Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Друг повод за възмущение

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Друг повод за възмущение

О да. Българинът чете. Чете така, че ми е.... майката от четене. сега е 8.20 ч. Отидох на 10 места където се продават вестници и исках да си взема "Труд" или "24 часа" с "Името на розата" обаче всички много усмихнато и доволно ми обясняват, че са свършили още в 6. И как няма да са усмихнати! Обясняват ми че са взимали по 5 броя!!! И да как няма да свършат. Ей българино, ако не видиш ти далаверата кой ще я види. Превърнахте не ЧЕТЕНЕТО, а КУПУВАНЕТО и ПРЕПРОДАВАНЕТО още същия ден в шибан ужасен бизнес.Книгата още днес ще се появи на "Славейков" за 20 кинта обаче ае да видим коя ще си я купи. Няма да съм аз. Обясняват ми доволните продавачи как свършила обаче пред очите ми подават договорени броеве. Айде да видим тия които са я взели по 5 пъти ще си купят ли пет пъти Бъроуз Камю Сартр и т.н.??? Ще си я купят ли ПОНЕ ВЕДНЪЖ? Не. Защото няма да е на далавера. Четенето в България ще стане нещо повече от лукс именно когато не се случват такива работи. Аз не се притеснявам - имам я книгата от старото издаине в "Избрани романи". Просто ми е болно и гадно когато хора, които няма да я прочетат се възползват от ситуацията. И е изгодно за всички. И вестниците си продават тиража до дупка. И продавачите също. Синоним за "българска работа". Ае ще видим следващата седмица кой ще си купи "Доктор Живаго" щото няма да съм аз.

Благодаря за вниманието

:shrug:

Ранен капитализъм просто.
    albireo написа
    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Как очакваш от простия народец да оцени една хубава книга? Или, ако обърнем нещата - как да оцени книгата дали е добра или лоша? Понеже книгата не се яде, а човечеца най-вероятно освен, че чете трудно, практически няма интереси, единствения му поглед към книгата или "търговски". А и въз основа на какво да има такъв интерес? Училището определено убива всякакъв интерес, който би могъл да се зароди в тази насока у неизкушения към четенето и знанията човек.
      Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
      Проект 22.06.1941 г.
      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Е да. Те ако знаеха, че се захващат с предизвикателство като Еко... И ги гледам аз дядковците, които нали няма какво да правят и киснат по опашки и после се връщат с широки протезовидни усмивки и книги в ръце като даже са забравили името на розата и автора... Но нейсе. Нищо не е като хората в тая държава и това е просто повод на онези, които не успяха да си купят Еко да се замислят. А те това са го направили отдавна. Дано поне опитат да прочетат нещо. Да си заделят един екземпляр за лично ползване след като продадат всички други за без пари.

Comment

Тъжно наистина...
          Търсех си някоя хубава книжка за ваканцията
          и един от "гениалните" ми съученици много изненадано
          (и възмутено) извика:"да ти чета книги през ваканцията, ти
          чуваш ли се..." И разбира се, обръщението завършваше на
          "Бе", като незаменима частица в българският език.

:not:
          "Нима, Създателю,
          съм искал от пръстта човек да ме изваеш,
          мигар аз самият съм те молил
          от мрака да ме извлечеш?"

Comment

Мила ми Влад, сама не знаеш колко опасна болест е това невежеството...
            Аз подарих книга на приятел /Великият Гетсби/, той я погледна, повъртя я из ръцете си, а тя, нали я знаете, една дебела, дебееела, много време ще отнеме да се прочете, погледна ме и попита °-За химия /той е химик/ вътре пише ли? Или за футбол?° и след като му отговорих 2 пъти отрицателно, коментарът бе °Ами тогава защо ми е? И хартия не ям...°

Трябваше ли да му я натъпча в гърлото според вас ? :imperial:
            "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
            Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

Comment

Можеше поне да му я изпуснеш на крака, за такова нагло заявление
              Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
              Проект 22.06.1941 г.
              "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Ех, приятелю Манщайн, сам разбираш, че самата кампания "Класика на 20ти век" повтаря онази от 70те наречена "Световна класика". Няма значение дали ще се прочетат тези книги, важното е да се направят лавици в най-спретната стая във фамилното жилище (!) и да се показват пред съседи и приятели. Обръщам се точно към теб, защото съм сигурен, че много пъти си купувал от онези книжки по два лева и нерядко като ги разгърнеш дори страниците им не са срязани. Самият акт на тази безплатна книга цели да се купуват "луксозните, печатани във Франция книги" та дано другата седмица някой се излъже да си вземе (ако не се лъжа "Доктор Живаго"). И още нещо, ако тези, така наречени книголюбци желаеха да прочетат "Името на Розата" досега да са си взели бройка от многобройните БГ издания, ако ли не пак от книгите продавани по кашони се напират на цена от 2 до 5-6 или 8 лева.
                "Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"

И други затворници
                нека четат пред вратите
                нашата памет остъклена
                с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"

Comment

Von Guderian , абсолютно си прав . Няма значение самата книга , важното е само
                  да се демонстрира притежание . Е това не е ли еснафщина ? Изобщо , схванах , че кам-
                  панийката с безплатната книга ще се опорочи , когато преди седмица станах свидетел
                  как някаква мутра ухилено си " резервира " 15 I ! I броя , радостно обяснявайки " как
                  ся ш"стане бизнес " ! А ситуацията описана от mellisa е класическа . Страшното е , че
                  " знанието е глупост " става норма . Норма на времето и критерий за поведение .

