bukvite написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Емиграция
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Гост
фон Цеков написа....Та там постоянно припадат-колко им липсва родината колко тва колко онова.А на въпроса "Защо не се върнете обратно"започват да дават доста уклончиви отговори и да се чешат там къдет не ги сърби.
Comment
-
фон Цеков написаАбе Коле,има и такива дето празнуват 4 ти юли и тнт.Ден ан благодарноста ,и квото там празнуват американците.Но както казах това си е техен избор,ако че ме е срам от такива.
Фон Цеков, светът, в който живееш, е наистина много, много малък.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
Ник, аз мисля, че фон Цеков като казваше, че българите празнуват американските празници имаше в предвид, че те се правят на по-големи американци то самите американци. Аз например не празнувам 4 юли, нито пък денят на Благодарността-пуйката им е отвратително суха, виж пиленцето е друго нещо - Това не значи, че не уважавам празниците на Домакините. Просто как да ти го кажа-не ми идва отвътре , душата ми не го иска. Аз си празнувам нашите празници-Бъдни вечер,Коледа,Трифон,Гергьовден-това се е празнувало в Моето семейство в България, това го празнуваме и тук.
По-миналата година бях поканен от един приятел-българин, у тях да празнувам Вси Светии, отидох със смесени чувства, това което видях ме накара да се погнуся-маскирани и идиотизирани българи, които постоянно говореха-американобългарски език :nut: :argh: .Не издържах и напуснах тази оргия. Това и самите американци не го правят. та накрая ще завърша с една наша поговорка-"Кога стана циганин , кога ти почерня задникът"То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
Така е Цеката, има мърша.И тук има същите чуждопоклонници за които говори Парабелум. Ама тя тая нагласа я има навсякъде, не сме само ние, така че да не се ядосваме излишно. А колкото за това че като дойдат тук стават патриоти, не виждам какво по-хубаво от това, хората се променят и това, че са осъзнали от къде идват и се гордеят с това е просто чудесноknowledge is power
Comment
-
Тази тема сме я засягали и преди, без да стигнем до някакъв краен извод или съгласие (което впрочем не е и целта), и само си чешем с нея езиците. Тези, които по една или друга причина са останали в БЪлгария винаги ще гледат на нас в чужбина като на предатели, и това няма да се промени. Разбирам го напълно. И веднага мога да кажа, че аз съм дошъл тук заради себе си (и донякъде заради жена ми). Това е истината и всеки, който твърди, че е напуснал България за да й бъде по-полезен не е искрен. В този смисъл, никога не съм поставял България над мен, както не би го направил нито един нормален и рационално мислещ човек в началото на 21-и век.
Същевременно, аз продължавам да се чувствам българин, като не мисля че някога ще мога да се почувствам напълно като американец. Уважавам тукашните празници и традиции, но не ги празнувам. Когато в колежа играех футбол и преди всеки мач пускаха американския химн, ставах от уважение, но никога не съм го пял. Така че аз където и да отида на земното кълбо, винаги ще остана българин културно (етнически се подразбира).
Дали съм патриот или не, този отговор зависи от човека, на който го задам. За някои самият факт, че не живея в България означава, че не съм патриот. Вероятно са прави, но повечето от тях са лицемери, защото самите те се гордеят с българи, прекарали голяма част от живота си извън родината, от Раковски до Стоичков. Джон Атанасов не знам дали изобщо е стъпвал в България, но това не пречи на много хора да се бият в гъдите за това колко интелигентна и изобретателна нация сме, нали?
За съжаление патриотизмът и приносът към една държава не се състои само в това да живееш в нея. Разбира се, тук веднага ще се намерят такива хора, които да изтъкнат, че ако съм останал в България несъмнено съм щял да допринеса повече за родината. Аз далеч не съм убеден, че са прави, и ще се аргументирам, но преди това искам пак да поясня, че моят личен принос към България не ме вълнува кой знае колко, защото си падам индивидуалист и като такъв поставям личностната реализация високо над колективизма. Едва ли има някой, който да се опита да оспори факта, че в Щатите имам много повече възможности за развитие на потенциала ми и реализация, какво и за по-добър живот, отколкото в България. За съжаление ми е направило впечатление, че тези, които призовават да останеш в родината с цел да помагаш, са в повечето случаи хора, които по една или друга причина предпочитат да разчитат на някой друг да им помогне и да подобри общата ситуация. И аз, и те сме егоисти, но аз съм поне активен и работещ егоист, докато те са пасивни и мързеливи егоисти, които са се родили с идеята че останалите хора трябва да с етрудят в името на общото, т.е. и тяхното, благополучие.
