Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Емиграция

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Господа, четох ви, четох и накрая чак се разсмях

Патриотизмът или националното чувство не са и никога няма да се изразяват с адресна регистрация или език, на който говориш с близките си хора, да си българин е състояние на душата, а не на паспорта. И ако го няма това, нищо не може да се направи и толкова.

А ако аз съм в чужбина, то е защото това е мой избор, ако говоря дори с българи чужд език, то е защото на мен така ми харесва и защото имам право да си живея живота без да плащам данък обществено мнение. И преди съм го казвала, ще го кажа и сега - и най-богатата държава да бяхме на света, пак сигурно щях да си събера багажа и да замина, да обиколя света като Байрон с една малка библиотека и кафез с птица /моят случай, клетка с котка/. А ако някой намира това за предателство към България, то предпочитам да предам нея, отколкото себе си.
    "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
    Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

Comment

Съгласен с всичко освен с това, че котка в кафез не влиза.
      Къмон иу мадърфакърс ал кил иу ол
      Макс Лес Реновски

Comment

Ами да ги обединим тогава темите и тук да се говори за бъдещето на Европа, а там за емигрантския въпрос
        knowledge is power

Comment

lzl написа
          Да, бе, така е, само дето няма връзка между двете изречения.
          А може и да има. Не знам какво е влиянието на ирандско-американските връзки за днешния ирландски възход, но предполагам, че има такова. Също така, има и друг аспект - парадоксално, ирландската нация е намаляла наполовина от емиграция в Америка и Англия, пък Ирландия преуспява.

Comment

И фазата на луната навярно има значение. Ирландия преуспява въпреки емиграцията, защото последната не е единствен фактор за развитието на една държавата, пък макар и важен. Между другото На първото място където проверих пише, че сега повече имигрират в Ирландия, отколкото емигрират.
            Та, кога казваш да очакваме економическия бум в Мексико?
            По моя преценка съм обективен.

Comment

Дефиниции

Ще започна с цитат от любимия ми Козьма Прутков: "Смотри в корень!"

С други думи следното: преди да се обсъжда ефекта от емиграцията върху България, някой наема ли се да дефинира от какво се нуждае България и какво е полезно и вредно за нея?

Установяването на горните параметри ще позволи да се реши задачата, но не и преди това. Ще спести също така много емоционални речи и от двете страни (тезата за лоши емигранти срещу тази за добри емигранти).

Хайде, кой е най-умният тук, че да ни просвети?
              Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
              A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

lzl написа
                Ирландия преуспява въпреки емиграцията, защото последната не е единствен фактор за развитието на една държавата, пък макар и важен. Между другото На първото място където проверих пише, че сега повече имигрират в Ирландия, отколкото емигрират.
                Та, кога казваш да очакваме економическия бум в Мексико?
                когато спрат да ядат люто
                Никой не казва, че зависи от емиграцията изцяло или даже много, че може да има добро развитие и с 50% емиграция и тя може да е положитеен фактор.

Nick написа
                Ще започна с цитат от любимия ми Козьма Прутков: "Смотри в корень!"

С други думи следното: преди да се обсъжда ефекта от емиграцията върху България, някой наема ли се да дефинира от какво се нуждае България и какво е полезно и вредно за нея?

Установяването на горните параметри ще позволи да се реши задачата, но не и преди това. Ще спести също така много емоционални речи и от двете страни (тезата за лоши емигранти срещу тази за добри емигранти).

Хайде, кой е най-умният тук, че да ни просвети?
                Не съм най-умен аз, ама за мене лоша емиграция няма. Хората се местят, защото нещо не им харесва или някъде е по-добре за тях и толкоз. Задължение да се остава на място, на което не му се ще, няма и не може да има никой. Свобода, това е то.

А пък България се нуждае от удачна евроинтеграция и дясна икономическа политика, ограничаваща престъпността, държавата и престъпността в държавата и организираща рамка за инвестиции.
                Last edited by ; 11-06-2005, 23:46. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Ще взема отношение по темата,защото ме засяга пряко.Емигрантсвото е школа.Школа на оцеляване и борба.Трупане на опит и не на последно място,няма какво да се лъжем-средства.
                  Трудно е да се постави всичко под един знаменател.Различни хора-различни идеали.Контрастът е голям.
                  Живея сред най-голямата и компактна наша колония.Тази в Чикаго.Има всякакви хора.Но смея да твардя,че огромен процент се чувстват българи.Много от тях се "облагородяват" по простата причина,че се научават на ред,дисциплина и работа.Голяма част от приятелите ми се завращат в Родината.С образование,опит и самочувствие,което не могат да получат там,за съжаление.Аз също ще го направя.Децата ми не се чувстват американци.И никога няма да допусна,семейството ми да не живее по нашите норми и правила,с нашата религия и език.
                  Според мен,имаме изкривена представа за тази страна.И странно чувство на неприязън към емигриралите.Неоснователно.Та това са най-големите инвеститори в момента.Наливат се свежи пари в нашата икономика.Много хора оцеляват,благодарение на сънародниците в странство.
                  Поляците имат един лаф за Америка.Това е курва,казват.Не можеш да я обикнеш,но и без нея не можеш.
                  Въпрос на гледна точка.
                  Много от старите емигранти са се претопили.Това е страшното.Но преди 50 години е било невъзможно да поддържаш връзка с Отечеството.Сега светът е село.

