смисъл на думата.
Ей тъй на.
Пилот написаТова малко ми звучи като "Мразя негрите и расизма"
А учителят ми обясняваше, че нещата, които различават американците от останалите националности по света, са храната (хамбургери) и спорта.
Никакви други разлики.
Според мен за да бъде един човек българин, той трябва да се чувства българин.
Comment
-
Пилот написаНапример какво различава българите от американците?"Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.
Comment
-
Пилот написаА учителят ми обясняваше, че нещата, които различават американците от останалите националности по света, са храната (хамбургери) и спорта.
Comment
-
albireo написаПилот, ако учителят ти наистина ти е казал това и ти си сигурен, че си го разбрал правилно, започвам сериозно да се съмнявам в качеството на образованието, което получаваш...
btw, наистина го каза... След това спорихме с него 50 минути за храната (аз и съучениците ми защитавахме тезата, че храната не е определяща, защото дори в САЩ може да отидеш и да ядеш само в китайски ресторант), но той не се отказа... За спорта беше същото...
Когато го питахме каква е разликата между европейци и американци, първото нещо което каза беше - колите. Без коментар.„Аз, Драгомир, писах.
Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“
Модератор на раздел "Военна Авиация"
Comment
-
Този ще да е голям шегобиец :mhehe:
Следващият път му кажи, че разликата не е само в колите, но и в жените
И в глупостта. У нас тя ходи по горите и по хората, но поне е по-малко разпространена из училищата"Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.
Comment
Comment