Но както и да е, щях да дам аргументация защо теорията, че всеки български емигрант отслабва родината, е не особено добре обоснована. Аз имам икономическо образование и едно от нещата, които съм запомнил от ужасно скучните часове по макроикономика, е модела на Хекшер и Олин. Според него, там където има безработица, скоро голяма част от работната сила се изселва, в търсене на работа, което подобрява положението не тези, които остават, защото конкуренцията им намалява. Аз следя икономическото положение в България и там безработица определено има. Следователно, когато аз напусна страната, някой българин със сходно образование като моето получава по-голям шанс да си намери работа, т.е. моето отсъствие освобождава едно работно място, което иначе бих заел. За съжаление не сме държава като Китай, за която последно четох че имали недостиг от около милион специализирани работници, т.е. вишисти. Уви, при нас е точно обратното: прекалено много вишисти. Ето защо икономическата логика далеч не подсказва, че трябва и аз да съм в България, за да утежнявам ситуацията. Напротив, напротив, независимо дали на някои им харесва или не. Работната сила е актив, тогава, когато име къде да бъде усвоена. Ако няма, тя се превръща в пасив.
Та това е, като знам че моят коментар няма да се понрави на голям брой хора. Но с него не целя да убиждам никого. Уважвам всеки българин, който е направил избора да напусне родината и да опита да постигне повече извън нея, както и избора не всеки, който е останал в нея. Накратко, уважвам правото на избор на всеки.
Comment
-
TVV написа... всеки, който твърди, че е напуснал България за да й бъде по-полезен не е искрен.
Какво почитаме и празнуваме е личен избор. И на мене са ми смешни тези, които са по-големи католици от папата. Но тъй като не сме си в родината, нека да цитирам две чужди пословици, които много точно определят нормите на поведение на чуждо място:
В чужой монастырь с своим уставом не суйся.
In Rome do as the Romans do.
Всичко, което не се вписва в горните норми, е описано от бай Алеко.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
Nick написаТова, доколкото си спомням, никой не го е твърдял. Аз възразявам срещу обратното твърдение, че напускайки, вредим. Възразявам и срещу обобщителните квалификации от рода на "ние тук", "вие там", групова отговорност и вина, която някои господа се опитват да ни вменят. Това бяха параметрите, в които се опитвах да огранича дискусията.
Какво почитаме и празнуваме е личен избор. И на мене са ми смешни тези, които са по-големи католици от папата. Но тъй като не сме си в родината, нека да цитирам две чужди пословици, които много точно определят нормите на поведение на чуждо място:
В чужой монастырь с своим уставом не суйся.
In Rome do as the Romans do.
Всичко, което не се вписва в горните норми, е описано от бай Алеко.
Comment
-
Не си ме разбрал правилно Ник.Далеч съм от мисълта да поставям всички хора живеещи в чужбина под един знаменател,нито пък да обвинявам някого в нещо.Просто изкавам мнението си,а това че не съвпада с твоето прави ли ме кон с капаци?
А светъ в които живея в момента е приблизително 111 000 квадратни километра.Състраданието е слабост...
Comment
-
von Цеков,
Моите извинения, ако криво съм те разбрал. Аз винаги съм се стремял към толерантност, особено между сънародници.
ПП. Думата "свят" не е географско понятие.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
Comment
-
Интересно ми е какво ви липсва от България...
Аз всяка вечер като се прибирам минавам край една цъфнала липа и изведнъж усещам липсата точно на този момент в България, когато липите почти ни задушаваха от тежкия си аромат."Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.
Comment
-
mellisa написаИнтересно ми е какво ви липсва от България...
Аз всяка вечер като се прибирам минавам край една цъфнала липа и изведнъж усещам липсата точно на този момент в България, когато липите почти ни задушаваха от тежкия си аромат.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
Comment
-
Според мен, най-гнусния момент с емиграцията е следния. Хората бягат от собсвената си страна заради държавата, обществото или може би да го обобщим с 'дереджето.' Отиват да се скитат немили недраги, къде ли не, предимно по места дето никой не ги иска (представете си например как се чустват мюсюлманите и черните на Запад). Най-гнусното обаче е, че дори тия дето не ги искат ги третират по-добре от сънародниците им удома си... Какъв свят, каква идиотщина, вър са оправяй!Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.
Злобата крепи човека, а мързела го грози!
(собствен патент)
Comment
Comment