Нека не забравяме факта,че четниците на Ботев,Караджата,Филип Тотю.Самите те,Левски,Раковски и т.н. са били...емигранти.

Трябва да се научим на повече толерантност,кам избора на "другия".Повече уважение кам личния избор.
                  "Търпение и време, време и търпение..."
                  Кутузов

Comment

E, поляците прекаляват с дефинициите.
                    Струва ми се, че без емигранти навън ще изостанем още повече. От това по-голяма връзка с белия свят няма.

Comment

evergreen написа
                      Та това са най-големите инвеститори в момента.
                      Дооооста далече от истината, вече малко омръзнаха тези клишета.

Много хора се връщат, ама десет пъти повече заминават. Ако всички се връщаха въобще нямаше да водим тоя разговор.

Сравнението с Ботев и Левски е доста неподходящо, нещата са съвсем други.

Пише се "към" и "твърдя", нали не си забравил? Шега, да се обидиш.
                      По моя преценка съм обективен.

Comment

lzl написа
                        Дооооста далече от истината, вече малко омръзнаха тези клишета.
                        Някъде четох, че от емиграцията влизат над $1млрд на година в Б-я.
                        albireo написа
                        ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Imperial написа
                          Някъде четох, че от емиграцията влизат над $1млрд на година в Б-я.
                          При 80 милиарда в населението, не е чак толкова много.
                          По лошото е, че единствения сериозен пордукт, който май изнасяме е работна сила - мускули и мозъци.
                          http://www.bukvite.com

Comment

Темата е сложна.Допреди време ,признавам си имах малко краино отношение към хората напускащи България.Но човек с времето осъзнава каде греши.И вече не мога да кажа че всички хора напуснали траино родината си са предатели да речем.Нищо подобно.Има хора които чистосърдечно си признават че тук не биха могли да се развиват нормално.Но и дори заминаваики запазват своята любов към България.Тези хора ги разбирам и не мога да ги съдя.Но има една категория с извинение боклуци които освен псувни не са казали нищо за страната си докато заминават.Именно заради тях ни се смеят из целия свят.
                            А има и един друг момент-вече живеем в един много бързо развиващ се свят в които емиграцията е нещо нормално.Европа да речем след още 10 години ще е коренно различна.И вече думата емигрант надали ще се споменава.А и България след тези 10 години ще е друга страна,убеден съм в това.Само като се замисля как беше тук преди 10 години и как е сега.....И виждам че има разлика.
                            Аз лично обичам старната си ако че има много неща които ме влудяват.Но никога не съм си позволявал да я обиждам......
                            Състраданието е слабост...

Comment

И защо да са различни хъшовете, напротив, много паралели могат да се спуснат. Както казаха по-горе, има българи и българи, има хора тук, избягали от България преди повече от 50 години, които не са забравили грам българския, четат и се интересуват от нещата в България и Македония /доста голяма група са македонски българи, и дискусиите с тях са изключително интересни/.Както казва evergreen, това е школа, ако си читав, ще станеш още по, ако не, ще се срамуваш от това което си, което се случва но не толкова често. За съжаление, понеже е по-"сензационно" на него се обръща повече внимание. Много българи тук и в момента се връщат за постоянно, или имат планове за това. А тези, които казват, че никога няма да се върнат са натрупали горчилка в душата си която ги кара да говорят така, вярвайте ми, всеки иска да се върне, няма по-хубаво от в къщи :tup:
                              Като цяло, за мен емиграцията е положителен процес, има и негативните си страни но заклещено в капана, зверчето нерядко прегризва крака си, за да оцелее.
                              knowledge is power

Comment

Абе Коле,има и такива дето празнуват 4 ти юли и тнт.Ден ан благодарноста ,и квото там празнуват американците.Но както казах това си е техен избор,ако че ме е срам от такива.Но има един интересен момент-докато са в България определени хора не им млъква устата колко невъзможно място за живеене е тук,а когато заминат някаде и уредят своето материално положение стават изключителни патриоти.
                                Има едно предаване по БТВ-другата България.На моменти наистина ме изнервя и то предимно заради водещия които е невъзможен пе....гей да кажем.Та там постоянно припадат-колко им липсва родината колко тва колко онова.А на въпроса "Защо не се върнете обратно"започват да дават доста уклончиви отговори и да се чешат там къдет не ги сърби.
                                Но всеки си вижда нещата от своя ъгъл.
                                Състраданието е слабост...

Comment

Working...
                                X