Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Друг повод за възмущение
Collapse
X
-
Erich Von Manstein написаО да. Българинът чете. Чете така, че ми е.... майката от четене. сега е 8.20 ч. Отидох на 10 места където се продават вестници и исках да си взема "Труд" или "24 часа" с "Името на розата" обаче всички много усмихнато и доволно ми обясняват, че са свършили още в 6. И как няма да са усмихнати! Обясняват ми че са взимали по 5 броя!!! И да как няма да свършат. Ей българино, ако не видиш ти далаверата кой ще я види. Превърнахте не ЧЕТЕНЕТО, а КУПУВАНЕТО и ПРЕПРОДАВАНЕТО още същия ден в шибан ужасен бизнес.Книгата още днес ще се появи на "Славейков" за 20 кинта обаче ае да видим коя ще си я купи. Няма да съм аз. Обясняват ми доволните продавачи как свършила обаче пред очите ми подават договорени броеве. Айде да видим тия които са я взели по 5 пъти ще си купят ли пет пъти Бъроуз Камю Сартр и т.н.??? Ще си я купят ли ПОНЕ ВЕДНЪЖ? Не. Защото няма да е на далавера. Четенето в България ще стане нещо повече от лукс именно когато не се случват такива работи. Аз не се притеснявам - имам я книгата от старото издаине в "Избрани романи". Просто ми е болно и гадно когато хора, които няма да я прочетат се възползват от ситуацията. И е изгодно за всички. И вестниците си продават тиража до дупка. И продавачите също.Синоним за "българска работа". Ае ще видим следващата седмица кой ще си купи "Доктор Живаго" щото няма да съм аз.
Благодаря за вниманието
А иначе не е ли ясно всичко? Поредица с единно графично оформление. Шумно рекламирана като "шедьоврите на 20. век". Първата книга от поредицата е изключително популярна като име. Дават ти я на практика безплатно - на цената на вестника. И какво следва? Останалите книги са по 8.30 лв. Взел си първата без пари. Втората книга е също доста популярна като име - "Доктор Живаго" на Пастернак. Много хора са чували, че в нея "има нещо". [В първоначалния вариант на това мнение се бях заблудил, че втората книга е "Лолита". Струва ми се, че това щеше да е по-успешен вариант поради по-голямата й известност у нас като нещо скандално - аз лично не знам "от първа ръка", защото не съм чел книгата, а пък нямам намерение да я чета.] Затова една част от купилите първата книга прежалват 8.30 лв. за втората. И накрая една част от купилите втората книга решават, че цялата поредица ще им стои много добре визуално в библиотеката и ще могат да се фукат на гостите (аналогията с поредицата "Световна класика" от преди години, както някой вече спомена, се набива в очи. Просто вече доста хора са я забравили. Макар че, честно казано, в онази поредица май имаше по-стойностни книги.)
В момента в България издателите на книги се поздравяват с небивал успех, ако книга се издаде в тираж 5000 - това е запазено за "Хари Потър". 1000-2000 е нормален тираж, 3000 вече е книга с голямо търсене. При общ тираж на вестниците около 500 000 броя (не е ясно каква част от тях се продават, но сигурно е поне 400 000) и да речем 5% от аудиторията да купят по някоя книжка - това пак прави 25 000 книжки на седмица.
Допълнителните предимства - изградена разпространителска мрежа. Достъпност на продукта - колко народ минава през аналога на пл. "Славейков" в своя град или влиза в книжарница и колко хора минават през будката за вестници сутрин, за да си купят вестник. Рекламата във вестниците е безплатна, а за рекламата по телевизията има пари - нещо, с което издателите не могат да се похвалят - което допълнително вдига предвижданите продажби.
Изобщо тези, които са измислили цялата кампания - французи ли са, италианци ли са - са били умни хора.
Comment
-
Що се отнася до Световната класика от 70те годинионези 200 книги аз имам сравнително голяма част от тях и в общи линии не съжалявам, че ги имам. вярно е, че има редовни глупости като "Съветски драматурзи4 "Клим Самгин" на Горки, обаче има Лорка Пирандело Уайлд, Брехт хайде да не изброявам, че 150-200 книги са мързи ме. Пък и библиотека "Световна класика" има каталог.
Това е повод да попитам:
Ако някой има Александър Блок или Маяковски от тази серия и иска да се раздели с тях може да ми драсне едно ЛС.
Comment
-
Имам една теория.Българинът работи-1:да си купи нова трошка;2:да сложи на целия апартамент алуминиева дограма;3:ми то вече няма за кво да събира кинти и започва якото плюскане, на цялото семейство да се купят мобилни телефони,ама ако го питат защо купува на невръстното си дете телефон най вероятно да ти отговори"Да поддържам връзка с него",ама да си купи книга такова нещо за него не съществува.Pro Deo fide et Paria
Comment
-
Аз е взех книгатарано пиле рано пее са казали.Манщайн ако искаш ще ти е пратя по пощата нямам време да е чета и без туй.
...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
Comment
-
Аз си взех "Името на розата". Разбира се, има една жена (продава вестници на една сергия), на която съм клиент от години. Аз моята книга си я взех още в събота сутринта.
Ама втора книга така и не докопах...
Исках да взема за библиотеката в селото, в което работя като учител (щото нямат пари да купуват каквото и да е) или за библиотеката в училището. Не,че някое дете би седнало да чете точно Еко.
Днешните деца не различават Ботев от Вазов, камо ли да разберат речта на Еко...Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
Comment
-
Гост
Името на розата е голяма книга, но не всеки ред, написан от Умберто Еко е голяма работа. То е така с всеки от големите.
Специално за политиката с неговия начин на писане на сложни работи се получава каша, та затова не си го и дочел.
ISTORIK написаИсках да взема за библиотеката в селото, в което работя като учител (щото нямат пари да купуват каквото и да е) или за библиотеката в училището. Не,че някое дете би седнало да чете точно Еко.
Днешните деца не различават Ботев от Вазов, камо ли да разберат речта на Еко...
Comment
-
ъъъ..... като стана дума за Il nome de la rosa ....трябва да се подсетя като идвам към Сф да донеса и да върна книгите на ГолумДемокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.
请您死在地狱般的阵痛
[qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
きさまはしんでくださいませんか
[kisamawa shinde kudasaimasenka]
Comment
Comment