Comment

Не знанието е глупост, а четенето, това, което наричаме обща култура. Защо му е на един химик да чете за динамиката на вселената или за завоеванията на Александър Македонски? Човекът си знае и има багаж в неговата си област, вероятно има и едно две допълнителни занимания. Ето до къде стига животът и интересите му. А всичко останало е за други, не за него.
                    Съвременната епоха произвежда тесни специалисти, но не създава знаещи хора. Стигаме до там да познаваме в детайли атома или протеина, но не сме в състояние да излезем от тези професионални материи и да говорим за друго. Тъжното за мен не е липсата на знание, а липсата на желание за знание. Както казваше един мой любим писател, привикването с отчаянието е по-страшно от самото отчаяние. А най-страшното става не това, че вместо другият да се почувства неудобно от това си нежелание, както сам ти каза, времето е такова, че виновна трябва да се чувствам аз, защото го карам или очаквам да знае и да се интересува и го жиля в неговото спокойствие и летаргия.

П.С. Подарих му вместо книгата кактус. Кактусът е много добър избор за подарък - лесно е да се грижиш за него, ако си гладен става за ядене, а ако си жаден дори можеш да го изпиеш. Подарих му кактус и се опитах да не съм тъжна - това е неговият избор, неговата свобода, неговият живот. Не съм тъжна...
                    "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
                    Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

Comment

Цялата тази кампания на труд е абсолютна печалбарско-рекламна история. Този, който има интерес и мозък отдавна си е купил и чел книгите, които се продават сега с вестника.
                      А иначе не виждам какво повече можем да кажем по темата след мнението на Мелиса. Тъжно е, но това е реалността.
                      "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

Аз също като Манщайн нямах късмет да си взема книгата, защото всички весници бяха запазени за редовните клиенти поне така ми каза една продавачка. Пробвах и на още места но вече отдавна били свършили т.е. към 8.00 сутринна вече не останала бройка. Не ми се говори повече защото съм крайно огорчен от такива глупости.
                        Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Comment

Да зарежем огорчението това е удар. В съседните страни, в които е имало подобно нещо цените са били два пъти по-евтини от тук. Тези книги трябва да струват по-евтино това е възможно. Удар върху купувачи издатели книжарници и т.н. Гнусен удар. И Слави Трифонов ще ми обяснява че трябва да чета Еко. Абе какво става!!!

Comment

Erich Von Manstein написа
                            Да зарежем огорчението това е удар. В съседните страни, в които е имало подобно нещо цените са били два пъти по-евтини от тук. Тези книги трябва да струват по-евтино това е възможно. Удар върху купувачи издатели книжарници и т.н. Гнусен удар. И Слави Трифонов ще ми обяснява че трябва да чета Еко. Абе какво става!!!
                            Става това Herr Generaloberst, че даже и тук, в панцердивизиона ми кратуните са се побъркали по diese "Arbeit" Zeitschrift.. Даже и ефрейтора Kartofellkopf, идиота му с идиот, дето е хващал хартия само като отива към тоалетната и той щеше да пребие пощальона Станислаус Трифонен, известен в батальона и като дер Простакен фон Плевен, само и само за да гепи вчерашния брой. И как няма да се натиска, като преди няколко таген треснаха на първата си страница една Фройлайн, облечена, ентшулдиген Зи, съблечена като монахиня... И Картофелкопф сега си мисли, че на всяка втора страница в ..."Името на карамфила " ли беше... ще има една съблечена Фройлайн...
                            Както казва Нашия Министър на пропагандата : "Като чуя да се говори за Култур, се хващам за ... Кобур май беше... или нещо друго".
                            Дайне Муттер, шайсен пустинен вятър! :grrr: О, извинявам се на ди Дамен, нали знаете- в армията, като четеш само "Арбайт" изпростяваш... Е, поздрави за всички от Либийската вюсте...
                            Фелдфебел Николаус

П.С.Ей, Мюлер, ду байерише швайнкопф, казвай кой ми открадна латиницата? Майтапи ше си правите, а! Банда катилен! От мен до първия срещнат оазис, марш абтреттен!!! :evil:
                            Last edited by Николай; 29-03-2005, 22:51.

Comment

Каша става, с елементи на комедия. Трифонов да учи народа какво да чете - мани, мани.

А това с "Името на розата" е интересно. Да му я носиш по къщите срещу 1 лев, няма да я вземе. Обаче понеже е без пари - юруш. Показва как се връзва народа на рекламата, ей, голяма работа.

А пък книгата ще я има после достатъчно. Времето на дефицита мина отдавна, ама хората не са забравили тоз начин на мислене

Comment

Working...
                              X