Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Емиграция

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Един текст от Николай Алтанов:

"To get the idea about the role which migrations have played in Bulgarian history and demographic changes which have resulted from emigration and immigration, one could compare the total number of emigrants (who left Bulgaria) for 94 years from 1880-1973, with the number of immigrants during the same period, and then compare them with the total number of population: out of a total population of 8,647,440 in 1973, there have been for 94 years 806,00 immigrants and 1,202,296 emigrants, with a net loss of 395,806 "

Иначе погледнато за 94 години 1/4 от цялото население на България е мръднало или на вън или на вътре. За мен това бяха изненадващи цифри.

Comment

Sherlock написа
      Ех, bukvite, чак пък да се оправдаваме...
      някои от мненията по адрес на емигрантите бяха леко крайни, просто вкупом се опитваме да обясним на хората да не виждат в черно-бяло
      А, да та питам тебе, К-Е-Ф има ли изглед да се ъпдейтне в обозримо бъдеще, предполагам имаш инфо
      Снощи на третата бира Иван Попов каза, че към момента май няма вече желание да го пише ;((

Но там има публикуван актуален мейл, ако го по бомбардирате малко с писма може и да се навие.
      http://www.bukvite.com

Comment

mellisa написа
        ... но днес намирам малко общо с типичния българин и при това то е най-често нещо наднационално. Но за манталитета грешиш - никога не съм имала този на средностатистическия българин, именно за това и винаги съм била чужда сред тях. А промяната, за която говориш не е само в хората, които са останали, тя се е извършила и в теб, и в тези, които са заминали.
        Братчед ми все ми вика: ти си запазил някои от най-хубавите български черти, дето при нас отдавна бяха заличени от живота. Все още не съм сигурен какво точно има предвид, но знам,че има нещо вярно...

За манталитета не знам, зависи как гледаш на него. На мен най ми липсва социалната култура, начина на общуване между хората, сърдечността дето някой спомена по-горе, лекотата с която се правят приятелства и запознанства и липсата на страх към чуждия/непознатия- така добре описана от Ж.П. Сартр. Радвам се и,че съм израснал в малък и тих подбалкански градец, в държава и по време където нямяше реклами, "Макдоналдс" и всички там други западни придобивки или пороци.

А какъв е манталитета на средностатисическия българин не знам точно. И по какво точно се различава (освен което споменах) от манталитета на средностатистическия балканджия или европеец също не знам. Трудно е обаче да избягаш от културния си багаж - по един или друг начин винаги те преследва. Ако говориш за класова принадлежност те разбирам.

Промяната разбира се има във всички хора. Идентичността както биологията винаги са в процес на промяна. Интересното е обаче има ли все пак някаква мета-физична есенция, която не търпи промяна? С други думи кое по-точно се променя, формата или съдържанието?
        Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.

Злобата крепи човека, а мързела го грози!
        (собствен патент)

Comment

Жалко, за К-Е-Ф това, беше хубав сайт, всъщност беше изключително интересен, поне на мен. За съжаление, бомбардиране на мейл ми прилича доста на спам особено когато само аз ще го правя, а за да се включат други трябва все пак да оценят сайта, да попрочетат нещо там, да им хареса и тогава чак да ги агитирам да пишем мейли до г-н Попов Кауза пердута
          Сори за офтопика
          knowledge is power

Comment

Sherlock написа
            Жалко, за К-Е-Ф това, беше хубав сайт, всъщност беше изключително интересен, поне на мен. За съжаление, бомбардиране на мейл ми прилича доста на спам особено когато само аз ще го правя, а за да се включат други трябва все пак да оценят сайта, да попрочетат нещо там, да им хареса и тогава чак да ги агитирам да пишем мейли до г-н Попов Кауза пердута
            Сори за офтопика
            И за мен, затова му осигурих хостинг.
            Но с безплатните доброволни проект в БГ обикновенно така става
            http://www.bukvite.com

Comment

Working...
            X